در این راستا، سه حزب مخالف مکرون یعنی احزاب سوسیالیست، فرانسه تسلیم ناپذیر و حزب کمونیست در نشستی مشترک تصمیم گرفتند روز دوشنبه آینده 10 دسامبر در صحن علنی مجلس ملی فرانسه استیضاح دولت را به جریان بیاندازند.
این سه حزب اصلیترین احزاب اپوزیسیون فرانسه از جناح چپ هستند.
این احزاب که واکنش مکرون به بحران مرتبط با اعتراضات «جلیقه زردها» ناراضی هستند، روز پنجشنبه این درخواست را در پارلمان ثبت کردند.
«اولیویه فور» Olivier Faure دبیرکل حزب سوسیالیست فرانسه میگوید: «در روزهای آینده ما گستره درخواست اعتماد نداشتن به دولت را وسیعتر خواهیم کرد تا احزاب و گروههای سیاسی دیگر هم به این اقدام ما بپیوندند.»
اعتراض جنبش «جلیقهزردها» بیش از دو هفته است که در فرانسه ادامه دارد و با پیوستن اقشار مختلف جامعه فرانسه مانند دانش آموزان، دانشجویان و حتی کامیونداران ابعاد گستردهای به خود گرفته است.
در همین چارچوب، «کنفدراسیون عمومی کارگران» (سی جی تی) یکی از بزرگترین سندیکاهای کارگری فرانسه نیز از کامیونداران و راننده خودروهای سنگین خواسته است تا از روز یکشنبه به مدت 48 ساعت در اعتراض به دولت اعتصاب کنند.
هر چند بهانه آغازین این اعتراضات، تصمیم دولت فرانسه برای افزایش مالیات بر سوخت بود، اما در ادامه به سیاستها و رویکردهای اقتصادی مکرون کشیده شد. اعتراضات و تظاهرات روزهای اخیر فرانسه با واکنش شدید نیروهای امنیتی فرانسه مواجه شده و تاکنون 4 کشته و حدود 3300 زخمی و بازداشتی در برداشته است.
با این که دولت فرانسه از تصمیم خود برای عقبنشینی و تعلیق افزایش مالیات بر سوخت برای سال 2019 خبر داده است با این حال برخی از نمایندگان جنبش «جلیقه زردها» میگویند که اعتراض آنها به مواردی بیشتر از این مساله است و اکنون بر مسائلی مانند نابرابری مالیاتی و کاهش قدرت خرید طبقات پایین جامعه انگشت گذاشتهاند.
ناآرامیها و آشوبها در فرانسه از سال 1968 که منجر به کنارهگیری شارل دوگل از قدرت شد تاکنون بیسابقه بوده است.
انتظار میرود که روز شنبه آینده دامنه تظاهرات و اعتراضات به صورت بسیار گستردهای برگزار شود که همین مساله نگرانی جدی دولت فرانسه را درپی داشته و حدود 8 هزار پلیس در پاریس و در مجموع 89 هزار پلیس در سراسر فرانسه به حالت آماده باش درآمده اند.
این مساله حاکی از جدی بودن اعتراضات کنونی است که تا قبل از این مقامات ارشد فرانسوی به ویژه مکرون نگاهی سطحی به آن داشتند و تصور نمیکردند که اعتراضات تا این حد دامنه و عمق داشته باشد.
اکنون دولت فرانسه نه فقط از تصمیمهای قبلی خود عقبنشینی کرده است، بلکه با افزایش ناآرامیها در فرانسه، دولت این کشور از آمادگی برای امتیازدهی بیشتر خبر میدهد.
«ادوار فیلیپ» نخست وزیر فرانسه گفت: سنای این کشور آمادگی دارد تا اقدامات بیشتری را برای کمک به کارگران با حداقل حقوق داشته باشد.
«برونو لومر» وزیر اقتصاد فرانسه نیز از آمادگی برای تسریع کاهش مالیات خانوارها سخن گفته است.
این موارد نشان میدهد که مکرون و دولت وی نگرانی زیادی از ادامه اعتراضات و پیامدهای وخیم آن برای اقتصاد فرانسه و موقعیت آن در اروپا و درعرصه بینالمللی دارند. با این حال همانگونه که بسیاری از تحلیلگران نیز اظهار داشتهاند، اعتراضات گسترده کنونی در فرانسه، اعتراض به نظام سرمایهداری و نابرابریهای عمیق اقتصادی و اجتماعی در فرانسه است.
نویسنده: سید رضا میرطاهر
141/120
بیشتر بخوانید:
عقب نشینی دولت فرانسه؛ مالیات بر سوخت 6 ماه تعلیق شد
تاثیرگذاری جلیقهزردها؛ کاهش اعتماد فرانسویها به مکرون