وزیران امور خارجه اتحادیه اروپا در لوکزامبورگ با هدف بررسی اوضاع سوریه تشکیل جلسه دادند.

سید رضا میر طاهر: فرانسه، انگلیس و آلمان در این نشست تلاش کردند تا دیگر اعضای اتحادیه اروپا را به محکوم کردن حملات هوایی روسیه در سوریه متقاعد کنند و زمینه را برای اعمال تحریم های جدید ضد سوریه فراهم سازند.

در این راستا بنا بر پیشنویس قطعنامه پیشنهادی به وزرای خارجه اتحادیه اروپا قرار بود آنها از اعمال تحریم ضد حدود 20 مقام سوری به دلیل نقش داشتن در حملات به حلب حمایت کنند.

ظاهرا انگلیس و فرانسه نگران از وتو شدن قطعنامه تحریم سوریه در شورای امنیت سازمان ملل این طرح تحریمی را در نشست وزرای امور خارجه اتحادیه اروپا در لوکزامبورگ مطرح کردند.

 فدریکو موگرینی رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپا در این نشست اظهار داشت که موضع اعضای اتحادیه در مساله سوریه برقراری آتش‌بس فوری در این کشور است.

نشست لوکزامبورگ در حالی برگزار شد که اقدامات دیپلماتیک برای حل و فصل بحران سوریه از زمان فروپاشی آتش بس اخیر در این کشور به بن بست رسیده است.

به نظر می رسد اتحادیه اروپا در کنار آمریکا با برپایی این نشست تلاش می کند تا فشارها علیه روسیه و دولت سوریه برای توقف عملیات هوایی وزمینی در حلب را تشدید کند.

در این راستا در این نشست مساله تحریم شماری از مقامات سوری و نیز ادعای وقوع جنایات جنگی در جریان حملات هوایی به حلب مطرح شده و در عین حال وزرای خارجه این اتحادیه قصد داشتند تا مساله محاکمه روسیه و متحدانش را در دیوان کیفری بین المللی خواستار شوند.

این ابراز نگرانی از جانب اروپایی ها در باره سرنوشت مردم سوریه در حالی صورت می گیرد که نگاهی به بحران سوریه نشان می دهد که غربی ها درکنارمتحدان عرب خود نقش اصلی را در شکل گیری و گسترش جنگ داخلی سوریه بر عهده داشته اند. 

در واقع بحران سوریه بیش از اینکه حاصل نارضایی یا اعتراض مردم سوریه باشد نتیجه دسیسه بزرگی از جانب غربی ها و متحدان عرب آنها بهمراه ترکیه برای سرنگونی دولت قانونی سوریه بوده است.

آنها به بهانه کمک به مردم سوریه درطول 6 سال اخیر به ایجاد و تقویت صدها گروه مختلف مخالف و تروریستی در سوریه پرداختند.این گروهها طیف گسترده ای از گروههای سکولار یا باصطلاح معتدل تا گروههای تروریستی تکفیری مانند داعش،جبهه النصره، جیش الاسلام و احرار الشام را در بر می گیرد.

غربی ها و متحدان عرب آنها، به جای مقابه با تروریسم تکفیری صرفا برای پیشبرد منافع و رسیدن به اهداف مد نظر خود، به این گروهها و دهها گروه تروریستی تکفیری دیگر بال و پر دادند و در نتیجه این گروهها توانستند ضمن فراهم آوردن نیرویی قابل توجه به اقداماتی دست یازند که تا قبل از آن شاید امکان آن غیر قابل تصور بود.

در عین حال شمار قابل توجهی از اتباع اروپایی که حدود 5 هزار نفر برآورد می شود توانستند به سهولت از این کشورها راهی سوریه شده و به عضویت این گروههای تروریستی در آیند.

پس ازحملات گروه تروریستی داعش در سال های 2015 و 2016 در فرانسه وبلژیک و آلمان، زنگ خطرامنیتی برای اروپایی ها به صدا در آمده واکنون مدعی مبارزه جدی با تروریسم و نیز حل و فصل سیاسی بحران سوریه هستند.

تاکید موگرینی بر حل بحران سوریه وبویژه برقراری آتش بس فوری در این کشور، نه به مفهوم خواست واقعی اروپایی ها برای تحقق راه حلی سیاسی برای سوریه بلکه صرفا به معنای عملی شدن خواسته های غربی ها از جمله اتحادیه اروپا در صحنه سوریه است.

طبیعتا تا هنگامی که این رویکرد در باره بحران سوریه از جانب غربی ها اتخاذ شود، امیدی برای حل و فصل سیاسی این بحران و نیز مبارزه جدی با گروههای تروریستی وجود نخواهد داشت.