ترزا می به دلیل فاش شدن اطلاعات محرمانه و سلب اطمینان از «گوین ویلیامسون» وزیر دفاع بریتانیا، وی را از سمتش برکنار کرد.
ویلیامسون به دلیل آنچه درز اطلاعات درباره ماجرای هوآوی اعلام شده است، برکنار شد.
پس از برکناری گوین ویلیامسون، «پنی موردانت» که پیش از این وزیر توسعه بین المللی بود، به عنوان وزیر دفاع جدید بریتانیا معرفی شد.
شواهد حاکی است که ویلیامسون پشت درز اطلاعات درباره نشست اخیر شورای امنیت بریتانیا بوده است.
در این جلسه وزیران بریتانیایی توافق کردند که به شرکت ارتباطاتی هوآوی چین دسترسی محدودی برای کمک به توسعه شبکه نسل پنجم این کشور داده شود.
ساعتی پس از این برکناری، ویلیامسون هرگونه همکاری و دخالت در افشای اطلاعات شورای امنیت ملی این کشور و ارتباط به عنوان منبع افشای شرکت چینی هوآوی را به شدت رد کرد.
پس از آن که روزنامه دیلی تلگراف هفته گذشته گزارش داد ترزا می با مشارکت شرکت مخابراتی هواوی در ایجاد زیرساخت نسل پنجم تلفن همراه این کشور، به رغم مخالفت وزرای کابینه از جمله جاوید، ویلیامسون، هانت و چند تن دیگر موافقت کرده است، تحقیقاتی در خصوص چگونگی درز این اطلاعات امنیتی آغاز شد.
اکنون این زمزمه وجود دارد وزیر دفاع پیشین بریتانیا که روز چهارشنبه از سمت خود برکنار شد، ممکن است به اتهام افشای اطلاعات محرمانه زندانی شود.
برخی نمایندگان پارلمان بریتانیا در نامه ای اعلام کردند با توجه به درز اطلاعات فوق محرمانه از شورای امنیت ملی این کشور، لازم است تا اطمینان حاصل شود که آیا اقدامات ویلیامسون نقض قوانین مربوط به اطلاعات محرمانه بوده است یا خیر.
این تخطی از قانون، حتی تا دو سال زندان میتواند برای وی به دنبال داشته باشد.
«تام واتسون» معاون رهبر حزب کارگر در پیامی توئیتری خواستار اقدام پلیس در این باره شد و گفت: در صورتی که ویلیامسون به درز اطلاعات جلسه شورای امنیت ملی اقدام کرده باشد باید براساس قانون محاکمه شود.
وزیر دفاع سابق بریتانیا به دنبال طرح شدن این اتهامات علیه وی، در نامهای به ترزا می، دست داشتن خود را در افشای اطلاعات محرمانه تکذیب و ابراز اطمینان کرد که تحقیقات، او را تبرئه خواهد کرد.
در واقع ویلیامسون قربانی جدال بین آمریکا و چین در عرصه اروپا بر سر ادامه فعالیت شرکت هوآوی در کشورهای اروپایی شد.
دولت ترامپ به بهانه های مختلف از جمله تهدیدات امنیتی، فشارهای فزاینده ای را به متحدان اروپایی خود برای جلوگیری از ادامه فعالیت شرکت «هوآوی» در این کشورها وارد کرده است.
با این حال این خواسته آمریکا با مخالفت های جدی در برخی کشورها مانند آلمان مواجه شده و برخی کشورها مانند بریتانیا نیز به طور نه چندان آشکار خواهان ادامه همکاری با این شرکت چینی در زمینه مخابرات نسل پنجم هستند.
استفاده از محصولات مخابراتی و ارتباطاتی این شرکت در سالهای اخیر نگرانیهایی امنیتی را در آمریکا برانگیخته و هر دو دولت اوباما و ترامپ از کشورهای اروپایی خواسته اند که استفاده از محصولات هوآوی را محدود کنند.
در حال حاضر شرکت هواوی از شرکت های پیشرو در فناوری ارتباطاتی و تلفن های همراه است و فعالیت آن گستره جهانی دارد.
از نگاه چینی ها، مهمترین انگیزه آمریکا برای متهم کردن هوآوی به جاسوسی و درخواست این کشور برای کاهش یا قطع فعالیت های آن از جمله در اروپا، حفظ منافع شرکتهای رقیب آمریکایی و جلوگیری از نفوذ محصولات هوآوی در بازارهای آمریکا، اروپا و به طور کلی کشورهای غربی است.
محصولات شرکت هواوی نماد قدرت چینیها در بازارهای جهانی شناخته میشوند.
135/118
نویسنده: سيدرضا مير طاهر