"نارندرا مودی" نخست وزیر هند پس از گفت وگو با "دونالد ترامپ" رئیس جمهور آمریکا در حاشیه اجلاس کشورهای گروه هفت در شهر "بیاریتز" فرانسه، تاکید کرد، تمام مسائل میان هند و پاکستان دو جانبه است و احتیاجی به میانجی گری کشور ثالث نیست و می توانیم مسائل و اختلافات موجود را به صورت دوجانبه حل کنیم.
این سخنان نخست وزیر هند پاسخی روشن به تلاش های اخیر اسلام آباد برای بین المللی سازی مساله کشمیر و بازکردن پای بازیگران مختلف به مساله کشمیر است.
پاکستان در هفته های گذشته به سختی تلاش کرد تا مساله کشمیر را از حالت دوجانبه خارج و زمینه را برای کشاندن این موضوع به نهادهای بین المللی یا میانجیگری بازیگران ثالث فراهم کند.
این به آب و آتش زدن پاکستان واکنشی به تصمیمات اخیر هند درباره کشمیر تحت کنترل این کشور است که چند هفته است شرایط در این منطقه را به شدت ملتهب کرده است.
پاکستان با انتقاد شدید از تصمیمات یکجانبه درباره کشمیر نسبت به پیامدهای آن هشدار داده است.
در همین راستا "عمران خان" نخست وزیر پاکستان دیروز بار دیگر تصمیم اخیر دولت هند را مبنی بر سلب امتیازات ویژه منطقه جامو و کشمیر اشتباه راهبردی دهلی نو خواند و گفت: اگر اوضاع منطقه متشنج شود نه فقط برای دو کشورهند و پاکستان، بلکه برای جهان پرهزینه خواهد بود.
به رغم این هشدارهای پاکستان و همچنین تلاشهای اسلام آباد برای خارج کردن موضوع کشمیر از حالت دوجانبه، هند تاکنون قدمی برای کاستن از التهابات در کشمیر برنداشته و تمایلی به پذیرش خواسته های پاکستان نشان نداده است.
یکی از علل اتخاذ چنین رویکردی از سوی هند، حمایت برخی قدرتهای فرامنطقه ای از دهلی نو است.
بسیاری از تحلیلگران بر این باورند که تصمیمات اخیر هند درباره لغو امتیازات ویژه منطقه کشمیر بی ارتباط با رویکرد حمایتگرانه برخی کشورها همچون آمریکا از دهلی نو نیست.
مجله فارین پالیسی آمریکا اخیرا با تقبیح اظهارات ترامپ رئیس جمهور آمریکا درباره میانجی گری در مساله کشمیر نوشت: "در هر نقطه ای از جهان که بحرانی به چشم می خورد رد پایی از آمریکا نیز وجود دارد. این وضع به یک الگوی پایدار تبدیل شده است و تحولات کنونی درکشمیر نیز بی ارتباط با عملکرد رئیس جمهور آمریکا نیست."
در تایید این دیدگاه می توان به اظهارات روز دوشنبه رئیس جمهور آمریکا در دیدار با نخست وزیر هند اشاره کرد.
دونالد ترامپ که اخیرا برای میانجیگری بین هند و پاکستان اعلام آمادگی کرده بود؛ دیروز (دوشنبه) بر خلاف موضع قبلی خود گفت هند و پاکستان به تنهایی می توانند مشکلاتشان را حل کنند.
این رفتار ترامپ اگرچه نشان دهنده نوسان در رفتار او و مشابه همه موضع گیری های اوست اما از این واقعیت پرده بر می دارد که سیاست آمریکا در جنوب آسیا حمایت از هند است.
شاید از همین روست که عمران خان نخست وزیر پاکستان دیروز تلویحا به حمایت نکردن برخی قدرتهای بزرگ از پاکستان اشاره کرد و گفت: قدرتهای مهم جهان برای کمک به کشمیری های مظلوم مسئولیت دارند اما حتی اگر آنها چنین کاری نکنند، ما تا آخرین نفس با کشمیریها خواهیم بود.
نویسنده: محمود بلنداختر
117
بیشتر بخوانید:
هند دخالت کشور ثالث در مساله کشمیر را رد کرد
تاکید بر مقابله با اقدامات هند درباره کشمیر
ادامه اعتراضات مردمی در کشمیر تحت کنترل هند
گفت وگوی تلفنی عمران خان با مرکل درباره اوضاع کشمیر
سازمان ملل: هند باید به مجازات جمعی مردم کشمیر پایان دهد