ایران پرس: با وخیم شدن اوضاع اقتصادی و امنیتی در اروپا ،اختلاف نظرها در سیاست خارجی و امنیتی اروپا به ویژه در رابطه با روسیه بالا گرفته است.

در حالی که مقامات اروپایی از منزوی کردن روسیه سخن به می آورند، برخی از سیاستمداران این قاره نسبت به قطع کامل روابط با روسیه هشدار می دهند. چنان که آنگلا مرکل سیاستمدار کهنه کار و صدر اعظم پیشین آلمان هشدار داده است که استقراز صلح پایدار در اروپا، با همکاری مسکو امکان پذیر است.

با آغاز جنگ روسیه و اوکراین که در پی پافشاری کی یف به عضویت در ناتو به رغم هشدارهای مسکو صورت گرفت، اروپایی ها به حمایت از این کشور وارد جنگ شده و سیاست های تنبیهی و تحریمی را علیه مسکو وضع کردند. در واقع کشورهای عضو اتحادیه اروپا بسته های تحریمی مختلفی را علیه روسیه تدارک دیدند و اجرا کردند که از جمله آنها تحریم بخش نفت و گاز روسیه بود؛ تحریمی که بیش از آن که به روسیه خسارت وارد کند، اقتصاد کشورهای این اتحادیه را تحت تاثیر قرار داده است. اکنون شرایط اقتصادی در بسیاری از کشورها اروپایی بحرانی شده است و نارضایتی مردم از عملکرد کشورهای غربی افزایش یافته  است.

 افزایش اعتراضات کارگری در بریتانیا، فرانسه و آلمان و اخطارهای پیاپی در زمینه زمستان پیش رو و کمبود سوخت در این راستا قابل ارزیابی است. طی روزهای گذشته، صدها معترض آلمانی با تجمع مقابل «بوندستاگ» (پارلمان این کشور) خواستار لغو تحریم‌ های غرب از جمله دولت کشورشان علیه روسیه شدند.

تجمع‌ کنندگان در وین، پایتخت اتریش نیز کاهش قیمت‌ ها، لغو تحریم‌ ها علیه روسیه و دوستی با مسکو را خواستار شدند. در رم پایتخت ایتالیا هم اتحادیه‌ های کارگری علیه افزایش قیمت‌ ها، تورم و تعرفه‌ های انرژی تظاهرات اعتراضی برگزار کردند.

به رغم همه بحران هایی که کشورهای اروپایی متحمل شده اند، آنها همچنان به کمک های تسلیحاتی و حمایت از اوکراین برای فشار بر روسیه ادامه می دهند ، موضوعی که سبب شده است تا مقامات مسکو، ارسال تسلیحات غربی به اوکراین را عامل طولانی شدن جنگ عنوان کنند.

همچنین با تشدید مداخلات غرب در اروپا، ولادیمیر پوتین رئیس جمهوی روسیه نسبت به احتمال کاربرد جنگ افزار هسته ای هشدار داد. وی گفت اگر تمامیت ارضی روسیه در معرض تهدید قرار گیرد، مسکو از «همه ابزارهای موجود» برای محافظت از روسیه استفاده خواهد کرد.

موضوع احتمال استفاده از سلاح های هسته ای در اوکراین اکنون به موضوعی جدی برای غرب تبدیل شده است به طوری که برخی مقامات غرب هشدار پوتین را، هشداری جدی دانسته اند.

مرکل با اشاره به سخنان رئیس جمهوری روسیه تاکید کرد: جهان نباید سخنان پوتین را که نشانه خرد سیاسی است، بدون اندیشه و به عنوان بلوف، رد کند و تعامل (غرب) با پوتین ممکن است به ایجاد فضایی برای مانور کمک کند.

تنش میان اروپا و روسیه با برگزاری همه پرسی و الحاق  مناطق دونتسک، لوهانسک، خرسون و زاپروژیا به روسیه تشدید شده است.  آمریکا و مقامات غربی در مقابل این اقدام روسیه موضع گرفته و تحریم ها را تشدید کرده اند. این درحالی است که مقامات اروپا نگران آینده این قاره هستند .

چنان که اکنون نیز برخی مقامات اروپا همچون رییس جمهوری مجارستان از عدم تبعیت از سیاست های اروپا در برابر روسیه سخن گرفته اند. «کاتالین نواک» رئیس جمهوری مجارستان گفت: تحریم‌ ها علیه روسیه همه کشورهای اروپایی را تحت تأثیر قرار داده، زیرا قیمت‌ ها و تورم در حال افزایش است.

در واقع باز تعریف نظم اروپایی بدون مشارکت روسیه، اگر غیر ممکن نباشد، بسیار دشوار خواهد بود به گونه ای که مرکل می گوید، صلح پایدار در اروپا فقط با مشارکت روسیه به دست خواهد آمد.

نویسنده: آتوسا دینیاریان

 112