قرار است پنجمین انتخابات پارلمانی عراق روز 10 اکتبر آینده برگزار شود. در حالی که تنها 10 روز به برگزاری انتخابات پارلمانی عراق باقی مانده، همچنان موضوع تحریم انتخابات از سوی بخشی از جمعیت این کشور پیگیری میشود. «برهم صالح» رئیس جمهور عراق، از تحریم کنندگان انتخابات پارلمانی خواست که از تصمیم خود منصرف شوند.
آیتالله سیستانی مرجع عالیقدر شیعیان عراق نیز روز چهارشنبه در بیانیهای اعلام کرد، انتخابات امنترین راه برای رسیدن کشور به آیندهای است که امید میرود بهتر از گذشته باشد و از خطر سقوط در ورطه هرج و مرج جلوگیری شود. آیتالله سیستانی در این بیانیه تاکید کرد رایدهندگان باید از این فرصت مهم برای ایجاد تغییر واقعی در اداره دولت و حذف مفسدان استفاده و افراد پاکدست را انتخاب کنند.
تاثیر انتخابات بر چینش قدرت در عراق
تأکید بر مشارکت حداکثری و آگاهانه مردم در انتخابات پارلمانی عراق بیش از همه ناشی از تأثیر انتخابات بر چینش قدرت در این کشور و همچنین ناشی از کارکرد پارلمان است. در واقع؛ نخستین دلیل اهمیت انتخابات پارلمانی 10 اکتبر تاثیری است که بر ساختار قدرت عراق دارد. با برگزاری انتخابات، فرآیند معرفی رئیس جمهور و نخست وزیر آغاز میشود که به خصوص انتخاب نخست وزیر از آن جهت که کابینه را تشکیل میدهد، حائز اهمیت زیادی است. بر همین اساس نیز رقابت میان گروههای سیاسی به خصوص گروههای شیعی که نخست وزیر را انتخاب میکنند در سطح بالایی قرار دارد.
کارکرد پارلمان در عراق مهم است
دلیل دیگر اهمیت انتخابات آینده مربوط به کارکرد این نهاد است. پارلمان یا مجلس نواب عراق (مَجلس النوّاب العراقی) تنها مجلس قانونگذاری در این کشور محسوب میشود. این وظیفه پارلمان عراق در شرایط کنونی مهمتر نیز است زیرا به گفته برهم صالح، رئیس جمهور عراق «از آنجایی که نقص در سیستم حکومتی، حق عراقیها را برای زندگی آزاد و عزتمندانه سلب میکند، مرحله بعدی اصلاحات قانون اساسی عراق مد نظر است که توسط اکثر سیاستمداران تأیید خواهد شد.» بنابراین با توجه به این موضوع میزان مشارکت مردم در انتخابات و همچنین ترکیب پارلمان آینده اهمیت بسیاری دارد.
نقش پارلمان در کاستن از نابسامانیهای اجتماعی
موضوع دیگر این است که عراق از تروریسم داعشی که جغرافیای این کشور را تهدید میکرد عبور کرده، اما هنوز دغدغه امنیتی در قالب ناامنی اجتماعی در این کشور در سطح بالایی قرار دارد. احتمالاً در 4 سال آینده عراق شاهد بیثباتی امنیتی کمتر و نابسامانی اجتماعی بیشتری باشد. نابسامانی اجتماعی به این دلیل ممکن است بیشتر باشد که همچنان مشکلات اقتصادی و ضعف خدمات زیرساختی به عنوان دو مشکل جدی در این کشور وجود دارد و بستر اعتراضهای مردمی را فراهم میکند. لذا ترکیب پارلمان آینده نقش مهمی در مواجهه عراق با این مسایل دارد و پارلمان قوی میتواند در جهت قانونگذاری برای کاستن از مشکلات اقتصادی مردم اقدامهای تأثیرگذاری انجام دهد.
اهمیت انتخابات برای بازیگران خارجی
موضوع خروج نظامیان آمریکایی از عراق نیز حائز اهمیت است و هم پارلمان و هم کابینه آینده نقش زیادی در این خصوص دارد. ترکیب پارلمان و نوع تفکر افرادی که وارد این نهاد قانونگذاری عراق می شوند اهمیت بسیاری دارد. لذا میتوان گفت انتخابات آینده پارلمانی عراق برای بازیگران خارجی به خصوص آمریکا نیز مهم است.
با توجه به این دلایل در روزهای اخیر ضمن اینکه رقابت گروهها افزایش یافته، مرجعیت دینی و مقامات سیاسی عراق نیز بر لزوم بهرهگیری مردم از فرصت انتخابات و مشارکت حداکثری و آگاهانه تأکید دارند. // 114
نویسنده: سید رضی عمادی
بیشتر بخوانید:
بیانیه مهم آیتالله سیستانی درباره انتخابات عراق/ تاکید بر مشارکت حداکثری مردم