رهبران سیاسی و مردمی لیبی روز سه شنبه 13 دسامبر در قاهره، پایتخت مصر، با یکدیگر گفتگو و بر حل مشکلات امنیتی و سیاسی این کشور تاکید کردند.
در نشست رهبران سیاسی و مردمی لیبی در قاهره "سامح شکری"، وزیر خارجه و "محمود حجازی"، رئیس ستاد مشترک ارتش مصر حضور داشتند .
دلیل حضور این مقامات مصری صرف نظر از میانجیگری میان گروههای لیبیایی، پیامدهای منطقهای ناامنیهای لیبی و به خصوص تاثیر این ناامنیها بر امنیت مصر است.
لیبی کنونی با مشکلاتی نظیر خطر تجزیه تمامیت ارضی، اختلافهای شدید سیاسی و شکل گیری حاکمیت دوگانه، ناامنیهای گسترده و خشونتهای رو به افزایش، مشکلات اقتصادی، مهاجرتهای غیرقانونی و باندهای قاچاق مواجه است.
در عین حال، اختلافهای سیاسی گروههای لیبیایی سبب شد توافقنامه صخیرات که دسامبر 2015 با میانجیگری سازمان ملل بین گروههای سیاسی لیبی امضا شد ، اجرایی نشود.
در حالی که فایز السراج ، رئیس شورای ریاستی لیبی از اوایل سال جاری میلادی باید کابینه وحدت ملی در لیبی تشکیل می داد، اختلافهای سیاسی سبب شد که هنوز این کابینه در لیبی شکل نگیرد و لیبی همچنان با حاکمیت دوگانه مواجه است.
از این رو، رهبران سیاسی و مردمی لیبی که در نشست روز گذشته قاهره شرکت کردند، ضمن تاکید بر حفظ تمامیت ارضی لیبی بر لزوم بازسازی شورای ریاستی و همچنین ضرورت برگزاری نشستی طی دو هفته آینده با هدف دستیابی به راه حلی برای پایان دادن به بحران این کشور نیز تاکید کردند.
همزمان با نشست رهبران سیاسی و ملی لیبی در قاهره، شورای امنیت سازمان ملل متحد نیز روز گذشته به اتفاق آراء قطعنامه 2323 را درباره بحران لیبی تصویب کرد. مطابق این قطعنامه، ماموریت هیات پشتیبانی این سازمان ملل در لیبی تا پانزده سپتامبر 2017 یعنی 9 ماه دیگر ادامه خواهد داشت.
از جمله مهمترین وظایف هیات پشتیبانی سازمان ملل در لیبی میتوان به تلاش برای میانجیگری میان گروههای سیاسی لیبی ، اجرای کامل توافق نامه صخیرات در دسامبر 2015 و کمک به حفظ ثبات در مناطقی که از اشغال گروههای تروریستی خارج شدند، اشاره کرد. سازمان ملل از سال 2011 تاکنون یکی از بازیگران اصلی در تحولات لیبی بود.
در حالی که شورای امنیت سازمان ملل در سال 2011 با تصویب دو قطعنامه 1970 و 1973 زمینه مداخله و بین المللی شدن بحران لیبی را فراهم کرد، طی سالهای پس از مرگ معمر قذافی ، این سازمان تلاش کرد با میانجیگری میان گروههای لیبیایی در امور داخلی این کشور نقش آفرینی کند.
تردیدی نیست که عملکرد سازمان ملل به خصوص فراهم کردن زمینه مداخله قدرتهای خارجی در بحران لیبی یکی از دلایل اصلی ناامنی های فعلی در لیبی است. مداخله قدرتهای غربی و برخی کشورهای عربی در امور داخلی لیبی پس از قذافی و جانبداری آنها از یکی از طرفین اختلافها در این کشور نیز سبب شد لیبی پنج سال پس از قذافی هنوز شاهد شکل گیری یک دولت ملی نیست.