"جوزپ بورل" مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا پس از سفر به واشنگتن و مذاکره با مقامات آمریکایی به اختلاف نظر میان بروکسل با واشنگتن درموضوعات مختلف تاکید کرد.
" بورل" پس از دیدار با "مایک پمپئو" وزیر امور خارجه آمریکا در توئیتر خود نوشت: روابط فراآتلانتیک برای امنیت بینالمللی امری مهم است، هرچند دو طرف در همه موضوعات اتفاق نظر ندارند اما در یک جبهه قرار دارند.
هر چند بورل تلاش کرده تا به زعم خود بر موضوع شکاف روز افزون در روابط دو سوی اقیانوس اطلس سرپوش بگذارد اما دیدگاهها و اظهارات دیگر مقامات ارشد اتحادیه اروپا و برخی سران اروپایی نشانگر نارضایتی شدید آنها از رویکرد یکجانبه گرایی و خودمحوری دولت ترامپ است.
ترامپ درراستای شعار «نخست آمریکا» مدعی است که سیاستهایش به افزایش قدرت و غلبه آمریکا بر رقبایش منجر خواهد شد، از این رو سیاستهای یکجانبه گرایانه را طی سالهای اخیر تشدید کرده است، این موضوع نه تنها موجب مخالفت شرکای واشنگتن در عرصه بین الملل از جمله کشورهای عضو اتحادیه اروپا شده، بلکه تنشها را در سطح جهانی نیز تشدید کرده است.
اکنون بروکسل و واشنگتن درباره طیف وسیعی از موضوعات سیاسی، تجاری، آب و هوایی و نظامی، امنیتی دچار اختلاف نظر هستند.
خروج ترامپ از برخی توافقات بین المللی مانند توافق هستهای برجام، توافق آب و هوایی پاریس، پیمان نیروهای هسته ای میان برد و نیز تعلیق مذاکرات درباره پیمان تجارت آزاد دو سوی اقیانوس اطلس، ایجاد جنگ تجاری با اروپا از طریق افزایش برخی تعرفهها، حمایت از بریتانیا در موضوع برگزیت و اخیرا طرح معامله قرن، سبب خشم مقامات ارشد اتحادیه اروپا و نیز سران کشورهای اروپایی شده است.
"دونالد توسک" رئیس سابق شورای اروپا با اشاره به اینکه اقدامات ترامپ در جهت تضعیف اتحادیه اروپا است، گفت: برای اولین بار در تاریخ، رییس جمهور آمریکا آشکارا مخالف اتحادیه اروپا است.
از نگاه رییس جمهور آمریکا آنچه ارزش و اصالت دارد، فقط منافع و اهداف آمریکا در سطح داخلی و جهانی است. به زعم وی چون آمریکا قدرتمندترین اقتصاد و ارتش جهان را در اختیار دارد باید کشورهای جهان ازسیاست های واشنگتن تبعیت کنند و هر آنچه را که آمریکا خواهان آن است محقق سازند؛ در این راستا هر کشوری نیز که بر خلاف منافع یا خواست آمریکا حرکت کند، باید مجازات یا طرد شود.
"فرانک والتر اشتاین مایر" رییس جمهور آلمان ضمن انتقاد از سیاست یکجانبه گرایی ترامپ گفت: دیوارهای جدیدی برافراشته شدهاند تا کشورمان را از وسط جدا کنند؛ دیوارهایی از سرخوردگی و ناامیدی، عصبانیت و نفرت؛ دیوارهایی نامرئی که اتفاقا خوب جدا میکنند.
این باور ترامپ سبب شده است تا کشورهای اروپایی بارها ضمن انتقاد از این رویه واشنگتن، آن را مخل نظم نوین جهانی و عامل برهم زدن صلح و ثبات جهانی بدانند. در واقع مقامات اروپا اتخاذ چنین سیاستی از سوی ترامپ را در راستای تضعیف بیش از پیش کشورهای اروپایی دانسته و بر ادامه سیاست های چندجانبه گرایی تاکید دارند.
به گفته "مایکل وودریچ MICHAEL WUTHRICH "استاد دانشگاه کانزاس آمریکا، تصمیمهای ترامپ باعث شده است کشورهای زیادی با وی همکاری نکنند زیرا میترسند ترامپ تصمیم و اقدام غیرمنطقی انجام دهد که آنها را به خطر بیندازد. رهبران اروپایی نیز نمیدانند ترامپ چه میخواهد انجام دهد.
اگرچه ترامپ با اعمال چنین سیاست ها و فشارهایی تلاش می کند "آمریکا" را قدرت اول جهان معرفی کند اما در بسیاری موارد کشورهای مختلف دوری از واشنگتن را سیاست خود قرار داده اند؛ موضوعی که بر خلاف خواست ترامپ، آمریکا را بیش از پیش درانزوا قرار می دهد.
نویسنده: آتوسا دینیاریان
141/118