ایران پرس- سیزدهمین نشست کمیسیون مشترک همکاری اقتصادی ایران و جمهوری آذربایجان با حضور «فرهاد دژپسند» وزیر امور اقتصادی و دارایی ایران و «شاهین مصطفی اف» وزیر اقتصاد جمهوری آذربایجان در باکو برگزار شد.

وزیر امور اقتصادی و دارایی ایران روز جمعه در پایان اجلاس دو روزه کمیسیون مشترک همکاری‌ اقتصادی در باکو گفت: علاوه بر یادداشت تفاهم نهایی اجلاس، اسناد مهم دیگری نیز در خصوص سرمایه‌گذاری مشترک به امضای دو طرف رسید.

رشد 78 درصدی مبادلات تجاری تهران باکو

دژپسند با اشاره به روند توسعه روابط اقتصادی ایران و جمهوری آذربایجان و این که حجم مبادلات تجاری میان دو کشور در سال 2018، 74 درصد رشد داشت، تصریح کرد: عزم مقامات دو کشور معطوف به ادامه این روند است. 

در این نشست دو روزه راهکارهای گسترش همکاری‌ تهران و باکو در حوزه‌های سرمایه‌گذاری، تجاری، مالی و بانکی، گمرک و مسایل مرزی، ارتباطات، انرژی و محیط زیست، کشاورزی، امنیت غذایی و بهداشت، علمی و آموزشی و فرهنگ و گردشگری در قالب هشت کمیته تخصصی بررسی شد. 

وزیر امور اقتصادی و دارایی ایران روز جمعه در حاشیه برگزاری این نشست با «الهام علی اف» رئیس جمهوری آذربایجان نیز دیدار کرد. در این دیدارعزم دو کشور همسایه برای تقویت روابط دوجانبه مورد تاکید قرار گرفت. 

همچنین در دیدار وزیر امور اقتصادی و دارایی ایران و «جاوید قربان اف» رئیس راه‌آهن جمهوری آذربایجان راهکارهای تقویت همکاری ریلی دو کشور در چارچوب طرح تکمیل دالان بین‌المللی حمل و نقل شمال - جنوب و ترانزیت کالاها از طریق خاک دو کشور بررسی شد.

همکاری در حوزه حمل و نقل ریلی

همکاری در حوزه حمل و نقل ریلی از طرح‌های کلیدی در روابط  دو و چند جانبه تهران و باکو محسوب می‌شود.

«سبحان طالب ­لی» عضو انستیتوی شرق‌­شناسی آکادمی ملی علوم جمهوری آذربایجان می‌گوید: "....کریدور حمل‌ و نقل بین‌المللی شمال‌ - جنوب طرحی ژئوپولیتیکی است که موجب تحکیم و تقویت موقعیت جمهوری آذربایجان در منطقۀ قفقاز جنوبی و حوزۀ خزر خواهد شد. این مسیر حمل ونقل بین‌المللی برای حمل کالا از هندوستان و جنوب شرق آسیا از طریق بندرعباس در ایران به جمهوری آذربایجان شرایط لازم را فراهم خواهد آورد".

علاوه بر همکاری‌ دو کشور در حوزه حمل و نقل ریلی موضوعات دیگری نیز در سیزدهمین نشست کمیسیون مشترک همکاری‌ اقتصادی ایران و جمهوری آذربایجان مورد توجه و پیگیری قرار گرفت؛ در این چارچوب در پایان این نشست چند سند همکاری امضا شد.

امضای سند همکاری دوجانبه

وزیر اقتصاد جمهوری آذربایجان تاکید کرد: یادداشت تفاهم امضا شده در پایان این نشست همه توافقات حاصله برای فعالیت‌های اقتصادی مشترک دو کشور در یک سال آینده را در بر می‌گیرد.

در این نشست، تفاهمنامه کارخانه ساخت قطعات برای خودروها در کوی صنعتی «نفتچالا» از سوی شرکت خصوصی «اتحاد» ایران و شرکت «آذرماش» جمهوری آذربایجان و نیز ساخت کارخانه تولید اتوبوس توسط شرکت «آذرماش» و شرکت خصوصی «قارتال» ایران به امضا رسید. 

یکی از اهداف سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران توسعۀ روابط دوستانه با کشورهای همسایه و بویژه  با کشورهایی است که با آن‌ها از لحاظ ژئوپولیتیکی، دینی و قومی اشتراک‌هایی دارد.

اشتراک زبانی و دینی، تشابهات در آداب و رسوم دو کشور برای توسعۀ روابط بین ایران و جمهوری آذربایجان انگیزه و شرایط ویژه‌ای را ایجاد کرده است.

رفت و آمدهای هیات‌های عالی رتبه دو کشور و برگزاری منظم کمیسیون‌های مشترک اقتصادی نشان از عمق روابط دو کشور دارد.

با توجه به این زمینه‌ها و فرصت تازه‌ای که برای توسعه روابط فراهم شده است، انتظار می‌رود مناسبات دو کشور در سال پیش‌رو، به سطح بالاتری ارتقا یابد.

142/118

نویسنده: جمشید امین زاده

بیشتر بخوانید:

امضای سه سند همکاری میان ایران و جمهوری آذربایجان

دژپسند: روابط اقتصادی با جمهوری آذربایجان را باید گسترش دهیم

توافق ایران و جمهوری آذربایجان برای گسترش همکاری های اقتصادی