"سرگئی الکسیف" معاون پایگاه نظامی روسیه در شهر "قند" قرقیزستان در نشستی با موضوع «مبارزه با تروریسم-چالشهای مشترک» تاکید کرد، در سال 2019 در چارچوب سازمان پیمان امنیت جمعی مانورهای نظامی در کشورهای آسیای مرکزی از جمله قرقیزستان برگزار شود.
مقام روس افزود، امروز نمیتوان به تنهایی با تروریسم مبارزه کرد، به همین دلیل برای مقابه با این معضل همکاری نظامی و امنیتی بین کشورهای منطقه باید تقویت شود.
سازمان پیمان امنیت جمعی در سال 1992 با مشارکت کشورهای ارمنستان، بلاروس، قزاقستان، قرقیزستان، روسیه، تاجیکستان، ازبکستان، جمهوری آذربایجان و گرجستان با هدف محدود کردن زمینه گسترش سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) و نفوذ آمریکا در حوزه کشورهای آسیای مرکزی و همسایگانشان تشکیل شد.
صحبت های این مقام نظامی روس بیانگر این است که روسیه به منطقه آسیای مرکزی به عنوان نقطه ای حساس در امنیت خود نگاه میکند. آسیای مرکزی از یک سو به عنوان حیات خلوت تاریخی روسیه تعریف شده است. همچنانکه این کشور در دوران شوروی سابق حضور سنگین و مسلطی را در این منطقه اعمال میکرد و پس از سقوط شوروی نیز این دیدگاه تغییر نکرد.
از سوی دیگر روسیه آسیای مرکزی را به عنوان فضای امنیتی نزدیک خود در نظر میگیرد. فضایی که روسیه وظیفه دارد به عنوان برادر بزرگ تر با حضور در آن به کنترل این تهدیدات اقدام کند. چرا که بروز تهدیدات امنیتی گسترده در این منطقه میتواند امنیت روسیه را تحت تاثیر خود قرار دهد.
همچنین کشورهای آسیای مرکزی نیز نگاه مثبتی به حضور روسیه در این منطقه دارند. نگاه مثبتی که در طول سالهای اخیر با گسترش فعالیت گروه تروریستی داعش به افغانستان و افزایش قدرت طالبان شدت گرفته است. چرا که کشورهای آسیای مرکزی از یک سو از نظر نظامی فاقد ظرفیت های مقابله با تروریسم و از سوی دیگر نگران سرایت تروریسم به کشورهای خود هستند.
همچنانکه "آندری نویکوف"، رئیس مرکز ضد تروریستی کشور های مستقل مشترک المنافع پیش از این تاکید کرده است "با توجه به گسترش فعالیت های تروریستی گروه داعش در شمال افغانستان و تصمیم آنها برای ورود به منطقه آسیای مرکزی، این منطقه در حال حاضر با تنش های متعددی روبروست. هم اکنون ترویست های داعش تلاش می کنند تا «گروه های خفته داعش» هسته های غیر فعال آنها را دوباره فعال نمایند."
با این حال کشورهای آسیای مرکزی بایستی به این نکته توجه کنند که برخی اقدامات این کشورها همچون همکاری های امنیتی با عربستان سعودی و رژیم صهیونیستی که به دنبال توطئه های امنیتی هستند، میتواند با دامن زدن به سیاست های واگرای منطقه ای زمینه گسترش بی ثباتی و تروریسم را فراهم کند.
از این رو امنیت مشترک و همگرایی با همسایگان آسیای مرکزی از جمله جمهوری اسلامی ایران با توجه به سابقه این کشور در مبارزه با تروریسم، راهبردی مناسب برای مقابله با تهدیدات تروریستی است. 139/118
نویسنده: منوچهر شفیعی
بیشتر بخوانید:
داعش و طالبان در افغانستان رقابت میکنند یا همکاری؟/ تحلیل
سازمان ملل: فعالیت داعش در افغانستان نگران کننده است