این در حالی است که گفته می شود، ایجاد هفت پایگاه نظامی آمریکا در خاک افغانستان بخشی از توافقنامه دوحه است. اما وزیر امور خارجه طالبان تاکید کرد مساله تاسیس پایگاه نظامی آمریکا جزیی از توافقنامه دوحه نیست. اگر چه مفاد کامل توافقنامه دوحه میان طالبان و امریکا منتشر نشده است اما چنانچه طالبان چنین بندی را در توافقنامه پذیرفته باشد نه تنها با شعارهای ضد امریکایی طالبان کاملا مغایرت دارد بلکه امریکایی ها با دامن زدن به بحران و ایجاد ناامنی در افغانستان وضعیت را به سمت ایجاد پایگاه پیش خواهند بود.
اگر آنگونه که طالبان می گوید، این گروه در توافقنامه دوحه با ایجاد پایگاه امریکا در افغانستان موافقت نکرده است امریکا همچنان خواهد کوشید با استفاده از اهرم ناامنی در افغانستان و دامن زدن به این شائبه که طالبان توانایی کنترل این کشور را ندارد، در صدد بازگشت به افغانستان خواهد بود.
تبعات حمایت از طالبان/ رئیس کمیته دفاعی پارلمان بریتانیا استعفا داد
سید عیسی مزاری کارشناس مسایل سیاسی در این باره می گوید:
"به نظر می رسد آمریکا از خروج کامل از افغانستان پشیمان است و می کوشد به هر شکل ممکن با ایجاد پایگاه نظامی به این کشور بازگردد این در حالی است که طالبان با تحکیم پایه های امنیت در افغانستان می تواند مانع از ایجاد هر گونه شرایط امنیتی برای بازگشت امریکا به افغانستان شود".
به گفته متقی اگر طالبان با ایجاد پایگاه های نظامی امریکا موافقت کند، پس هدف ۲۰ سال جنگ چه بوده است؟ این موضع وی تاکید مجدد بر موضع ضد امریکایی طالبان است. اما به نظر می رسد مردم افغانستان انتظار دارند، طالبان با انتشار کامل توافقنامه دوحه فشارهای امریکا در این خصوص را خنثی کنند. با توجه به موضع قاطع ضد بیگانه و ضد امریکایی مردم افغانستان قطعا از موضع طالبان در برابر واشنگتن حمایت خواهند کرد. این بدان معنا است که مخالفت با امریکا تنها مربوط به طالبان نیست بلکه مردم افغانستان هم در بیرون راندن امریکا از افغانستان نقش مهم و تعیین کننده ای ایفا کرده اند.
کاظمی قمی: جبهه بیگانگان با منافع ملی افغانستان سر سازگاری ندارد
اسدالله بشیر کارشناس مسایل سیاسی در این باره می گوید:
"بر کل جهانیان پوشیده نیست مردم افغانستان به شدت ضد بیگانه و ضد امریکا هستند و تاکنون سه قدرت جهانی را با شکست روبرو کرده اند به گونه ای که با خفت از افغانستان فرار کرده اند. بنابراین امریکا نیز به خوبی می داند نمی تواند در افغانستان ماندگاری داشته باشد مگر اینکه طالبان برای ان تحت عنوان پایگاه پوشش ایجاد کند".
در هر حال اثبات ادعای طالبان در مورد اینکه در توافقنامه دوحه امتیازی به امریکا در مورد تاسیس پایگاه نظامی در افغانستان نداده، انتشار کامل توافقنامه است تا مردم افغانستان نیز در جریان کامل ان قرار بگیرند. در غیر ابن صورت ممکن است امریکا با ناامن سازی افغانستان برای ایجاد بستر آن تلاش کند.
توجه به خواست مردم افغانستان و کشورهای منطقه و همچنین نشست های منطقه ای و بین المللی مبنی بر تشکیل دولت همه شمول و فراگیر در این کشور می تواند هر گونه سیاست اعمال فشار امریکا را برای ایجاد پایگاه نظامی در افغانستان خنثی کند، زیرا مقابله با چنین فشاری از سوی امریکا نیازمند تقویت اتحاد و وحدت ملی است.
نویسنده: مجید وقاری
113