«آنتونیو گوترش» گفت: هند و پاکستان به رای سازمان ملل و شورای امنیت عمل کنند و به مردم کشمیر حق تعیین سرنوشت خودشان را بدهند.
دبیرکل سازمان ملل به موضوع افغانستان نیز اشاره کرد و افزود: امیدوار است تلاشها برای برقراری صلح در افغانستان هرچه سریع تر به نتیجه نهایی برسد.
درخواست گوترش از هند درخصوص کشمیر درشرایطی عنوان می شود که دو روز قبل وزارت خارجه هند پیشنهاد سازمان ملل برای میانجی گری درخصوص حل مسئله کشمیر تحت کنترل دهلی نو را رد کرد.
دبیرکل سازمان ملل شانزدهم فوریه با ابراز نگرانی از تشدید تنشها میان پاکستان و هند در یک سال گذشته برسر کشمیر، از طرفین خواست با حداکثر خویشتنداری، دیپلماسی و مذاکره را برای حل اختلافات مقدم بشمارند.
تاکید گوترش بر اجرای قطعنامه سازمان ملل درباره کشمیر توسط دولت هند، در حالی است که این کشور با گذشت چند دهه ازصدور این قطعنامه از اجرای آن همچنان خودداری می کند و مدعی است که کشمیر مسئله ای داخلی است که نباید دیگران در آن مداخله کنند.
در آوریل سال 1948 قطعنامه ای غیرالزام آور در سازمان ملل صادر شد که بر لزوم مراجعه به آرای عمومی تحت نظارت سازمان ملل برای تعیین سرنوشت منطقه کشمیر توسط ساکنان آن مورد تاکید قرار گرفت که البته دولت هند برگزاری همه پرسی در کشمیر برای تعیین سرنوشت این منطقه را تاکنون نپذیرفته است.
پس از این قطعنامه، سه سال پیش نیز مجمع عمومی سازمان ملل برای دومین بار با تصویب لایحه پیشنهادی پاکستان درباره کشمیر تحت کنترل هند از مردم کشمیر و حقوق آنان در اعمال حق تعیین سرنوشت حمایت کرد.
مجمع عمومی سازمان ملل متحد با رأی قاطع 193 عضو لایحه پیشنهادی پاکستان درباره حق آزادی مردم کشمیر درباره تعیین سرنوشت خود و عدم مداخله نظامی در این منطقه را پذیرفت.
با وجود برخی حمایتهای بین المللی در سالهای اخیر ازمردم کشمیر، دولت هند نه تنها حق آنان در تعیین سرنوشت را به رسمیت نشناخته است بلکه در تابستان گذشته با لغو خودمختاری کشمیر عملا گام دیگری در مسیر تضییع حقوق آنان برداشت که با مخالفتهای گسترده داخلی، منطقه ای و بین المللی مواجه شد.
اقدام دولت هند در خصوص لغو خود مختاری کشمیر به گونه ای آشکار حقوق اولیه مردم این منطقه را به تاراج برد که این اقدام غیر انسانی حتی از سوی برخی اعضای ارشد حزب حاکم "بی جی پی" هند هم مورد انتقاد قرار گرفت و شهرهای مختلف این کشور به صحنه اعتراضهای مردمی به این تصمیم تبدیل شد.
اقدام دولت هند در لغو خودمختاری کشمیر و پس از آن برقراری طولانی مدت حکومت نظامی در این منطقه و اعمال محدودیتهای گسترده ارتباطی ضد ساکنان آن موجب اعتراض برخی نهادهای بین المللی و کشورها به این گونه اقدامات دهلی نو شد و در همین راستا با پیگیری پاکستان، شورای امنیت سازمان ملل جلسه ای ویژه ای برای بررسی مسئله کشمیر برگزار کرد.
اگرچه این جلسه به صدور قطعنامه منجر نشد، اما دستاوردی بزرگ برای پاکستان برای بین المللی کردن مسئله کشمیر بود که البته حمایت چین و روسیه از موضع اسلام آباد در این زمینه نیز بخشی از این موفقیت بشمار میرود.
نویسنده: محمدرضا عسگری
141/116
بیشتر بخوانید:
درخواست گوترش از هند برای همراهی با سازمان ملل درخصوص مسئله کشمیر