«سعید خطیب زاده» روز چهارشنبه طی سخنانی در دومین روز از چهل و هشتمین نشست وزیران خارجه کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی در اسلامآباد تصریح کرد: سیاست های مزورانه رژیم صهیونیستی و حامی اصلی آن آمریکا در امرپیشبرد سیاست استعماری عادی سازی با کشورهای اسلامی با تمایل و استقبال برخی از اعضای سازمان روبرو بوده و این امر زنگ خطر را برای دغدغه مندان به صدا درآورده است.
خطیب زاده: سازمان همکاری اسلامی جلوی نفوذ رژیم صهیونیستی در جهان اسلام را بگیرد
سازمان همکاری اسلامی در سال 1969 با عضویت 57 کشور اسلامی تأسیس شد. ارتقاء همبستگی اسلامی میان کشورهای عضو، حمایت از همکاری میان کشورهای عضو در زمینه های اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی، هماهنگ کردن تلاشها به منظور حفاظت از اماکن مقدس و آزادسازی آنها ، پشتیبانی از مبارزه ملت فلسطین و کمک به این ملت در جهت بازپس گرفتن حقوق خود و پشتیبانی از مبارزه تمام ملل اسلامی در راه حفاظت از کرامت، استقلال و حقوق ملیشان از جمله اهداف این سازمان است.
با وجود این اهداف و تعهداتی که اعراب در قبال آرمان های ملت فلسطین دارند، چهار کشور امارات متحده عربی، بحرین، سودان و مغرب که عضو سازمان همکاری اسلامی هستند طی ماههای سپتامبر تا دسامبر سال 2020 اقدام به عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی کردند.
امارات در سپتامبر 2020 با وساطت دولت وقت آمریکا به ریاست «دونالد ترامپ»، توافق عادیسازی روابط با رژیم اشغالگر قدس را موسوم به «توافق آبراهام» امضا کرد و رسماََ با این رژیم مناسبات دیپلماتیک برقرار کرد؛ پس از امارات، سه کشور عربی بحرین، سودان و مغرب نیز به توافق آبراهام پیوسته و روابط خود با رژیم صهیونیستی را عادیسازی کردند.
تا پیش از تحولات منتهی به بیداری اسلامی، روابط میان کشورهای عربی و رژیم صهیونیستی، حداکثر حول مسائلی همچون طرح های سازش بود و عربستان سعودی که خود را سردمدار کشورهای عربی می داند سعی می کرد حمایت ضمنی از مساله فلسطین را نشان دهد، اما با ولیعهدی «محمدبن سلمان» در عربستان که گسترش روابط با آمریکا را دنبال می کرد، موضوع عادی سازی روابط با رژیم اشغالگر قدس نیز مطرح شد و در ادامه چهار کشور عربی همسو با سیاست های عربستان، روابط خود را با این رژیم عادی کردند.
بن سلمان در سوم آوریل 2018 در مصاحبه با مجله آمریکایی آتلانتیک گفت: "من معتقدم، همه مردم، در هر مکانی، حق دارند مسالمتآمیز در کشور خودشان زندگی کنند. من اعتقاد دارم که فلسطینیها و اسرائیلیها حقدارند که سرزمین خودشان را داشته باشند." این نظر برای نخستین بار از طرف یک مقام عالیرتبه عربستان سعودی اعلام شد و احتمال عادیسازی روابط عربستان با رژیم صهیونیستی را در آینده محتمل کرد.
تردیدی نیست که رژیم صهیونیستی با سابقه طولانی دراشغالگری و رویههای ضدانسانی و ضد حقوق بشری به ویژه علیه ملت فلسطین، هیچگاه دنبال روابط مسالمت آمیز که متضمن منافع ملت های مسلمان منطقه باشد نبوده است و اهدافی همچون خروج از انزوا در منطقه، تضعیف جوامع اسلامی از طریق نفوذ سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و نظامی در این جوامع و همچنین تدوام اشغالگری و توسعه طلبی را پیگیری می کند.
«احمد زارعان» کارشناس مسائل منطقه در این باره می گوید: رژیم صهیونیستی اگرچه توسط بسیاری از کشورهای جهان ازجمله کشورهای عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل به رسمیت شناخته شده است، اما در سطح منطقهای به دلیل آنکه اغلب کشورهای منطقه موجودیت این رژیم و حق حاکمیت آن بر اراضی اشغالی را به رسمیت نشناختهاند با بحران مشروعیت مواجه است. عادیسازی روابط رژیم صهیونیستی با کشورهای عربی و برقراری روابط دیپلماتیک با این کشورها باعث افزایش مشروعیت رژیم صهیونیستی در سطح منطقهای خواهد شد.
بدیهی است، هرگونه عادی سازی روابط از سوی برخی کشورهای عربی با رژیم صهیونیستی نه فقط مانعی برای همگرایی کشورهای اسلامی است بلکه نارضایتی ملت های مسلمان از این کشورها را نیز افزایش خواهد داد که می تواند تبعات گسترده سیاسی و امنیتی به همراه داشته باشد. بر این اساس، عادی سازی روابط برخی کشورهای عربی با رژیم صهیونیستی، خطایی راهبردی محسوب می شود که صلح و ثبات در منطقه را تهدید می کند.
نویسنده: حسن عقیقی سلماسی
117
بیشتر بخوانید:
آغاز نشست وزیران خارجه سازمان همکاری اسلامی در اسلام آباد
به منظور شرکت در اجلاس سازمان همکاریهای اسلامی؛ خطیب زاده عازم پاکستان شد