«بیپین راوات» فرمانده ارتش هند روز گذشته (یکشنبه) مدعی شد که در بمباران علیه پایگاههای نظامی پاکستان 10 نظامی این کشور نیز کشته شدند.
به گفته فرمانده ارتش هند، این حملات در پاسخ به انفجار ماه فوریه توسط گروه «جیش محمد» مستقر در پاکستان و کشته شدن حدود 40 نظامی هندی انجام شده است.
درهمین حال، وزارت خارجه پاکستان سخنان فرمانده ارتش هند را تلاشی برای انحراف اذهان عمومی جهان خواند که به دنبال خروج از فشارهای ناشی از اوضاع بحرانی در کشمیر تحت کنترل هند است.
این برای اولین بار نیست که ارتش هند پایگاه های نظامی پاکستان در کشمیر آزاد را هدف قرار می دهد.
جنگندههای ارتش هند حدود هشت ماه پیش نیز به بهانه حملات گروه جیش محمد در منطقه پلوامه این کشور که منجر به کشته شدن 44 نظامی هندی شد با تعرض به خاک پاکستان مناطقی از خاک این کشور از جمله در مظفر آباد، چاکوتی و بالاکوت را بمباران کردند که مقامات دهلی نو هدف این حملات را منهدم کردن مخفیگاه های لشکر طیبه و گروه جیش محمد اعلام کردند.
حملات تازه جنگندههای ارتش هند به مناطقی از خاک پاکستان در حالی که فرمانده ارتش آن کشور مقاصد این حملات را پایگاههای نظامی پاکستان معرفی کرده است میتواند آبستن حوادث و تحولاتی باشد که پتانسیل درگیری های محدود نظامی این دو کشور همسایه را فعال می کند.
به خصوص آنکه در هفتههای گذشته و پس از لغو خود مختاری کشمیر تحت کنترل هند توسط دولت این کشور تنشها در مناسبات دهلی نو و اسلام آباد بشدت افزایش یافت.
در همین راستا مقامات پاکستان تلاشهای گستردهای را برای بین المللی کردن پرونده کشمیر و جلب حمایت جامعه جهانی برای کمک به احقاق حقوق تضییع شده مردم ستمدیده کشمیر آغاز کردند.
با توجه به تشدید تنشها در روابط هند و پاکستان پس از لغو خودمختاری کشمیر این نگرانی مطرح شده که دو کشور ممکن است در این شرایط و متاثر از اختلافات دیرینه در موضوعات مختلف اقدامات شتابزدهای علیه یکدیگر انجام دهند که حملات نظامی ضد پایگاههای یکدیگر در مناطق مرزی مشترک محتمل ترین آنها است که می تواند باردیگر دهلی نو و اسلام آباد را وارد درگیری نظامی کند.
با عنایت به ظرفیتهای هند و پاکستان در بخش نظامی و همچنین سه جنگ تمام عیار دو کشور این نگرانی هست که پس از حملات ارتش هند و پاسخ احتمالی اسلام آباد، درگیریها بین آنان افزایش پیدا کند.
با توجه به خطرات و پیامدهای ناشی از ورود هند و پاکستان به درگیری های جدی نظامی برای منطقه، پیش بینی می شود رایزنی با مقامات آنان از سوی منطقهای و فرا منطقهای برای دعوت به خویشتنداری و توقف اقدامات خصمانه ضد یکدیگر در دستور کار قرار بگیرد.
نویسنده: محمدرضا عسگری
141/116
بیشتر بخوانید:
تاکید سازمان ملل بر حل مناقشه کشمیر
تبادل آتش میان مرزبانان هند و پاکستان در خط کنترل کشمیر