اوکراین پیش از این خواستار دیدار کارشناسان سازمان ملل از این کشور برای بررسی قطعات پهپادهای ساقط شده و مرتبط ساختن با آن اجرای قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت درباره برجام شده است.کشورهای غربی در روزهای گذشته ادعا کردهاند پهپادهای مورد استفاده روسیه برای حمله به زیرساختهای اوکراین ساخت ایران هستند.
جمهوری اسلامی ایران همواره ارسال سلاح برای هر یک از دو طرف جنگ اوکراین را رد کرده است.
امیرسعید ایروانی سفیر و نماینده دائم جمهوری اسلامی ایران نزد سازمان ملل می گوید: «اوکراین به دنبال اهداف سیاسی در مرتبط ساختن ادعاهای بی اساس علیه ایران و قطعنامه ۲۲۳۱ است. تلاشها برای مرتبط کردن این ادعا با قطعنامه ۲۲۳۱ فاقد هرگونه پایه حقوقی در چهارچوب همین قطعنامه است.»
به رغم ادعاهای تروئیکای اروپایی و نیز اوکراین درباره نقض قطعنامه 2231 از جانب ایران در زمینه صادرات تسلیحاتی باید به این امر توجه داشت که تحریم تسلیحاتی ایران اعم از واردات و یا صادرات تسلیحات طبق این قطعنامه در اکتبر 2020 پایان یافته است .این مساله ای است که در همان زمان به رغم تلاش گسترده دولت ترامپ و مایک پمپئو وزیر خارجه وقت آمریکا برای تداوم این تحریم ، از سوی اعضای شورای امنیت از جمله تروئیکای اروپایی تصدیق شد.
ایران اکنون به عنوان یک کشور مستقل و با توجه به اختیارات حاکمیتی خود حق دارد که با دیگر کشورها مراودات تسلیحاتی داشته و اقدام به واردات و یا صادرات انواع جنگ افزار نماید.
ضمن اینکه روابط دفاعی ایران با دیگر کشورها در چارچوب دیپلماسی دفاعی که هماهنگ با اهداف سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران است صورت می گیرد. در ارتباط با روسیه نیز ایران همکاری دفاعی و نظامی با این کشور دارد و این امر با توجه با توجه به ملاحظات کلی دفاعی ایران و بر مبنای منافع دو طرف صورت می گیرد.
این در حالی است که غربی ها با سوءاستفاده از این مساله همواره تلاش در ماههای اخیر تلاش کرده اند تا به نحوی برخی تسلیحات مورداستفاده ارتش روسیه در جنگ اوکراین مانند پهپادها را به ایران مرتبط ساخته و تهران را عامل صادرات آن به روسیه قلمداد نمایند.این مساله به طور جدی و قاطعانه از جانب ایران رد شده است.
«حسین امیرعبداللهیان» وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در گفتگو با جوزپ بورل مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در خصوص ادعاهای استفاده از پهپادهای ایرانی در جنگ اوکراین گفت:« ما با روسیه همکاری دفاعی داریم، اما سیاست ما در قبال جنگ اوکراین، احترام به تمامیت ارضی این کشور، عدم ارسال سلاح به طرفین درگیر، توقف جنگ و پایان دادن به آوارگی مردم است.»
مساله دیگری که در زمینه صادرات تسلیحات ایران مطرح می شود این است که بر خلاف آمریکا و کشورهای اروپایی که بدون هیچ ملاحظه ای به صادرات تسلیحاتی به متحدان خود مانند عربستان سعودی و امارات و رژیم صهیونیستی می پردازند و آنها نیز در جنگ یمن و یا علیه فلسطینی ها این جنگ افزارها را برای کشتار مردم بی گناه استفاده می کنند اما صادرات تسلیحاتی ایران درچارچوب معیارهای مشخص مانند مبارزه با تروریسم صورت می گیرد.
در واقع حامیان غربی اوکراین اکنون در حالی خواهان رسیدگی به نقض قطعنامه 2231 از جانب ایران با ادعای صادرات پهپاد به روسیه شده اند که خود سابقه سیاهی در زمینه صادرات تسلیحاتی به رژیم های سرکوبگر دارند.
نویسنده: سيدرضا مير طاهر
112
بیشتر بخوانید:
درخواست تروئیکای اروپایی در مورد ادعای استفاده روسیه از پهپادهای ایرانی