بحران سیاسی در سودان از ماه اکتبر و به دنبال کودتا در این کشور که در پی آن، نظامیان قدرت را دردست گرفتند، تشدید شده است.
اگرچه نظامیان تلاش کردند که با اعمال سیاست های مختلف از جمله توافق با «عبدالله حمدوک» نخست وزیر مستعفی این کشور راهی برای برون رفت از بحران کنونی پیدا کنند اما این سیاست ها تاکنون موفق نبوده است.
در واقع از نظر مردم سودان حضور نظامیان در راس قدرت، برخلاف آرمان های انقلاب این کشور که به برکناری «عمر البشیر» رئیس جمهوری وقت منجر شد، است. سودانی ها خواهان کناره گیری کامل نظامیان از قدرت و روی کار آمدن یک دولت قانونی و دمکراتیک در سودان هستند، این درحالی است که مقامات نظامی در این کشورحاضر به ترک قدرت نیستند.
این موضوع سبب شده که به ویژه طی هفته های اخیر تظاهرات مردمی دراین کشور در اعتراض به حضور نظامیان ادامه داشته باشد. با این حال اعتراضات مردمی با سرکوب شدید نیروهای امنیتی، روبه رو شده است. چنانکه کمیسیون ملی حقوق بشر سودان با انتشار بیانیه ای، خواستار احترام به حق تظاهرات مسالمت آمیز برای همگان و حفاظت از معترضان هنگام برگزاری راهپیمایی ها شد.
این نهاد حقوق بشری با تاکید بر حق مسلم برگزاری تظاهرات مسالمت آمیز، خواستار جلوگیری از هر گونه سرکوب تظاهر کنندگان شد؛ موضوعی که مد نظر مقامات سودان قرار نگرفته است.
بر اساس آخرین گزارش کمیته پزشکان سودان، تعداد کشته شدگان تظاهرات ها علیه دخالت ارتش در امور دولت غیرنظامی از 25 اکتبر سال گذشته تاکنون به بیش از 70 نفر رسیده است.
تاثیر مداخلات خارجی بر افزایش بحران در سودان
این شرایط درحالی است که مداخلات خارجی نیز در این کشور افزایش یافته است. موقعیت سودان و منابع و ثروت این کشور سبب شده تا اکنون سهم خواهی ها برای تصاحب قدرت درسودان و روی کارآوردن دولتی وابسته میان کشورهای خارجی افزایش یابد.
در واقع بحران سیاسی کنونی به ویژه شرایط را برای حضور پر رنگ تر مقامات اسرائیلی در این کشور فراهم آورده است به طوری که آنان از حضور نظامیان و کودتا استقبال کردند.
هفته گذشته نیز به رغم همه اعتراضات مردمی هیاتی از رژیم صهیونیستی برای دیدار و گفتگو با مقامات سودان وارد خارطوم پایتخت این کشور شدند و با «عبدالفتاح البرهان» رئیس شورای حاکمیتی و فرماندهان ارتش این کشور دیدار کردند.
در این زمینه پایگاه آمریکایی اکسیوس چندی پیش اعلام کرد که البرهان از گذشته تاکنون یک شخصیت محوری در عادی سازی با رژیم اشغالگر قدس بوده و اقدامات خود را با شورای امنیت اسرائیل و به ویژه سازمان موساد هماهنگ کرده است.
این پایگاه همچنین تاکید کرده است، «جو بایدن» رئیس جمهور آمریکا از طریق «آنتونی بلینکن» وزیر خارجه خود از اسرائیل خواسته از روابط عمیق خود با البرهان برای تشویق او به بازگرداندن حکومت مدنی استفاده کند.موضوعی که خشم بیش از پیش مردم این کشور را برانگیخته است.
«عبدالباری عطوان» کارشناس سیاسی در این مورد می گوید: "میراث شریف ملی سودان در عرصه عربی و اسلامی کاملا با اقدامات خفت باری که کودتاچیان به اسم مردم مجاهد و مبارز سودان انجام می دهند تعارض دارد. این مردم از گذشته تا کنون الگوی بارز کرامت و شهادت و عدالت و کمک به آرمان های امت اسلامی بوده اند و این خیزش تا زمان محاکمه عاملان شرایط امروزی سودان و مردمش ادامه خواهد داشت."
به نظر می رسد، مردم و احزاب سودان اکنون با درک شرایط و پایبندی به اهداف جنبش خود نه تنها برای روی کار آمدن دولتی دموکراتیک در تلاشند بلکه حضور بیگانگان ومداخلات آنها بر نمی تابند از این رو اعتراضات مردمی به حضور بیگانگان در این کشورهمچنان ادامه خواهد داشت.
نویسنده: آتوسا دینیاریان
117
بیشتر بخوانید:
تظاهرات در سودان؛ پایان قدرت نظامیان، خواست سودانیها