موضع گیری جدید مرکل درقبال نامزدهای انتخابات سرنوشت سازریاست جمهوری فرانسه، حاکی ازنگرانی و دغدغه وی در این زمینه است.
درواقع آینده فرانسه در اتحادیه اروپا و جهتگیری های آینده این کشوربزرگ اروپایی و از مهمترین اعضای این اتحادیه به این انتخابات گره خورده است.
همین مساله بر حساسیت آن افزوده و باعث شده تا سران اروپایی از جمله مرکل به عنوان رهبر مهمترین کشور اتحادیه اروپا، به طور مستقیم و غیر مستقیم به حمایت از ماکرون نامزد مستقل بپردازند.
بااین حال مرکل مراقب است تا به واسطه حمایت ازماکرون، وی برچسب عامل آلمان نخورد که مسلما به ضرر ماکرون در دور دوم انتخابات ریاست جمهوری فرانسه خواهد بود.
به همین دلیل، مرکل هرگونه وابستگی ماکرون به دولت آلمان را رد کرده است. امانوئل ماکرون نامزد مستقل که با کسب 24 درصد آرا پیروز دور اول انتخابات ریاست جمهوری فرانسه در 23 آوریل بوده، از حمایت و پشتیبانی کامل اتحادیه اروپا برخوردار است.
دلیل این مساله آن است که ماکرون از حامیان اتحادیه اروپا و همگرایی اروپایی است ودر این چارچوب بر وحدت اروپا و لزوم اتخاذ سیاست های هماهنگ و هم سو توسط کشورهای این اتحادیه تاکید کرده است.
درعین حال ماکرون، روابط نزدیکی با مهمترین کشور اتحادیه اروپا یعنی آلمان دارد و در این راستا وی از مواضع آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان از جمله درباره یکی از جنجالی ترین مسائل اتحادیه اروپا، یعنی بحران پناهجویان حمایت کرده است.
این مساله نشان می دهد که در صورت ریاست جمهوری ماکرون باید انتظار داشت که پاریس و برلین همکاری های خود را برای مقابله با چالش های فرا روی اتحادیه اروپا افزایش خواهند داد.
ضمن اینکه تاکید ماکرون بر همگرایی اروپایی، به مفهوم مواضع یکسان دولت آتی فرانسه در صورت ریاست جمهوری ماکرون، با کشورهای بزرگ این اتحادیه به ویژه آلمان خواهد بود.
با این حال نباید انتظارداشت که پیروزی ماکرون و ورود وی به کاخ الیزه به معنای حل همه اختلافات بین آلمان و فرانسه خواهد بود.
در واقع این دو کشور بزرگ اتحادیه اروپا، دچار برخی اختلافات بویژه در زمینه سیاست های مالی و اقتصادی هستند.
یکی ازموارد مهم دراین زمینه، ادامه کسری بودجه فرانسه وفشارهای مستمر برلین به پاریس برای حل هر چه زودتر این مساله است. فرانسه هنوز با معضلات ناشی از بحران اقتصادی 2008 و رکود پس از آن دست و پنجه نرم می کند.
دولت کنونی فرانسه علیرغم قول های متعدد هنوز موفق به تحقق خواسته کمیسیون اروپا یعنی رساندن کسری بودجه به 3 درصد تولید ناخالص داخلی نشده است.
فرانسه از اینکه شرایط ومحدودیت های این کشور در نظر گرفته نشده و همواره دراین زمینه تحت فشار است گلایه دارد.
این کشور دچار اختلاف نظرجدی با آلمان درباره نحوه پیشبرد سیاست های اقتصادی اتحادیه اروپا بوده و از کمیسیون اروپا برای رساندن کسری بودجه خود به میزان مشخص شده چندین بار مهلت گرفته است. با این حال کمیسیون اروپا که تحت نفوذ آلمان به عنوان بزرگترین اقتصاد اروپا قراردارد، تدابیراجرا شده برای کاهش کسری بودجه درفرانسه راناکافی می داند.
فرانسه به این مساله اعتراض دارد که مقامات آلمانی، شرایط این کشوررا درک نمی کنند وصرفا بر اجرایی شدن خواسته های خود پافشاری می کنند.
طبیعتا اگر ماکرون به ریاست جمهوری برسد با توجه به اینکه مواضع اقتصادی وی به چپ میانه نزدیک است، احتمالا سیاست های اقتصادی در پیش خواهد گرفت که دلخواه مقامات برلین نبوده و همین مساله به می تواند به بروز اختلاف بین وی و مرکل بیانجامد.113/110
بیشتر بخوانید:
تاکید بر وحدت اروپایی در دیدار امانوئل ماکرون با آنگلا مرکل/ تحلیل
راهیابی ماکرون و لوپن به دور دوم انتخابات ریاست جمهوری فرانسه/ تحلیل