محمد علی طالبی- همایش بین المللی کسب و کار ریلی و مشارکت راهبردی منطقه خزر روز جمعه (25 نوامبر) با حضور هیاتی از جمهوری اسلامی ایران در باکو برگزار شد.

موضوعاتی نظیر سازماندهی حمل و نقل ترکیبی در دالان های حمل و نقل شمال - جنوب و شرق - غرب ، تکمیل زیرساخت های ریلی، تولید تجهیزات ریلی و اجرای طرح های ریلی در منطقه مورد بررسی قرار گرفت.

 تعامل و همکاری کشورهای شرکت کننده در طرح تکمیل دالان حمل و نقل شمال - جنوب از جمله موضوعات عمده همایش بین المللی باکو بود که در دستور کار شرکت کنندگان قرار داشت.

اجرای اقدامات لازم جهت تسهیل تشریفات گمرکی میان کشورها، تنظیم جدول زمانی یکپارچه برای کل مسیر، بررسی تعرفه ها با فرض رقابتی و قابل انعطاف، استفاده از بارنامه مشترک CIM/SMGS برای بهره برداری یکسان و سرعت بخشیدن به سیر بار، لزوم معرفی مزیت های این مسیر ترانزیتی و بازاریابی وسیع و گسترده در سطح آسیا، اروپا و حتی آفریقا از پیشنهادهای مطرح شده از سوی عضو هیات مدیره راه آهن جمهوری اسلامی ایران در این همایش بود.

اهمیت اطلاع رسانی درباره مسیرهای ارتباطی جدید،  برگزاری  همایش های  منطقه ای و بین المللی را اجتناب ناپذیر کرده است.

به همین دلیل، برگزاری همایش بین المللی کسب و کار ریلی با حضور نمایندگانی از کشورهای آسیا و اروپا در باکو برگزار شد.

در همایش بین المللی باکو علاوه بر مسوولان و کارشناسان ارشد شرکت های راه آهن جمهوری اسلامی ایران ، نمایندگانی از جمهوری آذربایجان، روسیه، قزاقستان، هند، گرجستان، مولداوی، اوکراین، لتونی و استونی حضور داشتند.

حضور کشورهای خارج از حوزه دریای خزر در همایش بین المللی باکو را باید نشان دهنده اهمیت موضوعات مطرح شده در این همایش قلمداد کرد.

واقعیت آن است که، یکی از مشکلات اصلی تجارت میان کشورهای حوزه خزر و خارج از این حوزه، مقررات سخت اداری و گمرکی است.

با وجود تلاش برخی دولت های ساحلی به منظور تسهیل این مقررات، این هدف  تاکنون محقق نشده است.

کریدور شمال - جنوب به طول یک هزار و 450 کیلومتر، کوتاه ترین مسیر اتصال کشورهای منطقه با اروپا ست.

 این کریدور دارای ویژگی های ملی، منطقه ای و بین الملی است و کوتاه ترین مسیر خشکی اتصال اتحادیه اروپا به خلیج فارس و بالعکس محسوب می شود.

در عین حال، کریدور شمال - جنوب دریای مدیترانه را درکوتاه ترین فاصله به مرکز ایران وصل می کند و از لحاظ منطقه ای نیز این مسیر مهم ارتباطی همسایه های غربی ازجمله عراق را به  ایران، متصل می کند.

جدا از ویژگی های منحصر به فرد مسیر ارتباطی شمال - جنوب ، این مسیر ارتباطی امکان مبادله متوع کالاهای خام و تولیدی را دارد.

به عنوان مثال، در فاز دوم بهره برداری از این مسیر ارتباطی، کشور های حوزه خزر، بویژه ایران، روسیه و جمهوری آذربایجان امکان آن را خواهند داشت تا انرژی های فسیلی نظیر نفت خام و گاز طبیعی را نیز از این مسیر به بازارهای مصرف  صادر کنند.

به همین دلیل است که الهام علی اف رییس جمهوری آذربایجان در ماه آوریل سال جاری میلادی، اعلام کرد: دالان حمل و نقل شمال - جنوب از نظر اقتصادی، امنیتی و گردشگری از اهمیت خاصی برخوردار است.

 درحقیقت، باید گفت: اجرای دالان حمل و نقل شمال - جنوب نه تنها موجب افزایش گردش تجاری میان سه کشور ایران، جمهوری آذربایجان و روسیه خواهد شد، بلکه برقراری ارتباط میان کشورهای اروپای شمالی و پاکستان و هند را نیز ممکن خواهد ساخت.

در همین ارتباط، علاوه بر افزایش حجم کالاهای قابل مبادله میان کشورهای واقع در شمال و جنوب جهان، هزینه حمل و نقل نیز به میزان زیادی کاهش خواهد یافت.