مسکو همچنین از رویکرد آمریکا مبنی بر فروپاشی برجام بشدت انتقاد کرده است.
در این راستا "واسیلی نبنزیا" نماینده دائم روسیه در سازمان ملل متحد روز چهارشنبه 26 فوریه در نشست شورای امنیت سازمان ملل که با موضوع پیمان منع گسترش تسلیحات هسته ای برگزار شد، بار دیگر از برجام حمایت کرد. نبنزیا "برجام" را دستاورد منحصر به فرد دیپلماسی چند جانبه برشمرد و اظهار داشت: این توافق بین المللی به دلیل چشمپوشی آمریکا از تعهدات بینالمللیاش در معرض خطر قرار گرفته است.
در موضع گیری دیگری از جانب روسیه، "میخائیل بوگدانوف" معاون وزیر امور خارجه روسیه، تحریمهای آمریکا علیه برخی کشورها را به دلیل همکاری با ایران محکوم کرد و آنها را غیرقانونی دانست.
بوگدانوف افزود: روسیه با بازگشت تحریمهای سازمان ملل متحد علیه ایران مخالفت خواهد کرد و این سازمان نباید بازیچه برخی کشورها باشد.
"دونالد ترامپ" رئیس جمهوری جنجالی آمریکا که بارها با انتقاد شدید از برجام آن را بدترین توافق برای آمریکا نامیده بود در 8 می 2018 به طور یکجانبه با نقض تعهدات واشنگتن ذیل برجام کشورش را از این توافق بین المللی خارج و بازگشت تحریمهای هستهای را اعلام کرد.
این اقدام ترامپ با محکومیت گسترده داخلی و بین المللی مواجه شد. با این حال دولت ترامپ به این حد بسنده نکرده و اکنون در صدد یافتن راهکاری برای اعمال مجدد تحریم های هسته ای سازمان ملل علیه ایران است که با توجه به توافق برجام و قطعنامه 2231 شورای امنیت متوقف شده است. مقامات آمریکایی خواهان اجرایی شدن ساز و کار ماشه در این زمینه هستند که به طور خودکار موجب برقراری دوباره تحریم های سازمان ملل علیه ایران خواهد شد.
با این حال روسیه به عنوان یکی از رقبای بین المللی آمریکا که بارها از رویکرد یکجانبه گرایانه و زورمدارانه دولت ترامپ انتقاد کرده بشدت به برقراری مجدد تحریم های سازمان ملل علیه ایران مخالف بوده و در عین حال خواهان حفظ برجام با توجه به اهمیت آن است.
دیدگاه های مسکو درباره برجام تا حد زیادی به ایران نزدیک است. روسیه بارها بر ضرورت حفظ برجام و اهمیت آن برای صلح و امنیت منطقه ای و بین المللی و ضرورت ایجاد توازن بین حق وتکلیف درباره برجام تاکید کرده است. به گفته "ولادیمیر پوتین" رئیس جمهوری روسیه: باید توافق هستهای با ایران حفظ شود و روسیه خواستار پا برجا ماندن برجام بوده و کشورهای اروپایی باید از ایران حمایت کنند. پوتین همچنین خواستار آغاز فعالیت ساز و کار مالی اروپا با ایران موسوم به "اینستکس" شده است.
موضع روسیه به عنوان یکی از اعضای گروه 1+4 تاکید بر ضرورت حفظ برجام با انجام شدن اقدامات جدی و موثر از جانب طرف های اروپایی برجام یعنی اتحادیه اروپا و تروئیکای اروپایی (آلمان، فرانسه و بریتانیا) دراین زمینه است. بنا بر اعلام وزارت خارجه روسیه: توافق برجام بسیار خوب تنظیم شده و مورد توافق قرار گرفته است و باید اجرا شود.
به همین دلیل موضع طرف ایرانی بیشتر قابل درک است و آمریکا باید به اجرای برجام بازگردد. روسیه معتقد به ضرورت ایجاد توازن بین حق و تکلیف درباره برجام است. در حالیکه غربیها اعم از اروپاییها و حتی آمریکا که از این توافق خارج شده اند، همواره بر ضرورت ادامه ایفای تعهدات ایران در چارچوب برجام تاکید می کنند، اما نمی خواهند یا نمی توانند که تعهداتی که خود طبق توافق هستهای برجام بر عهده دارند را عملی نمایند.
نویسنده: سيدرضا مير طاهر
138/118
بیشتربخوانید:
واسیلی نبنزیا: آمریکا باید از سیاست تهدید و اعمال فشار بر ایران دست بردارد
روسیه: آمریکا برجام را در معرض خطر قرار داده است
برگزاری نشست کمیسیون مشترک برجام در وین؛ انتقاد از تحریمهای برجامی آمریکا/ تحلیل