«محمد اشرف غنی» درمصاحبه با خبرگزاری "اشپیگل" آلمان، ضمن ابراز نگرانی درباره طولانی شدن غیرضروری روند شمارش آراء انتخابات ریاست جمهوری 2019 این کشور، با اشاره به بحران ناشی از انتخابات ریاست جمهوری سال 2014، خاطرنشان کرد، برای نزاع چند ماهه برسر قدرت وقت نیست و باید به جلو حرکت کرد.
رییس جمهوری افغانستان و یکی از نامزدهای انتخابات اخیر ریاست جمهوری گفت: به قوانین کشور پایبند است و تا اعلام نتیجه انتخابات از سوی کمیسیون انتخابات صبر می کند.
هشدار اشرف غنی درباره جلوگیری از تکرار بحران انتخاباتی سال 2014 به نزاع خود با «عبدالله عبدالله» رئیس اجرایی دولت کنونی افغانستان و از رقبای وی در انتخابات اخیر ریاست جمهوری این کشور اشاره دارد که طی آن غنی و عبدالله در دور دوم انتخابات با متهم کردن یکدیگر به تقلب، عملا بحرانی چند ماهه در افغانستان به وجود آوردند که با امضای توافقنامه تشکیل "دولت وحدت ملی" مبتنی بر سهم مشترک از قدرت اجرایی، این بحران خاتمه یافت.
در حالی اشرف غنی به لزوم صبر و انتظار تا زمان اعلام نتایج انتخابات اخیر ریاست جمهوری افغانستان تاکید کرده است که تیم انتخاباتی وی جز تیم های انتخاباتی بود که یک روز پس از برگزاری انتخابات خود را پیروز میدان این رقابت سیاسی معرفی کرد.
نگرانی از تکرار بحران انتخابات 2014 به مسائل مختلفی ارتباط دارد که طرح ادعای پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری از سوی برخی تیم های انتخابات ریاست جمهوری افغانستان یکی از آن موارد محسوب می شود.
عمده ترین پیامد ادعای پیروزی درچهارمین دوره انتخابات ریاست جمهوری افغانستان از سوی برخی نامزدهای انتخابات، در صورتی که نتایج واقعی شمارش آرا بر خلاف انتظارات آنان باشد، برداشت نادرست هواداران آنان از بروز تقلب در انتخابات است که می تواند به شکل گیری اعتراض های خیابانی منجر شود.
بنابراین همان گونه که کمیسیون مستقل انتخابات افغانستان از نامزدهای انتخابات خواسته، آنان نباید با پیش داوری درباره نتایج انتخابات ریاست جمهوری این کشور موجب تحریک هواداران و بروز پیامدهای ناگوار سیاسی، اجتماعی و امنیتی بشوند.
البته چالش اصلی این دوره از انتخابات ریاست جمهوری افغانستان اختلاف نامزدهای اصلی بر سر محاسبه آرای غیر بیومتریک است که عبدالله بر خلاف برخی نامزدهای انتخابات تاکید کرده که نباید آرای خارج از سامانه غیر بیومتریک در انتخابات لحاظ شود.
این در حالی است که شماری از نامزدهای انتخابات با رد موضع عبدالله بر شمارش و محاسبه همه آرا مشتمل بر بیومتریک و غیر بیومتریک اصرار دارند. البته با توجه به موضع کمیسیون مستقل انتخابات مبنی بر آنکه تنها آرای بیومتریک شمارش خواهد شد، موضع عبدالله از وجاهت قانونی برخوردار است.
تاکید این کمیسیون برشمارش آرای بیومتریک سبب شده تا این نهاد انتخاباتی با فشارهای بسیاری برای پیشبرد این موضع خود مواجه شده است. سخنان رئیس سنای افغانستان درباره اعمال فشار بر کمیسیون انتخابات برای شمارش آرای غیر بیومتریک در انتخابات ریاست جمهوری این کشور نشان میدهد که این نهاد انتخاباتی با فشارهای بیرونی گسترده ای روبرو است.
به همین دلیل است که با قاطعیت می توان گفت مهمترین چالش انتخابات ریاست جمهوری افغانستان در عرصه شمارش و اعلام نتایج، محاسبه یا عدم محاسبه آرای غیر بیومتریک است که چنانچه تا پیش از اعلام نتایج نهایی نهادهای انتخاباتی با نامزدهای انتخابات به یک توافق نرسند می تواند بحران 2014 تکرار شود.
بی تردید در تصمیم گیری برای اعمال آرای بیومتریک و غیر بیومتریک در انتخابات و شمارش آرا باید میزان ضریب نفوذ دسترسی های فنی، سیستم های مخابراتی و ارتباطی و همچنین آشنایی کاربران مورد توجه جدی قرار گیرد.
نویسنده: محمدرضا عسگری
139/116
بیشتر بخوانید:
مشارکت 27 درصدی در انتخابات ریاست جمهوری افغانستان
ادعای نامزدهای انتخاباتی افغانستان مبنی بر پیروزی در انتخابات/ تحلیل
رئیس کمیسیون مستقل انتخابات افغانستان: آرای بدون بیومتریک باطل است