آمریکا در دوره ریاست جمهوری دونالد ترامپ ، سیاست تهدید و مذاکره در قبال کره شمالی را در پیش گرفته است. به رغم برگزاری سه دور مذاکره بین سران این دو کشور، هنوز هیچ پیشرفت واقعی در مسیر حل وفصل بحران هستهای شبه جزیره کره صورت نگرفته و مذاکرات جدید در سطح کارشناسی نیز بی نتیجه بوده است. این مساله واکنش روسیه را موجب شده است.
در این راستا "میخائیل اولیانف" Mikhail Ulyanov نماینده دائم روسیه در سازمانهای بینالمللی مستقر در وین روز چهارشنبه 1 ژانویه تصریح کرد، تجربه توافق هستهای برجام به کره شمالی نشان داده است توافق با آمریکا قابل اعتماد نیست.
اولیانف در توئیتی به سرنوشت برجام و خروج آمریکا از آن اشاره کرده و تاکید کرد که سیاست آمریکا در خصوص توافق هسته ای ایران، باعث بیاعتمادی کره شمالی به ایالات متحده شده است.
بسیاری از کشورها معتقدند رفتار آمریکا در برجام قابلیت اعتماد به این کشور در عرصه بینالمللی از جمله امکان توافق میان واشنگتن و پیونگیانگ بر سر مسائل هستهای را زیر سوال برده است.
دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا از زمانی که روی کار آمده است سابقه بسیار منفی از خود در زمینه خروج از توافقات و قراردادهایی که دولت قبلی آمریکا با دیگر کشورها امضاء کرده و یا به آنها ملحق شده بود به جای گذاشته است.
ترامپ در 8 می 2018 به طور یکجانبه با نقض تعهدات واشنگتن ذیل برجام، کشورش را از این توافق بین المللی خارج و بازگشت تحریمهای هستهای را اعلام کرد.این اقدام ترامپ با محکومیت گسترده داخلی و بین المللی مواجه شده است.
اکنون مسکو این مساله را به کره شمالی یادآوری می کند که تجربه برجام نشان میدهد که دولت ترامپ به هیچ وجه قابل اعتماد نیست و حتی اگر پیونگ یانگ به توافقی با آن دست یابد هیچ تضمینی برای اجرایی شدن آن وجود ندارد.
بی نتیجه بودن مذاکرات بین پیونگ یانگ و واشنگتن و عملی نشدن وعدههای دولت ترامپ در باره کاهش تحریمها علیه کره شمالی با توقف برنامه هسته ای و موشکی این کشور، باعث شد تا کیم جونگ اون رهبر کره شمالی چند روز قبل وعده "هدیه کریسمس" را به ترامپ بدهد که از دیدگاه ناظران به معنای ارائه سلاح جدید و یا اقدامات جدیدی از سوی پیونگ یانگ برای وادارساختن واشنگتن به منظور مذاکره و امتیاز دادن به کره شمالی بود.
کیم جونگ اون درپیام سال جدید میلادی وعده "اقدام واقعی تکان دهنده" و رونمایی از "سلاح جدید راهبردی" داد، اما حرفی از ترک میز مذاکرات نزد.
وی تاکید کرد هیچ دلیلی نمیبیند به تعهدش برای تعلیق آزمایشهای موشک بالستیک قاره پیما و هستهای پایبند بماند. کیم، آمریکا را به سوءاستفاده از مذاکرات خلع سلاح در راستای منافع سیاسی خود متهم کرده و تاکید کرد که میزان تقویت بازدارندگی هستهای کره شمالی به دیدگاه آینده آمریکا در قبال پیونگ یانگ بستگی دارد.
کره شمالی از چند ماه پیش از آغاز مذاکرات خلع سلاح هسته ای با آمریکا، آزمایشهای هسته ای و موشکی خود را متوقف کرده بود، اما پس از شکست این مذاکرات اقداماتی را در راستای پیشبرد برنامه موشکی و هسته ای اش انجام داده است.
رهبر کره شمالی در سخنرانی خود به انتقاد مستقیم از دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا نپرداخت و به همین دلیل کارشناسان معتقدند این امر میتواند به این معنی باشد که مذاکرات زمانی که آمریکا تحریمها را کاهش و قول به توقف رزمایشهای مشترک آمریکا و کره جنوبی دهد، از سر گرفته خواهد شد.
به گفته کیم یونگ-هیون استاد دانشگاه دانگوک: کیم جونگ اون اساسا ترامپ را مخیّر به انتخاب یک گزینه کرده است و در واقع توپ را در زمین ترامپ انداخته است.
رهبر کره شمالی به خوبی از نقش مهم برگهای برنده این کشور در مقابل آمریکا یعنی توانمندی هسته ای نظامی و قدرت موشکی کره شمالی آگاه است و به هیچ عنوان حاضر نیست که بدون گرفتن امتیازات اساسی به ویژه رفع تحریمها از کره شمالی این توانمندیها را کاهش داده و یا آنها را از بین ببرد.
نویسنده: سيدرضا مير طاهر
114/118
بیشتر بخوانید:
اولیانف: تجربه برجام به کره شمالی نشان داد آمریکا غیرقابل اعتماد است
"هدیه کریسمس" کره شمالی و ترس و نگرانی آمریکا و متحدانش/ تحلیل