سوال مهم این است که چگونه می شود به افغانستان کمک کرد وهمسایگان این کشور چه نقشی می توانند در این زمینه ایفا کنند؟
واقعیت این است که برای کمک به افغانستان قبل از هر حرکتی می بایست علل وعوامل وریشه مشکلات را شناخت وبه علاج آنها پرداخت.
دراین خصوص دو مسئله مهم و راهبردی وجود دارد:
مسئله نخست؛ تلاش برای توقف خشونت و جنگ با رویکرد به گفت و گو برای صلح است.
مسئله دوم؛ ضرورت استمرار کمک به اقتصاد و معیشت مردم افغانستان است.
درهمین چارچوب «سید عباس عراقچی» معاون سیاسی وزیر خارجه ایران، روز یکشنبه در دیدار «دبورالاینز» (Deborah Lyons) نماینده ویژه دبیرکل سازمان ملل متحد در امور افغانستان در تهران، مشکلات ایجاد شده برای مردم این کشور را نتیجه رویکردهای اشتباه و سیاست یکجانبه گرایانه دولت آمریکا در ارتباط با روند صلح در آن کشور دانست.
عراقچی بر لزوم حفاظت از دستاوردهای مردم افغانستان در دو دهه گذشته بویژه قانون اساسی و ساختارهای دموکراتیک این کشور و اهمیت توجه به حقوق اقلیت های قومی و مذهبی و حقوق زنان در جریان مذاکرات صلح تأکید کرد.
«محمد ابراهیم طاهریان فرد» نماینده ویژه وزیر امورخارجه ایران در امور افغانستان هم روز دوشنبه در دیدار با نماینده ویژه دبیرکل سازمان ملل متحد در امور افغانستان، با اشاره به اینکه جمهوری اسلامی ایران صلح و امنیت افغانستان را صلح و امنیت خود میداند گفت، ایران از روند صلح در افغانستان با مالکیت و محوریت افغان ها حمایت می کند.
حمایت تهران ازمذاکرات صلح در افغانستان در حالی است که ایران در اجرای پروژههای متعدد زیرساختی، راه های ارتباطی و دسترسی های تجاری این کشور مشارکت موثری داشته است. ایران برای کمک به اقتصاد و معیشت افغانستان تسهیلاتی از جمله دسترسی آسان به آبهای بین المللی و هند از طریق بندر راهبردی چابهار را فراهم کرده است. بهره برداری ازراه آهن خواف – هرات در روزهای آینده و اتصال راه آهنهای ایران و افغانستان نیز از گام های مهم دیگری است که در تقویت همکاری های اقتصادی و تجاری دو کشوردارای اهمیت راهبردی است. ایران همچنین آمادگی دارد با اتصال خط لوله گاز و فراوردههای نفتی به افغانستان امکان استفاده مردم این کشور از این انرژی را نیزفراهم کند.
نماینده ویژه دبیرکل سازمان ملل در امور افغانستان، در مذاکراتش در تهران با اشاره به اهمیت اجرای طرح های اقتصادی برای توسعه زیرساخت های افغانستان و کمک به بهبود وضع معیشت مردم این کشو؛ ضرورت استفاده از ظرفیت های موجود برای توسعه این گونه همکاری ها را مورد تاکید قرار داد.
«نوذر شفیعی» تحلیلگر مسائل بینالملل درارزیابی نقش ایران در مذاکرات افغانستان می گوید؛ نگاه ایران به افغانستان توسعه محور است؛ توسعه از چند بُعد، یکی کمک به ثبات سیاسی و امنیتی در افغانستان و دیگری کمک به رشد و توسعه اقتصادی افغانستان است.
این رویکرد؛ تاییدی براین نکته است که اساس سیاست ایران در تعامل با همسایگان مبتنی بر تلاشهایی است که به صلح پایدار و آرامش وتوسعه اقتصادی در منطقه از جمله افغانستان منجر شود.
توییت یکشنبه شب «محمدجواد ظریف» نیزاشاره به همین نکته دارد. ظریف در توئیتر با بیان این که ایران همگان را به گفت وگو دعوت میکند نوشت: گفت وگو تنها راه پایان دادن به اختلافات و تنشهاست.
«ظریف» به شکست «دونالد ترامپ» در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا نیز اشاره کرد و اظهار داشت، ترامپ رفت؛ ما و همسایگانمان ماندیم.
نویسنده: جمشید امین زاده
118
بیشتر بخوانید:
طاهریان فرد: ایران از روند صلح با مالکیت و هدایت افغانها حمایت میکند
سفیر افغانستان در ایران : تروریسم هنوز یک تهدید بالقوه منطقه ای وجهانی است