ایران پرس- وزیر امور خارجه دولت موقت پاکستان تاکید کرد اسلام آباد باید در مبارزه با تروریسم و همچنین جهت گیری های سیاست خارجی خود بازنگری کند.

«عبدالله‌حسین‌هارون» در کنفرانسی خبری در اسلام‌ آباد گفت، پاکستان ظرفیت‌های زیادی برای مهار تروریسم و بهبود وضعیت سیاست خارجی دارد که تاکنون از آن‌ها استفاده نکرده است.

وزیر امور خارجه موقت پاکستان افزود،  حملات تروریستی اخیر در «بنون» در نزدیکی شهر پیشاور  مرکز ایالت خیبرپختونخوا و «مستونگ» در نزدیکی کویته مرکز ایالت بلوچستان پاکستان که صدها کشته و زخمی برجای گذاشت بیانگر آن است که اسلام آباد برای مهار گروههای تروریستی  نیاز به اقدامات بیشتر دارد.

وی افزود، نیروهای امنیتی پاکستان در چند سال گذشته در زمینه مبارزه با تروریسم موفق عمل کرده  و تروریست‌ها سرکوب شده‌اند.

هارون خاطرنشان  کرد در حال حاضر مهار گروههای تروریستی  بزرگترین چالش پاکستان است و  برگزاری انتخابات پارلمانی 25 ژوئیه و تعیین خط مش سیاست خارجی وابسته به این موضوع است.

سخنان وزیرخارجه موقت پاکستان درباره لزوم بازنگری در راهبرد های سیاست خارجی و سیاست مبارزه با تروریسم ،مسئله ای است که گاها برخی مقامات این کشور برای برون رفت ازشرایط غیر قابل اتکا درتنظیم مناسبات با دیگر کشورها به خصوص همسایگان و همچنین تامین پایدارامنیت بر ضرورت آن تاکید می کنند.

از نظرآن دسته از شخصیت ها و مقامات پاکستان که خواهان تجدید نظر در سیاست خارجی و راهبرد مبارزه با تروریسم هستند،تداوم شرایط کنونی برای این کشور هزینه های گزاف داخلی و بین المللی بدنبال دارد.

پاکستان از سوی همسایگان،کشورهای منطقه و برخی قدرت های غربی به دو گانگی در مبارزه با تروریسم متهم است و منتقدان سیاست خارجی این کشور،اسلام آباد را به استفاده ابزاری از گروه های افراطی برای ضربه زدن به منافع دیگر بازیگران منطقه ای متهم می کنند.

افغانستان کشوری است که بیشترین انتقادها و اعتراض ها را به سیاست خارجی و راهبرد مبارزه با تروریسم پاکستان دارد.از نظر دولت کابل،اسلام آباد با تفکیک طالبان به خوب و بد،عملا برنامه مبارزه با تروریسم افغانستان  را به موانع جدی مواجه کرده است.

طبق این دیدگاه افغانستان، پاکستان آندسته از طالبان را که امنیت دراین کشور را به خطرمی اندازند، طالبان بد می داند و با آنان مقابله می کند، اما اسلام آباد، طالبان حاضر در افغانستان را طالبان خوب می داند که در چارچوب اهداف پاکستان حرکت می کند و به منافع این کشور آسیب نمی زند.

«جعفر حق‌پناه» کارشناس مسائل شبه قاره در تهران می گوید، پاکستان به مساله افغانستان برای ایجاد موازنه فراگیر می نگرد، پاکستان قصد دارد  نفوذ خود را در افغانستان برقرار و رقبای خود را زمین گیر کند.

البته پاکستان با رد مواضع مقامات افغانستان درباره تقسیم طالبان به خوب و بد توسط اسلام آباد،خود را بزرگترین قربانی تروریسم و جنگ در افغانستان می داندو خواهان جبران هزینه های مادی و نظامی اسلام آباد در این زمینه از سوی کشورهای غربی است.

برغم وجود چنین رویکردی در سیاست خارجی رسمی پاکستان که ضمن دفاع از موضع این کشور بر مبنای برخورد یکسان با همه گروه های تروریستی ، اتهامات دیگر کشورها را درباره عدم شفافیت اسلام آباد در مواجهه با گروه های افراطی را رد می کند،اما برخی مقامات رسمی و شخصیت های سیاسی،موضع متفاوتی را مطرح می کنند که سخنان وزیر خارجه موقت پاکستان هم در این طیف فکری تعریف می شود.

منتقدان در درون حکومت پاکستان با پذیرش ابهامات و اشتباهات سیاست خارجی و راهبرد ضد تروریسم این کشور،خواهان شفافیت در این زمینه با هدف گرفتن بهانه  ازآمریکا و برخی کشورهای غربی برای تشدید فشار بر اسلام آباد هستند.112/140

نویسنده: محمد رضا عسگری

بیشتر بخوانید:

همکاری پاکستان و چین در مسیر مبارزه با تروریسم

ادعای ارتش پاکستان برناتوانی نیروهای امنیتی افغانستان در مبارزه با تروریسم

تاکید پاکستان بر ضرورت همکاری کابل و اسلام‌آباد در مبارزه با تروریسم