بحران سوریه میدانی برای سنجش میزان شناخت کشورهای منطقه به خصوص قدرت های منطقه ای از سیاست و امنیت در خاورمیانه و همچنین تاثیر گسترش خشونت و ناامنی بر امنیت این قدرت ها بود.
با گذشت حدود شش سال از بحران سوریه، می توان ارزیابی دقیق تری از سیاست قدرت های منطقه از جمله ترکیه ارائه کرد.
ترکیه تا پیش از اعتراض های ضد حکومتی جهان عرب در سال 2011 با اتخاذ راهبرد "تنش صفر با همسایگان" توانسته بود جایگاه خود در منطقه خاورمیانه و همچنین روابط خود با کشورهای همسایه به خصوص سوریه را بهبود بخشد.
پیش از سال 2011 تنش ناچیزی در روابط ترکیه با همسایگان آن از جمله سوریه وجود داشت.
دولت رجب طیب اردوغان، اما، مانند شمار دیگری از کشورهای منطقه درک نادرستی از اعتراض های ضد حکومتی سال 2011 در جهان عرب به خصوص تحولات سوریه داشت.
ترکیه همسو با عربستان سعودی و قدرت های غربی از جمله آمریکا، فرانسه و انگلیس سیاست براندازی بشار اسد از قدرت در سوریه را در پیش گرفت.
دولت ترکیه بارها میزبان نشستهای مخالفان نظام سوریه بود.
در عین حال، ترکیه مرزهای خود را به روی تروریستها برای وارد کردن سلاح و تروریست به داخل سوریه باز کرد.
نتیجه سیاست های ترکیه درباره بحران سوریه، نه تنها براندازی بشار از اسد از قدرت نبود بلکه به تزلزل نظام امنیتی ترکیه و افزایش روز افزون حملات تروریستی در داخل این کشور منجر شد و بر اقتصاد از جمله بر صنعت گردشگری این کشور تاثیرات منفی گذاشت.
در این میان، کودتای جولای 2016 در ترکیه، چشم حاکمان این کشور برای شناخت دوستان و دشمنان را تا حدودی باز کرد.
برخلاف قدرت های غربی و برخی کشورهای عربی، روسیه و جمهوری اسلامی ایران در نخستین ساعات، کودتا در ترکیه را محکوم کردند.
مواضع صریح و فوری جمهوری اسلامی ایران و روسیه در محکومیت کودتای ناکام در ترکیه سبب شد بازیگری دولت اردوغان در بحران سوریه و در جهت مخالفت با بشار اسد تعدیل شود.
اگرچه ترکیه همچنان ساز مخالفت با نظام سوریه را سر می دهد اما از شدت این مخالفت کاسته شده است.
این رویکرد جدید ترکیه حتی در اظهارات مقامات سوریه نیز بیان شده است.
"علی عبد الکریم علی"، سفیر سوریه در لبنان ضمن اینکه تلویحا کاسته شدن از مخالفت ترکیه با نظام سوریه را تائید می کند، بر این باور است که "ترکیه امروز از سر اجبار و به دلیل محقق نشدن آرزوهای غرب به ویژه آمریکا و فروپاشی گروههای تروریستی، به مذاکره درباره مساله سوریه روی آورده است."
موضوع دیگر این است که با وجود تغییر نسبی در رویکرد ترکیه به بحران سوریه، دولت آنکارا همچنان موضوعاتی را مطرح می کند که به تداوم بی اعتمادی دمشق به آنکارا منجر می شود.
از جمله این موضوعات، طرح عقب نشینی حزب الله لبنان از سوریه است که توسط دولت اردوغان مطرح شده است.
ولید المعلم، وزیر خارجه سوریه درباره حضور نیروهای حزب الله لبنان در سوریه گفته است، حزب الله بر خلاف گروههای مسلح که از طریق مرزهای ترکیه وارد خاک سوریه شدهاند با درخواست رسمی دولت دمشق در سوریه حضور دارد.