ایران پرس: سفر وزیر خارجه عربستان سعودی به عراق از دو سطح داخلی و منطقه‌ای قابل تحلیل است.

در سطح داخلی، عراق و عربستان گسترش روابط دوجانبه را پیگیری می‌کنند. عراق که مشکلات اقتصادی را پاشنه آشیل خود می‌داند خواستار سرمایه‌گذاری عربستان سعودی در این کشور است و عربستان نیز تلاش می‌کند از طریق توسعه روابط اقتصادی با عراق، نفوذ خود در این کشور را افزایش دهد. این موضوع در دیدار امروز وزیر خارجه عربستان با رئیس مجلس عراق نیز مورد تأکید قرار گرفت.

«محمد الحلبوسی» رئیس مجلس عراق امروز 2 فوریه در دفتر خود در بغداد با «فیصل بن فرحان» وزیر امور خارجه عربستان، دیدار کرد. در این دیدار روابط دوجانبه و راه‌های گسترش همکاری‌ها در بخش‌های اقتصادی و سرمایه‌گذاری و هماهنگی مشترک در قبال مسائل منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای بررسی شد. الحلبوسی بر اهمیت فعال‌ شدن دوباره شورای هماهنگی عراق و عربستان و دیگر کمیته‌های مشترک دو کشور تأکید کرد و گفت مجلس عراق از اقدامات دولت برای تقویت روابط دوجانبه حمایت می‌کند و آماده رفع موانع قانونی مربوط به گسترش روابط است. وزیر امور خارجه عربستان نیز گفت سران این کشور از تقویت روابط با عراق در همه عرصه‌ها از جمله در عرصه سرمایه‌گذاری استقبال می‌کنند تا عراق به اقتصادی پایدار برسد.

تاکید عربستان بر کاستن از تنش‌ها در سیاست خارجی 

در سطح منطقه‌ای، عربستان سعودی در سال‌های اخیر بر توسعه روابط خارجی خود با کشورهای دیگر منطقه و کاستن از تنش‌ها در سیاست خارجی تأکید دارد. در همین راستا، تنش 3 و نیم ساله با قطر در ژانویه 2021 پایان یافت و روابط دو کشور احیا شد. همچنین ریاض از مذاکرات برای آتش بس در یمن نیز استقبال کرد و اگرچه هنوز این مذاکرات نتیجه نداده، اما از شدت حمله‌های سعودی علیه یمن کاسته شده است.

یکی از مهم‌ترین رخدادهای سیاست خارجی عربستان، گفتگوها با جمهوری اسلامی ایران برای احیای روابط است. روابط تهران و ریاض از سال 2016 تاکنون قطع است. در دو سال اخیر با میانجی‌گری عراق 5 دور مذاکره میان مقامات دو کشور در بغداد برگزار شده است و مقامات عربستان و جمهوری اسلامی ایران در ماه‌های اخیر بارها برای ادامه گفتگوها و بهبود روابط اعلام آمادگی کردند.

سفر فیصل بن فرحان به بغداد با محوریت گفتگو درباره ادامه مذاکرات ایران

به نظر می‌رسد یکی از اهداف اصلی سفر فیصل بن فرحان به بغداد نیز گفتگو درباره ادامه مذاکرات با جمهوری اسلامی ایران باشد. پیش از این، فواد حسین، وزیر خارجه عراق از سفر قریب‌الوقوع وزیر خارجه عربستان به بغداد برای از سرگیری مذاکرات تهران و ریاض خبر داده بود.

این موضوع برای دولت عراق نیز اهمیت زیادی دارد. از یک سو، عراق خواستار نقش‌‌آفرینی در تحولات منطقه‌ای است و میزبانی از مذاکرات ایران و عربستان یکی از موضوعات مهمی است که می‌تواند این هدف عراق را محقق کند. از سوی دیگر، عراق نیز مانند دیگر کشورهای منطقه به خوبی آگاه است که بهبود روابط تهران و ریاض نه فقط برای این کشورها بلکه برای سایر کشورها و برای منطقه غرب آسیا تبعات مهمی دارد و از شدت تنش و هرج و مرج در منطقه می‌کاهد.

نویسنده: سید رضی عمادی

113

بیشتر بخوانید:

سفر قریب‌الوقوع بن فرحان به بغداد برای ازسرگیری مذاکرات ایران و عربستان