ایران پرس- اقدامات و سیاست های یک‌جانبه گرایانه و زورمدارانه آمریکا در دوره ریاست جمهوری دونالد ترامپ، به ویژه اعمال تحریم ها علیه رقبا و دشمنان آمریکا و تهدید به تحریم حتی علیه متحدان آمریکا باعث شده تا بسیاری از دولتها و حتی شرکای اروپایی آمریکا به انتقاد از سوء استفاده واشنگتن از تحریم ها و دلار برای اعمال فشار به دیگر کشورها بپردازند.  

در این راستا «امانوئل مکرون» رئیس‌جمهوری فرانسه، در مصاحبه ای ضمن اذعان به اینکه اتحادیه اروپا تاکنون نتوانسته جایگزینی برای دلار آمریکا ایجاد کند و بیش از حد به این ارز وابسته شده است، تاکید کرد که باید این وضعیت تغییر کند.

وی در این زمینه بر یورو به عنوان ارزی قدرتمند که می تواند جایگزین دلار شود اشاره کرد.

تلاش برای خروج از سلطه دلار

در واقع اروپایی ها پس از خروج آمریکا از برجام و تحریم های ضد ایرانی واشنگتن دریافته اند که برای جلوگیری از فشار بر شرکتهای اروپایی که خواهان تداوم روابط تجاری و اقتصادی با کشورهای مورد تحریم آمریکا هستند باید از سلطه دلار خارج شوند. 

مکرون در این زمینه با اشاره به اینکه  شرکت‌های اروپایی بسیار به دلار آمریکا وابسته‌اند گفت:

"این مساله‌ای مربوط به حاکمیت است. بنابراین می‌خواهم با مؤسسات اقتصادی اروپا و شرکایمان در راستای کاستن از وابستگی به دلار تلاش کنیم."

بدین ترتیب اکنون اروپایی ها نیز همانند کشورهایی مانند روسیه و چین که در صدد کنار گذاشتن دلار از مبادلات  مالی و تجاری خود هستند، قصد دارند مسیر مشابهی را طی کنند.

به گفته مهرداد عمادی کارشناس اقتصاددان؛ جایگزین کردن یورو به عنوان ذخیره اول ارزی بانک‌های مرکزی، کاهش تقاضا برای دلار و در نهایت پایین آمدن ارزش آن را به دنبال دارد. 

این کشورها برای کاهش تاثیر اقدامات خصمانه واشنگتن، درصدد ایجاد نظام پرداخت های مستقل از دلار، کنار گذاشتن دلار از مبادلات تجاری و استفاده از ارزهای دیگر ویا با ارزهای ملی خود برآمده اند.

آمریکا از وابستگی شرکت ها و بانک ها و سیستم مالی بین المللی به دلار به عنوان اهرمی برای واداشتن دیگران برای پیروی از خواسته های این کشور و یا ممانعت از آنها در پیگیری سیاست ها و اقداماتی که مورد دلخواه واشنگتن نیست، سوء استفاده می کند.

مخالفت های جهانی با رویکرد ترامپ برای اعمال فشار به دیگر کشورها

درعین حال رویکرد ترامپ برای اعمال فشار به دیگر کشورها و حتی متحدان آمریکا که مبتنی بر کاربرد گسترده ابزارهای تحریمی و استفاده سیاسی از دلار برای اعمال فشار اقتصادی بر کشورها است، با مخالفت های جهانی و تلاش برای مقابله با این رویکرد مواجه شده است.

«ای وس میچل» A. Wess Mitchell معاون وزیر امور خارجه آمریکا در امور اروپا و اوراسیا می گوید: تحریم ها ابزاری راهبردی هستند، هم اکنون آمریکا در سراسر جهان 4190 تحریم را دارد.

با این حال این تحریم ها موجب بروز واکنشی بین المللی نیز شده است به نحوی که آمریکا در معرض انزوای روزافزون بین المللی قرار گرفته است.

در واقع آمریکا بارها از موقعیت دلار به عنوان ارز اصلی بین المللی سوء استفاده کرده و آن را ابزاری برای اعمال فشار به دیگران قرار داده است.

اکنون دیگر کشورها حتی شرکای آمریکا نیز استفاده از دیگر ارزها را در پیش گرفته اند.ادامه روند کنونی باعث کاهش استفاده از دلار و در نتیجه تضعیف بیشتر جایگاه آن درعرصه تجارت بین المللی و نیز مبادلات پولی جهانی خواهد شد.

بی تردید سیاست ها و اقدامات دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا در این زمینه نقش مهمی ایفا کرده و بسیاری از دولت ها را به این جمع بندی رسانده است که به نحوی وابستگی خود را به آمریکا و دلار کاهش دهند. 

نویسنده: سید رضا میرطاهر

133/110

بیشتر بخوانید:

دلار به ارزی نامعتبر تبدیل می‌شود/ تحلیل 

همکاری روسیه و چین در مقابله با سلطه دلار/ تحلیل

گزارش: طرح صف‌آرایی یورو مقابل دلار در پارلمان اروپا -