مراسم یادبود قربانیان هولوکاست در روزهای دوشنبه و سه شنبه 18 و 19 آوریل برگزار میشود. گیلا گاملیل، وزیر اطلاعات اسراییل گفت قرار است رضا پهلوی دوشنبه شب در مراسم یابود از قربانیان هولوکاست شرکت کند. گاملیل افزود که پهلوی همچنین قرار است از دیوار غربی یا دیوار ندبه، مقدسترین مکان یهودیان، بازدید و با نمایندگان جامعهٔ محلی بهاییان و یهودیان اسراییلی-ایرانیتبار ملاقات کند. رضا پهلوی، فرزند شاه مخلوع نیز روز گذشته (16 آوریل) با تایید سفر به اسرائیل، گفت در جریان سفرش به اسراییل پیام دوستی مردم ایران را انتقال میدهد.
رضا پهلوی؛ فاقد درک سیاسی از تحولات ایران و منطقه
رضا پهلوی از پاییز سال گذشته بیش از هر زمان دیگری مورد توجه رسانهها و معاندان جمهوری اسلامی ایران قرار گرفت. وی با حمایت از آشوبها در ایران، سعی کرد خود را مدافع مردم ایران معرفی کند. مخالفان و معاندان جمهوری اسلامی ایران که شاهد اختلاف و چندصدایی آشکاری میان خود بودند تلاش کردند برای رفع این معضل بزرگ، رضا پهلوی را به عنوان رهبر مخالفان معرفی کنند. با این حال، رفتارهای سیاسی فرزند شاه مخلوع ایران نشان داد که وی اساساً فاقد هرگونه درک سیاسی از تحولات ایران و منطقه است.
گافهای متعدد رضا پهلوی در رفتار رسیاسی
رضا پهلوی ضمن اینکه گافهای زیادی که نشان دهنده بیسوادی وی در حوزه تاریخ و سیاست ایران بود از خود نشان داد، در رفتارهای سیاسی خود نیز بسیار ناپخته و ناشیانه عمل کرد. نخستین گاف رضا پهلوی، حضور وی در کنار عبدالله مهتدی رهبر گروهک تجزیهطلب کومله در لس انجلس بود. مخالفان جمهوری اسلامی ایران سال گذشته در چهل و چهارمین سالروز پیروزی انقلاب اسلامی در لس انجلس نشستی را ضد جمهوری اسلامی ایران برگزار کردند که رضا پهلوی و عبدالله مهتدی از جمله شرکت کنندگان در این نشست بودند. پهلوی در حالی مدعی حمایت از ایران و مردم آن است که مهتدی صریحا از تجزیه ایران حمایت میکند.
رضا پهلوی اکنون در حالی نخستین سفر خود به اسراییل را انجام میدهد که این اقدام نیز یک اشتباه و گاف جدی است. از یک سو، خبر سفر رضا پهلوی به اسرائیل تنها دو روز پس از برگزاری با شکوه راهپیمایی روز قدس در سراسر ایران منتشر شد. سفر به تل آویو نشان میدهد، رضا پهلوی از گرایشات و احساسات مردم ایران ضد اسرائیل هیچ آگاهی ندارد. از سوی دیگر، رضا پهلوی در حالی به اسرائیل سفر میکند که کابینه بنیامین نتانیاهو در وخیمترین شرایط خود قرار دارد و حتی نتانیاهو حمایت برخی از رهبران سازشکار عربی را نیز از دست داده است. در همین حال، این سفر و به عبارتی خوش خدمتی به اسرائیل در زمانی انجام میشود که روابط ایران با عربستان و چند کشور عربی دیگر بازسازی شده و اساساً روابط اسرائیل با کشورهای عربی نیز تحت تاثیر این موضوع بازسازی روابط قرار گرفته است.
شاید درک رضا پهلوی این است که با سفر به اسرائیل و کسب حمایت این رژیم میتواند زمینهساز حمله خارجی علیه ایران شود، غافل از اینکه اسرائیل در درون خود شاهد بحران بزرگی است و رهبران این رژیم تاکنون بارها درباره خطر فروپاشی آن هشدار دادهاند.
صهیونیستها: رضا پهلوی جایگاهی ندارد
نکته مهم این است که حتی صهیونیستها نیز سفر رضا پهلوی به اسرائیل را بیارزش میدانند و جایگاهی برای وی در عرصه سیاست ایران قائل نیستند. «دانیل شک» سفیر اسبق رژیم صهیونیستی در فرانسه گفت: «باید در مورد این سفر صادق باشیم؛ او فقط یک یادگاری از گذشتههای دور است، واقعا نمیدانم که دستاورد اسرائیل از این سفر چیست؟!»
با توجه به این شرایط، عطاالله مهاجرانی، وزیر اسبق فرهنگ و ارشاد اسلامی ایران که در لندن ساکن است با انتقاد از سفر رضا پهلوی به اسرائیل، نوشت: «کسی نبود بگوید الان در بدترین زمان ممکن در راه اسرائیل هستی؟!» مهاجرانی با اشاره به این اشتباه رضا پهلوی، خواستار خداحافظی همیشگی وی با سیاست شد.
نویسنده: سید رضی عمادی
/ 114