ایران پرس-  نخست وزیر ارمنستان در دیدار با جامعه ارامنه ایران در تهران گفت: مواضع مقامات ترکیه به گونه ای است که مانع مذاکرات جدی در مورد عادی سازی روابط دوجانبه با ایروان می شود.

«نیکول پاشینیان» دراین دیدار افزود: ترکیه همچنان روابط دوجانبه را به مسئله قره باغ پیوند داده است بنابراین، تا زمانی که موضع آنکارا اینگونه است، ایروان به عادی سازی روابط با ترکیه خوشبین نیست.

نخست وزیرارمنستان اضافه کرد: ایروان آماده است بدون پیش شرط روابط دو جانبه با ترکیه را بررسی کند.

نیکول پاشینیان همچنین ضمن تاکید براینکه آنکارا برای عادی سازی روابطش با ایروان نباید پیش شرط تعیین کند، خاطرنشان کرد: ترکیه برای ارمنستان پیش شرطی تعیین کرده که به مسئله قره باغ مرتبط است.

نخست وزیر ارمنستان خاطرنشان کرد: به رسمیت شناخته شدن «نسل کشی ارامنه» در عرصه بین المللی برای مقامات ارمنستان بسیار مهم است.

نیکول پاشینیان چهارشنبه گذشته درصدرهیاتی بلند پایه سیاسی واقتصادی وارد تهران شد.

رویکرد ترکیه در طول دهه های متمادی نسبت به ارمنستان رویکردی انکاری نسبت به آن چه که ارمنستان آن را نسل کشی ارامنه میداند، بوده است؛ رخ دادی که طی آن ارمنستان مدعی است، در طول جنگ جهانی اول، عثمانی اقدام به نسل کشی ارامنه در سرزمینهای تحت کنترل خود کرده است.

مقامات ترکیه همواره این اقدام را رد کرده و سخت گیری های فراوانی نسبت به کشورهایی که این امر را به رسمیت شناخته اند، از خود نشان داده است.

حال با توجه به سخانان پاشینیان به نظرمی رسد، ترکیه نه تنها خواهان این است که نسل کشی ارامنه را به رسمیت نشناسد بلکه به دنبال این است تا با توجه به روابط نزدیک خود با جمهوری آذربایجان برای ارمنستان درباره موضوع قره باغ پیش شرط مشخص کند.

مسئله ای که با توجه به حساسیت موضوع قره باغ برای ارمنستان از سوی این کشور پذیرفته شده نیست.

رویکرد نخست وزیر ارمنستان نیز نشان میدهد، وی احساس میکند ورود با پیش شرط به عادی سازی روابط بین کشور خود با ترکیه به معنای پذیرش موضعی ضعیف در اصلی ترین موضوعات سیاست خارجی این کشور است.

همچنین روند بحران قره باغ نشان داده است، بازیگران خارجی تا کنون نتوانسته اند کمکی به حل این بحران بکنند بلکه دخالت آنها در مسئله قره باغ تنها موجب پیچیده شدن این بحران شده است.

از این رو بهتر است ترکیه نیز به این مسئله توجه کند که تلاش برای حل یک طرفه بحران قره باغ تنها زمینه شکل گرفتن یک بحران پیچیده تر در این زمینه را فراهم خواهد کرد.

«راجان منون» Rajan Menon کارشناس روابط بین الملل نیز در مطلبی که در نشریه سیاست خارجی منتشر کرده است، می نویسد: "دخالت ترکیه در بحران قره باغ میتواند واکنش های منطقه ای منفی را از بازیگران مختلف در پی داشته باشد. چرا که هر یک از آنها با توجه به رویکرد خود نسبت به ترکیه به تغییرات بحران واکنش نشان خواهند داد."

بهترین پاسخ به بحران قره باغ رجوع به آرای مردم این منطقه است که سرنوشت آنها تحت تاثیر مناقشات سیاسی قرار گرفته است. چرا که تصمیمات سیاسی بدون توجه به نگرانی های مردم قره باغ تنها موجب نادیده انگاشتن مسائل بشری ودرمرکزتوجه قرارگرفتن موضوعات سیاسی خواهد شد.

نویسنده: منوچهر شفیعی

139/116

بیشتر بخوانید: 

درخواست ارمنستان برای عادی سازی روابط با ترکیه/تحلیل

افشای بخش دیگری از همکاری های ترکیه و ارمنستان در رسانه

ایروان و لغو توافقنامه عادی سازی روابط ارمنستان با ترکیه