با این حال بین کشورهای اروپایی درباره تحریم های اساسی علیه روسیه اختلاف نظر وجود دارد.
سران اتحادیه اروپا روز پنج شنبه در بیانیه پایانی نشست اضطراری خود درباره حملات نظامی روسیه علیه اوکراین آن را به شدت محکوم کردند. سران اتحادیه اروپا توافق کردند که بخش های مالی، انرژی و حمل و نقل روسیه را به دلیل حمله این کشور به اوکراین هدف تحریمهای «شدید» قرار دهند.
آنها در خصوص اعمال تحریمهای اضافی علیه روسیه در زمینه های مالی، انرژی، حمل ونقل، کنترل صادرات و تامین مالی، سیاست ویزا و افراد توافق کردند.
«ژان ایو لودریان» وزیر امور خارجه فرانسه گفت: "هدف این تحریم ها «خفه کردن» کارکرد اقتصادی روسیه است که شامل حوزه بانکداری، تدابیر مالی، تدابیر علیه انتقال فناوری، حوزه صنعتی و تدابیر حوزه صادرات خواهند بود."
البته دیگر کشورهای بلوک غرب مانند ژاپن و کانادا هم تحریم های گسترده ای علیه روسیه اعلام کردند.
آمریکا نیز به اعلام تحریم های جدید علیه روسیه به بهانه حمله مسکو به اوکراین پرداخت. در این زمینه «جو بایدن» رئیسجمهور آمریکا، «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهور روسیه را «متجاوز» خواند و گفت: "با اعمال تحریمهای قوی و «بستههای تحریمی ویرانگر» علیه روسیه موافقت کرده است."
بایدن گفت: "تحریم ها چهار بانک روس دیگر که در بخش نخست تحریمها گنجانده نشده بودند از جمله بانک «وی تی بی» دومین بانک بزرگ روسیه را شامل می شوند. از امروز تمامی داراییهای روسیه در ایالات متحده مسدود میشود و توانایی روسیه در زمینه تجارت با دلار وین را محدود میکنیم."
بایدن ادعا کرد: "این تحریمها هزینه های شدیدی بر اقتصاد روسیه هم به صورت فوری و هم در گذر زمان تحمیل خواهند کرد."
با توجه به اینکه روسیه از قبل هم پیش بینی اعلام تحریم های گسترده از جانب غرب را داشت لذا مسکو تا حدی آمادگی برای برخورد با این تحریم ها را پیدا کرده است. وزارت امور خارجه روسیه اعلام کرد، مسکو در واکنش به تحریمهای اتحادیه اروپا اعلام کردکه اقداماتی سختگیرانه علیه آن اتخاذ میکند.
مساله مهمی که در زمینه کارزار تحریمی جدید غرب به ویژه اتحادیه اروپا علیه روسیه اهمیت دارد این است که اروپایی ها با توجه به وابستگی به گاز روسیه نمی توانند تحریم های اساسی و تاثیر گذار به ویژه تحریم سوئیفت را علیه روسیه اعمال کنند.
به رغم درخواست برخی از کشورهای اتحادیه اروپا مانند جمهوری چک برای اخراج روسیه از سوئیفت اما کشورهای بزرگ اروپایی مانند آلمان و ایتالیا مخالف این امر هستند.
دلیل این مساله نیز واضح است؛ با توجه به اینکه روسیه حدود 40 درصد از گاز اروپا را تامین می کند اگر بروکسل بخواهد تحریم هایی را علیه مسکو اعمال کند که مانع دسترسی روسیه به پول حاصل از صادرات گاز شود، در این صورت مسکو نیز از تدارک گاز برای اروپا خودداری خواهد کرد.
با توجه به اینکه گاز روسیه برای تامین گرمایش، سوخت نیروگاههای برق و نیز مصرف صنایع اروپا اهمیت زیادی دارد، لذا کشورهای مهم اتحادیه اورپا مایل نیستند تحریم های مانند تحریم سوئیفت را علیه روسیه اعمال کنند که واکنش متقابل مسکو را به دنبال داشته باشد.
در عین حال با توجه به اینکه دسترسی بانک مرکزی و شبکه مالی روسیه همچنان باز است و می تواند پول فروش نفت و گاز و صادرات خود را به صورت بانکی دریافت کند، تحریم بانکهای مهم روسیه از جانب آمریکا نیز بیش از اینکه جنبه ماهوی داشته باشد، بیشتر ژستی سیاسی و رسانه ای است.
ضمن اینکه تحریم های ضد روسی جدید غرب شمشیری دو لبه است که تبعات جدی علیه اقتصاد و حوزه انرژی این کشورها به ویژه اروپا وآمریکا خواهد داشت.
هم اکنون نیز جنگ اوکراین موجب افزایش شدید بهای نفت، گاز، طلا و گندم شده است.
«کریستالینا جورجیوا» رئیس صندوق بینالمللی پول در توئیتی با ابراز نگرانی از «آنچه در اوکراین میگذرد»، نوشت: "این مساله به خطراتی که اقتصاد منطقه و جهان را تهدید میکند، اضافه شده است."
نویسنده: سيدرضا مير طاهر
117
بیشتر بخوانید:
خط و نشان لفظی فرانسه علیه روسیه