در بیانیه اتحادیه اروپا ادعا شده است: انتقال پهپادها و موشکهای ساخت ایران و فناوریهای مرتبط و اجزای آن به روسیه و گروههای مسلح غیردولتی در غرب آسیا و فراتر از آن، موضوع اصلی نگرانی است.
دولت انگلیس نیز امروز با طرح اتهامات مشابهی، شرکت کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران را در فهرست تحریمهای خود قرار داد.
اقدام خصمانه اتحادیه اروپا علیه جمهوری اسلامی ایران موضوع تازهای نیست و پیش از این نیز این اتحادیه چنین اقداماتی را انجام داده بود.
اتحادیه اروپا ماه پیش هم سه شرکت هواپیمایی ایرانایر، ماهانایر و ساها را به بهانه ادعای بیاساس دخالت ایران در مناقشه اوکراین از طریق ارسال موشکهای بالستیک به روسیه تحریم کرد.
آنچه تازگی دارد این است که اتحادیه اروپا در حالی مدعی انتقال پهپاد و موشک ایران به روسیه و استفاده از آن در جنگ اوکراین است که «ولودمیر زلنسکی» رئیس جمهور اوکراین تایید کرده که هیچ موشک بالستیک ایرانی به روسیه صادر نشده است.
در همین حال، مقامات تهران و مسکو نیز بارها این ادعا را رد و بیاساس توصیف کردهاند. واقعیت این است که جمهوری اسلامی ایران از آغاز جنگ روسیه و اوکراین موضع شفافی در این خصوص اتخاذ کرد.
جمهوری اسلامی ایران ضمن مخالفت با جنگ، همواره اعلام کرده است که از راهکار سیاسی برای حل و فصل اختلافات روسیه و اوکراین و پایان بخشیدن به درگیریهای نظامی حمایت میکند.
رویکرد اصولی و اعلام شده جمهوری اسلامی ایران در خصوص بحران اوکراین طی دو سال گذشته، بدون تغییر باقی مانده و از این منظر، تکرار ادعای ارسال موشک های بالستیک برای روسیه، با اهداف و انگیزههای سیاسی برخی کشورهای غربی صورت میگیرد و کاملا بیاساس است.
در همین راستا، «سیدعباس عراقچی» وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در واکنش به تصمیم اتحادیه اروپا برای تحریم خطوط کشتیرانی ایران، این اقدام اروپا را فاقد هرگونه مبنای قانونی، منطقی و اخلاقی دانست. وزیر امور خارجه ایران تاکید کرد: "آزادی کشتیرانی از اصول بنیادین حقوق دریاها است، وقتی عدهای گزینشی آن را به کار میگیرند، تبعات این کوتهبینی آنها معمولا به خودشان برمیگردد."
بنابراین، اقدامات خصمانه اتحادیه اروپا علیه جمهوری اسلامی ایران بیش از آنکه قانونی و مبنای درستی داشته باشد، ناشی از استانداردهای دوگانه و رویکرد دروغین این اتحادیه به حقوق بشر است. اتحادیه اروپا در حالی که نسلکشی بیسابقه رژیم صهیونیستی علیه غزه و جنایتهای این رژیم علیه لبنان را نادیده میگیرد و حتی شریک این جنایتها است، داعیه حمایت از حقوق بشر در اوکراین را دارد.
اساساً وضع تحریمهای خصمانه علیه جمهوری اسلامی ایران نیز در امتداد نسلکشی رژیم صهیونیستی در غزه و لبنان قرار دارد، زیرا این اتحادیه با وضع تحریمهای ظالمانه سعی دارد مانع حمایت جمهوری اسلامی ایران از محور مقاومت شود و از سوی دیگر سعی دارد تمرکز جمهوری اسلامی ایران برای پاسخ قاطع به اقدامهای جنایتکارانه رژیم صهیونیستی را بر هم زند.
نکته دیگر این است که به نظر میرسد اتحادیه اروپا که شعار آمادگی مذاکره با جمهوری اسلامی ایران را سر میدهد، با وضع تحریمهای این چنینی نشان میدهد رویکرد واقعی آن در قبال ایران، تقابلی است.
«اسماعیل بقایی» سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی در این خصوص گفت: "به نظر میرسد برخی کشورهای اروپایی بر ادامه روند تقابل تاکید دارند که این موضوع به نفع هیچکس نخواهد بود."
نویسنده: سیدرضی عمادی
117