ایران پرس- "محمد اشرف غنی" رئیس‌ جمهوری افغانستان، "صبغت‌الله احمدی" سخنگوی وزارت امور خارجه این کشور را برکنار کرد.

"صدیق صدیقی" سخنگوی رئیس‌جمهوری افغانستان، دلیل برکناری "صبغت الله احمدی" را "اظهارات غیرمسئولانه" وی در رابطه با سفر هیات سیاسی طالبان به پاکستان اعلام کرد.

در روزهای گذشته یک هیأت از مقامات طالبان به رهبری "عبدالغنی برادر" رئیس دفتر سیاسی این گروه درقطر به اسلام آباد سفرکرد و با "شاه محمود قریشی" وزیر خارجه پاکستان به رایزنی پرداخت.

سخنگوی رئیس جمهوری افغانستان در واکنش به این سفر گفته بود که این نشست‌ها کمکی به روند صلح افغانستان نمی‌کنند. این در حالی است که "صبغت الله احمدی" کمی بعد از اظهار نظر صدیق صدیقی درباره این سفر گفت: کابل از تلاش هر کشوری برای صلح استقبال می‌کند و امیدوار است پاکستان برای کشاندن طالبان به پای میز مذاکره با دولت افغانستان صادقانه عمل کند.

موضع سخنگوی وزارت خارجه افغانستان در استقبال از برنامه پاکستان برای کمک به برقراری صلح درآن کشور همزمان با موضع منفی سخنگوی ریاست جمهوری افغانستان درخصوص سفر هیات طالبان به اسلام آباد نشان می دهد که در درون دولت وحدت ملی این کشور دو دیدگاه متفاوت درباره نقش بازیگران خارجی در کمک به روند استقرار صلح درافغانستان وجود دارد.

دیدگاه نخست آنست که هر گونه گفتگو با طالبان بدون حضور نمایندگان دولت افغانستان مشروعیت ندارد و در تضاد با منافع و حاکمیت ملی این کشور است که اشرف غنی در این طیف فکری جای می گیرد. موضع منفی سخنگوی رئیس جمهوری افغانستان درباره سفر هیات طالبان به پاکستان در این چارچوب مطرح شده است.

دیدگاه دوم اما بر این باور است که بخشی از انتظارات برای کمک دیگر کشورها به روند صلح در افغانستان از طریق فراهم کردن گفتگوهای بین الافغانی است که این هدف جز از طریق رایزنی و نشست با مقامات طالبان برای ترغیب آنان به ورود به مذاکرات با دولت کابل امکانپذیرنخواهد بود.

درحالی پس از واکنش منفی سخنگوی ریاست جمهوری افغانستان به برنامه دعوت پاکستان ازهیات طالبان برای سفر به اسلام آباد و موضع مثبت صبغت الله احمدی سخنگوی وزارت خارجه آن کشوربه این مسئله،ا ین مقام دستگاه دیپلماسی افغانستان با دستور اشرف غنی برکنار شد که مشخص نیست طرفداران دیدگاه اول درباره تلاش دیگر کشورها برای فراهم شدن مقدمات مذاکرات بین الافغانی، چه راهکاری غیر از گفتگوی مقامات این کشورها با طالبان را مورد توجه قرار داده اند.

به طور طبیعی هر کشوری که بخواهد به صورت شفاف و صادقانه گامی در مسیر کمک به روند صلح در افغانستان و ترغیب طالبان به مذاکره با دولت این کشور بردارد راهی جز گفتگو با مقامات این گروه برای زمینه سازی مذاکرات بین الافغانی ندارد. البته باید توجه داشت که هر کشوری درپروسه کمک به برقراری صلح در افغانستان باید به حفظ و تقویت حاکمیت ملی این کشور دقت کافی داشته باشد و تلاش خود را صرفا در جهت زمینه سازی برای برگزاری گفتگوهای دولت کابل و گروه طالبان متمرکز کند.

اقدام دولت آمریکا در چارچوب مذاکره با طالبان که فرجام آن گفتگوهای بین الافغانی نبوده است دقیقا در تضاد با حاکمیت ملی افغانستان تعریف می شود. دستور اشرف غنی برای برکناری سخنگوی وزارت خارجه افغانستان در حالی است که طبق مصوبه پارلمان این کشور وی در دوره تمدید مهلت فعالیت دولت وحدت ملی از ژوئیه 2019 تا زمان مشخص نشدن رئیس جمهوری جدید افغانستان حق عزل و نصب مقامات را ندارد که در مسئله برکناری احمدی این مصوبه رعایت نشده است.139/118

نویسنده: محمدرضا عسگری

بیشتر بخوانید:

سفر هیات طالبان به اسلام آباد؛ انتقاد افغانستان از دولت پاکستان/ تحلیل

درخواست پاکستان از آمریکا برای از سرگیری مذاکرات با طالبان/ تحلیل

سفر هیات طالبان به پاکستان/تحلیل