ایران پرس- شهردار شهر «خجند» تاجیکستان از تغییر کاربری تعدادی از مساجد این شهر و تبدیل آنها به کارگاه و چایخانه طی نیمه اول سال جاری میلادی به بهانه نداشتن مجوز فعالیت، خبر داد.

«معروف محمدزاده»، طی نشستی خبری  گفت، در نیمه اول سال جاری در مرکز استان سغد 4 مسجد تغییر کاربری دادند. وی دلیل توقف فعالیت این مساجد و تغییر کاربری آنها را نزدیک بودن به دیگر مراکز عبادی و نداشتن اسناد و مدارک حقوقی مرتبط برای ادامه فعالیت دانست. پیش از این نیز فعالیت برخی دیگر از مساجد در تاجیکستان به بهانه نداشتن مدارک حقوقی متوقف شده بود.

در حالیکه پس از هر بار توقف فعالیت مساجد در تاجیکستان مقامات تاجیک تغییر کاربری این مساجد را منعی برای محدودیت آزادی فعالیت مراکز عبادی مسلمانان نمیدانند اما عامه مردم تاجیک این رویکرد دستگاههای دولتی را صرفا اقدامی جهت محدودیت فعالیتهای مذهبی در کشور میدانند. در واقع پروژه اسلام ستیزی در تاجیکستان از زمانی رقم خورد که مقامات ارشد تاجیک با هدف مقابله با افراط گرایی طی فراخوانی ازهمه دانشجویان مدارس دینی خارج از تاجیکستان خواستند تا به کشور بازگردند.

صدور این ضرب الاجل و همزمانی آن با تصویب لایحه مسئولیت پدر ومادر درقبال فرزندان که بموجب آن والدین باید مانع ازحضور فرزندان نابالغ در مساجد شوند، حاکی از عزم دولت تاجیکستان در باز تعریف ازقانون اساسی داشت که به صراحت بر آزادیهای اجتماعی و فعالیتهای دینی و مذهبی مردم تاجیک تاکید کرده است.

براین اساس بود که حزب نهضت اسلامی تاجیکستان بعنوان تنها حزب اسلامی و قانونی  دراین کشور وارد عرصه تحولات سیاسی / اجتماعی تاجیکستان و خیلی زود نیز بواسطه فعالیتهای گروههای افراط گرا و البته ناتوانی دولت دوشنبه درتشریح ومعرفی ونیز تمیز بین اسلام سیاسی از دگماتیسم اسلامی و افراط گرایی، راه حل مسئله اسلام گرایی واستفاده از پتانسیل موجود این رویکرد در تقویت اقتدار ملی و احیای امنیت کشور را در حذف اسلام گرایی و اجرای سیاست اسلام ستیزی جستجوکرد.

تعطیلی مساجد درتاجیکستان  رویکردی است که پیش از این در جمهوریهایی نظیر جمهوری آذربایجان نیزبه اجرا گذاشته شده است بدون اینکه حتی درتاکتیکها و رفتارنیروهای دولتی علیه مومنین جامعه و البته آموزه های ناب اسلامی تغییری ایجاد کند.از اینروست که سیاست اسلام ستیزی به شهادت رفتار مشابه در کشورهایی نظیر ایران پیش از انقلاب اسلامی و حتی ترکیه امروزی که طی بیش از 15 سال گذشته دوره ای از حکومت حزب اسلام گرای عدالت و توسعه را تجربه می کند، نتوانسته است در ماهیت رویکرد و اسلام خواهی مردم این کشورها خللی ایجاد کند.

درسی که شاید رهبران دوشنبه لازم باشد با مطالعه تاریخ تحولات این کشورها و البته استفاده ازتجربه ناموفق دولت باکو در مقابله با اسلام گرایی بیاموزند و به بهانه های واهی نظیر نداشتن مجوزهای حقوقی مانع از فعالیت مساجد و امور مذهبی و اعتقادی مردم نشوند. سناریویی که از سال 2011 در تاجیکستان  کلید خورد و همچنان در اینکشور اجرا می شود و در محافل مذهبی و منتقد دولت دوشنبه از آن بعنوان نقض حقوق مسلمانان و محدود کردن آزادی‌های اعتقادی نام برده می شود.118/111

بیشتر بخوانید:

تداوم روند تعطیلی مساجد در تاجیکستان