سفر "کالامارد" به ترکیه از 28 ژانویه تا 3 فوریه ادامه خواهد داشت. نتایج تحقیقات "آگنس کالامارد" در خصوص قتل خاشقجی به جلسه 19 ژوئیه شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد ارسال خواهد شد.
"جمال خاشقجی" روزنامه نگار منتقد رژیم سعودی، سه شنبه 2 اکتبر گذشته پس از ورود به کنسولگری عربستان در استانبول ترکیه ناپدید شد. رژیم سعودی 19 اکتبر، بعد از 18 روز سکوت و تکذیب سرانجام تحت فشارهای جامعه جهانی تایید کرد، خاشقجی در کنسولگری این کشور به قتل رسیده است.
عربستان با پذیرش ضمنی این جنایت با راه انداختن تئاتر سیاسی تحت عنوان محاکمه عوامل جنایت مذکور در داخل این کشور سعی در بستن این پرونده جهت جلوگیری از بین المللی شدن موضوع و نیز منحرف کردن افکارعمومی از عاملان اصلی این جنایت داشت.
در همین راستا 22 نفر به اتهام دست داشتن در قتل خاشقجی در عربستان دستگیر شدند. اگرچه دست داشتن این 22 نفر نیز در قتل روزنامه نگار سعودی قابل انکار نیست، اما تردیدی نیست که محاکمه نمایشی در این خصوص و صدور حکم های شتابزده علیه برخی از آنان با هدف فضا سازی برای تبرئه طراح اصلی این جنایت یعنی "محمد بن سلمان" ولیعهد عربستان صورت گرفته است.
در این زمینه "لوئیز شاربونو"، مدیر دیدبان حقوق بشر گفت: نمیتوان تصور کرد که در پرونده قتل جمال خاشقجی، روزنامهنگار منتقد سعودی، مقامات عربستان خودشان را محکوم کنند، در نتیجه محاکمه عوامل این پرونده در عربستان اعتمادساز نیست.
"شاربونو" تاکید کرد محاکمه عوامل پرونده قتل خاشقجی فقط نباید متوجه کسانی باشند که این قتل را مرتکب شدهاند، بلکه صادر کننده دستور و برنامهریزان آن نیز باید محاکمه شوند.
با نگاهی به تحرکات آل سعود و حامیانش برای پنهان نگهداشتن زوایای قتل خاشقجی و واقعیت های این قضیه، استفاده از جایگاه سازمان ملل متحد برای یافتن پاسخ های ویژه از عربستان در این زمینه و به تمکین حقوقی واداشتن مقامات ریاض در قبال این جنایت بسیار حیاتی است. واکنش های بین المللی به اقدامات آمریکا و عربستان در سرپوش گذاشتن بر رسوایی های خود در منطقه از جمله ماجرای جمال خاشقجی بیانگر انزجار افکار عمومی از تروریسم دولتی آل سعود و اقدامات این رژیم در تبدیل مکان های دیپلماتیک عربستان به مکان طراحی توطئه علیه مخالفان در سایه حمایت های واشنگتن است.
بی تردید وحشی گری های دیپلماتیک آل سعود موجی از نگرانی بین المللی را در پی داشته است. چنین وضعیتی موجب شده است تا افکارعمومی خواستار تلاشهای سازمان ملل جهت روشن شدن زوایای ماجرای جمال خاشقجی و نقش بارز آل سعود و نقش پشت پرده دولت آمریکا در این اقدام توطئه آمیز مافیایی شود.
موضوع قتل خاشقجی پیامدهای بسیاری را در عرصه داخلی و بین المللی برای عربستان داشته است. رسوایی بیشتر آل سعود به عنوان رژیمی مخوف و انزوای عربستان در بعد بین المللی و نگرانی فزآینده از موج جدید خشونت های آل سعود که حساسیت سازمان ملل و اصرار این سازمان جهت پیگیری جنایت آل سعود را در پی داشته است از نخستین پیامدهای قتل خاشقجی محسوب می شود.
نویسنده: بیژن نجفی
114/117
بیشتر بخوانید:
تاکید سازمان ملل بر تحقیقات فراگیر درباره ترور "خاشقجی"
واشنگتن پست خبر داد؛ تداوم ارتباط "بن سلمان" با تیم ترور "خاشقجی"
دیدبان حقوق بشر: محاکمه عوامل پرونده «خاشقجی» در عربستان اعتمادساز نیست