وزارت دفاع ترکیه امروز (شنبه - 4 فوریه) با انتشار بیانیه ای ، اعلام کرد، دو عضو "پ ک ک" در عملیات نظامیان ترکیه در منطقه عملیاتی ارتش در شمال عراق موسوم به منطقه عملیاتی "پنجه - کلید" کشته شدند. وزارت دفاع ملی ترکیه در این بیانیه همچنین تاکید کرد: عملیات نیروهای مسلح این کشور برای انهدام مخفی گاه های « تروریست ها » ادامه خواهد یافت.خبر دیگری در این زمینه حاکیست، سه تن از عناصر "ی پ گ" نیز - که قصد حمله به منطقه عملیاتی ارتش ترکیه در شمال سوریه را داشتند - در حملات واحدهای پشتیبانی و توپخانه ارتش ترکیه در منطقه عملیاتی سپر فرات کشته شدند.
این واقعیت را نباید نادیده گرفت که ارتش ترکیه هر بار که به اراضی شمال سوریه و عراق حمله می کند ، مدعی می شود،شماری از نیروهای حزب کارگران کردستان ترکیه (پ. ک. ک.) و یگانهای مدافع خلق (ی پ گ) را از پای در آورده است. این در حالی است که در پی حملات بی رحمانه ماه ژوئیه گذشته ارتش ترکیه به "دهوک" ، شمار زیادی غیر نظامی جان خود را از دست دادند.
در این زمینه ، "فواد حسین" وزیر امور خارجه عراق در این باره اعلام کرد:"در جریان این حمله بین 500 تا 600 گردشگر که بیشتر آن ها از ساکنان بغداد و مناطق جنوبی عراق بودند در محل حضور داشتند که در این میان 9 تن جان باختند و 31 نفر هم مجروح شدند".
واکنش های تند مقام های دولت بغداد و حتی اتحادیه عرب به حمله ارتش ترکیه
حمله ارتش ترکیه به مناطق غیرنظامی عراق ، واکنش های تند مقام های دولت بغداد و حتی اتحادیه عرب و کشورهای منطقه را در پی داشته است. به عنوان مثال ، "سالم العنکبی" نماینده مجلس عراق از جمع آوری امضا با هدف برگزاری نشست اضطراری پارلمان برای بررسی ابعاد حمله ترکیه به استان دهوک خبر داد. این نماینده مجلس عراق گفت: "ما منتظر تکمیل شدن تعداد قانونی لازم برای برگزاری این نشست هستیم".
"احمد ابوالغیط" دبیرکل اتحادیه عرب نیز حمله ترکیه به مرکز گردشگری در استان دهوک عراق را محکوم کرد و آن را نقض آشکار قانون بین الملل و اصل حسن همجواری دانست.
سخنگوی احمد ابوالغیط نیز اعلام کرد: "اتحادیه عرب از عراق حمایت میکند و هرگونه تجاوز یا نقض حاکمیت هر کدام از کشورهای عربی را محکوم میکند". این مقام بلندپایه اتحادیه عرب همچنین تصریح کرد: "ترکیه باید در روابط خود با کشورهای منطقه ، اصل حسن همجواری را حفظ کند و از انجام عملیات نظامی در داخل کشورهای عربی به هر بهانهای خودداری کند".
ناگفته نماند که مقام های دولت آنکارا به بهانه آن چه که مبارزه با حزب کارگران کردستان ترکیه (پ ک ک) و تامین امنیت این کشور در برابر نفوذ جریان های تروریستی از سوریه و عراق می خوانند ، بارها موضوع ایجاد یک نوار امنیتی به عمق سی کیلومتر در خاک سوریه را مطرح کرده اند و هر بار این خواسته با مخالفت دمشق مواجه شده است.
حملات غیرقانونی ارتش ترکیه به شمال عراق و سوریه
درطول چند سال گذشته ، نیروهای ارتش ترکیه به همین بهانه ، بارها به شمال عراق و سوریه حمله کرده اند و تلفات انسانی و اقتصادی بی سابقه ای به بار آورده اند. حملات غیرقانونی ارتش ترکیه به شمال عراق و سوریه در حالی ادامه دارد که بغداد و دمشق بارها این حملات را محکوم کرده و آن را نقض حاکمیت و تمامیت ارضی عراق و سوریه اعلام کرده اند.
به نظر می رسد در شرایط فعلی ، شورای امنیت سازمان ملل نیز به جای ایفای نقش سازنده در این زمینه ، سکوت را ترجیح داده و به کسب منافع در سوریه و عراق مشغول شده اند.
نکته قابل تامل در این زمینه ، اصرار ترکیه بر توافق با دولت عراق برای انجم عملیات نظامی در این کشور است. در واکنش به این موضعگیری مقام های انکارا ، وزارت امور خارجه عراق وجود هرگونه توافق با ترکیه یا وجود مبنای قانونی را که به این کشور اجازه تهاجم به عراق را میدهد - تکذیب کرده است.
با وجود این واقعیت ها ، چنین به نظر می رسد که مقام های دولت ترکیه به تصور این که ابرقدرت جهان هستند ، از اوضاع آشفته در برخی از کشورهای منطقه علی الخصوص سوریه و عراق بیشترین سوءاستفاده را به عمل آورده اند.
بدیهی است که این اقدام مقام های آنکارا از سوی کشورهای منطقه بی پاسخ نخواهد ماند. به ویژه خسارت های انسانی و اقتصادی وارد شده به سوریه و عراق به میزان چشمگیر و غیرقابل جبرانی در حال افزایش است. در این زمینه حتی مسیاستمداران سوری و عراقی بارها اظهارنظر تهدیدآمیز مطرح کرده اند.
نویسنده: محمد علی طالبی
113
بیشتر بخوانید:
حمله راکتی از خاک سوریه به منطقه مرزی ترکیه
تاکید لاوروف بر ضرورت حل مشکلات میان سوریه و ترکیه از طریق گفتوگو
ادامه مواضع دوگانه ترکیه در قبال اشغال اراضی سوریه