فرانسه و آلمان دو کشور بزرگ اتحادیه اروپا موتور محرکه این اتحادیه هستند. اختلافات بر سر چگونگی همکاری بریتانیا با اتحادیه اروپا در حوزه های مختلف بر روابط اتحادیه اروپا با بریتانیا سایه انداخته است. بریتانیا پس از همه پرسی برگزیت در سال 2016 سرانجام پس از یک دوره پر تنش در دسامبر 2020 از اتحادیه اروپا خارج شد.
کی یر استارمر، در ژوئیه گذشته پس از تحمیل شکست سنگین به حزب محافظه کار به نخست وزیری بریتانیا رسید. نخست وزیر بریتانیا از حزب کارگر پس از پیروزی در انتخابات گفت: "چهار سال پس از خروج کشورش از اتحادیه اروپا، قصد دارد روابطی را که به دلیل سالها کشمکش بر سر شرایط برگزیت تیره شده، بازسازی کند."
استارمر برخلاف «ریشی سوناک» نخست وزیر پیشین بریتانیا که ١٨ ماه پس از عهده دار شدن سمت نخستوزیری به آلمان سفر کرده بود، در اوایل دوره نخستوزیری خود از برلین و سپس پاریس بازدید کرد.
نخست وزیر بریتانیا در برلین و پاریس پس از دیدار با «اولاف شولتس» صدراعظم آلمان و «امانوئل مکرون» رئیس جمهوری فرانسه از امضای توافقنامه های همکاری با آلمان و فرانسه در حوزه های مختلف به خصوص در زمینه های دفاعی و امنیتی سخن گفت.
استارمر پس از گفت وگو با مکرون در کاخ الیزه گفت: "ما در این گفتگوها به دنبال بازسازی روابط بودیم و اطمینان یافتن از این موضوع که ماموریت شماره یک ما یعنی رشد اقتصادی در مرکز هر فعالیتی باشد که انجام میدهیم."
استارمر در جریان سفر به آلمان نیز اظهار داشت: "به دنبال لغو برگزیت نیست بلکه قصد دارد معاهده جدیدی را با آلمان با هدف تعمیق روابط در زمینههای مختلف وضع کند."
او پس از گفتگو با شولتس ابراز امیدواری کرد که توافق با آلمان تا پایان سال جاری منعقد شود.
«لیلا موران» سخنگوی سیاست خارجی حزب لیبرال دموکرات بریتانیا، در این باره گفت: "مذاکرات با آقای شولتس گامی مثبت رو به جلو پس از سالهایی است که محافظهکاران رابطه بریتانیا با اروپا را خدشهدار کردند."
وی افزود: "اما دولت جدید بریتانیا باید در مورد بازسازی روابط قویتر با متحدان اروپایی ما بلندپروازانهتر عمل کند."
سخنگوی سیاست خارجی حزب لیبرال دموکرات بریتانیا تصریح کرد: "این بلندپروازی باید با موافقت با طرح جابجایی جوانان شروع شود که به جوانان این فرصت را میدهد تا به راحتی در سراسر قاره زندگی و کار کنند."
از سرگیری مذاکرات درباره توافقات فرابرگزیت میان بریتانیا و اتحادیه اروپا، پیوستن مجدد به بازار واحد اتحادیه اروپا یا اتحادیه گمرکی، یا امکان احیای حق رفت و آمد آزادانه مردم در سراسر مرز اتحادیه اروپا با بریتانیا از جمله موضوعاتی است که دولت استارمر باید برای تقویت روابطش با این بلوک، بر سر آنها مذاکره کند.
روابط بریتانیا با اتحادیه اروپا حتی زمانیکه عضو این اتحادیه بود همواره تحت الشعاع روابط با ایالات متحده آمریکا بوده است. کی یر استارمر، رهبر حزب کارگز و نخست وزیر بریتانیا برخلاف محافظه کاران به دنبال روابطی متوازن با اتحادیه اروپا و آمریکا است.
به خصوص اکنون که احتمال ورود مجدد «دونالد ترامپ» به کاخ سفید در صورت پیروزی در انتخابات ماه نوامبر نیز وجود دارد.
بریتانیا به هر حال یکی کشور اروپایی است، فرصتها و تهدیدات این کشور در حوزه های مختلف اقتصادی، تجاری و امنیتی به چگونگی روابط با اتحادیه اروپا پیوند خورده است. کی یر استارمر به همین دلیل به دنبال توافقنامه های همکاری بلند مدت در حوزه های مختلف با فرانسه و آلمان و دیگر کشورهای اتحادیه اروپا است.
نویسنده: مرتضی مکی
117