وزیر دفاع سوئد از تقویت توان نظامی کشورها بدون عضویت در ناتو حمایت کرد و گفت، عضویت در ناتو تنش های منطقه ای را افزایش می دهد.
انتقاد آشکار یک مقام ارشد دفاعی سوئد از کارکرد ناتو که این پیمان نظامی را به جای امنیت آفرینی موجب تنش آفرینی در جهان دانسته است، با توجه به عملکرد این سازمان نظامی غربی بویژه در دوره پسا جنگ سرد معنا پیدا می کند.
در این زمینه بویژه باید به اتخاذ سیاست گسترش به شرق از سوی ناتو در دو دهه اخیر یاد کرد که بر مبنای آن ناتو تلاش کرده تا کشورهای اروپای شرقی، مرکزی، حوزه بالکان و درنهایت کشورهای حوزه همسود را به عضویت خود در آورد.
«پاول سولوخ» رئیس اداره امنیت ملی لهستان، روسیه را بزرگترین خطر برای ناتو دانسته و تصریح کرد که حضور ناتو در شرق به دلیل تحولات اوکراین و ادامه درگیریها در این منطقه است.
با این حال سیاست گسترش به شرق ناتو با واکنش شدید روسیه مواجه شده است.
مسکو این رویکرد ناتو را تهدیدی علیه امنیت ملی روسیه تلقی کرده و بارها نسبت به عواقب گسترش ناتو و حضور نیروهای این سازمان در نزدیکی مرزهای خود هشدار داده و اعلام کرده است، این اقدامات را با واکنشی متقابل پاسخ خواهد داد.
در عین حال ناتو در سالهای اخیر سیاست گسترش به شمال را نیز در پیش گرفته که بر مبنای آن تلاش می کند تا دو کشور اروپای شمالی یعنی سوئد و فنلاند را به عضویت این سازمان نظامی در آورد.
این روند مسلما باعث گسترش حوزه نفوذ و فعالیت ناتو و در بر گیری هر چه بیشتر روسیه خواهد شد.
این تلاش ناتو، باعث حساسیت فوق العاده مسکو شده و به سوئد و فنلاند درباره چنین اقدامی هشدار داده است.
این در حالی است که سوئد و فنلاند در حال حاضر همکاری نزدیکی با ناتو داشته و از جمله در رزمایش های این سازمان شرکت می کنند.
تاکید سوئد بر ادامه سیاست بی طرفی این کشور
با این حال سوئدی ها با توجه به حساسیت روسیه جانب احتیاط را رعایت می کنند.
در این چارچوب، «پیتر هالکویست» با تاکید بر این که کشورش عضو ناتو نمی شود، گفت، سوئد کشوری بی طرف و متعهد به اصل هم سویی نکردن با ناتو است.
سوئد در نشست ژوییه 2017 سران ناتو در ورشو شرکت داشت اما به صراحت اعلام کرد که قصد ندارد به عضویت ناتو در آید.
موضع گیری وزیر دفاع سوئد درباره تنش آفرینی ناتو در جهان باتوجه به عملکرد این سازمان نظامی در کشورهایی مانند افغانستان و لیبی نیز قابل تبیین است. مداخله ناتو در این کشورها نه فقط باعث ایجاد ثبات و امنیت نشده، بلکه نگاهی به اوضاع کنونی این دو کشور نشان می دهد که مداخله جویی ناتو در آنها صرفا موجب افزایش هرج و مرج، ناامنی و در باره لیبی، صرفا موجب چند تکه شدن این کشور شده است.
می توان گفت، عملکرد ناتو در سه دهه اخیر بیشتر در راستای امنیت زدایی و تنش آفرینی بوده و این سیاست هنوز از سوی این بزرگترین سازمان نظامی غربی دنبال می شود.
سيدرضا مير طاهر
116/111
بیشتر بخوانید:
وزیر دفاع سوئد: ناتو به تنش در جهان دامن می زند
ناتو و روسیه در بدترین شرایط پس از جنگ سرد / تحلیل