ایران پرس:  لوئیس ایناسیو لولا داسیلوا، رئیس‌جمهور برزیل که پیشتر برنامه سفرش به چین را بابت ابتلا به ذات‌الریه به تعویق انداخته بود، از روز سه شنبه 11آوریل تا جمعه14 آوریل به چین سفر می‌کند.

سفر لولا داسیلوا به چین را باید یکی از مهم ترین رویدادهای بین المللی در شرایط کنونی دانست. این سومین سفر رسمی لولا داسیلو به چین محسوب می شود . وی در دوران ریاست جمهوری خود در دولت های پیشین برزیل دو بار به چین سفر کرده بود. کارشناسان چینی و برزیلی با اشاره به  برنامه ریزی سریع این سفر آن را نشانه اشتیاق این دو کشور برای پیشبرد شراکت استراتژیک جامع تلقی کرده اند. این سفر دو ماه پس از دیدار لولا داسیلوا با جو بایدن، رئیس‌جمهور آمریکا در واشنگتن انجام می شود. برزیل با وجود تنش‌های فزاینده بین چین و ایالات متحده، سیاست خارجی عمل گرایانه‌ای را دنبال می‌کند و روابط خود را با شرکای تجاری اصلی‌اش به ویژه همواره دنبال کرده است.

تقویت روابط برزیل با چین پس از انتخاب مجدد لولا داسیلوا

به نظر می رسد هدف از این سفر تقویت روابط برزیل با چین پس از انتخاب مجدد لولا داسیلوا به ریاست جمهوری برزیل است . در حال حاضر او به دنبال سرمایه‌گذاری های جدید چین در اقتصاد کشورش است. انتظار می‌رود  رئیس جمهور برزیل در این سفر ده‌ها قرارداد با چین در زمینه کشاورزی، علم، فرهنگ، آموزش، نوآوری و غیره را نهایی و امضا نماید. برزیل از جمله چندین کشوری است که قرار است به پروژه عظیم «یک کمربند  یک جاده» بپیوندد. وانگ ونبین سخنگوی وزارت امور خارجه چین در پاسخ به این سوال که آیا سفر رئیس جمهور برزیل به چین در جهت توافقنامه همکاری این پروژه است پاسخ داد این پروژه ابتکاری برای همکاری شفاف و آزاد است و ما مشتاقیم تا با تمام کشورهای جامعه جهانی برای پیشبرد همکاری مشترک در ساختن کمربند و جاده مشارکت کنیم و شاهد توسعه مشترک تمامی کشورها در کنار هم باشیم.گوئو کونهایی کارشناس  چینی می گوید: اگر سفر لولا داسیلوا به چین، برزیل را به شکل رسمی وارد پروژه کمربند و جاده کند بدین معناست که ۲۲ کشور آمریکای لاتین رسما به این پروژه خواهند پیوست و نشانگر این است که این ابتکار در این قاره مورد استقبال قرار گرفته است.

تحلیلگران معتقدندکه این سفر در تحکیم و تقویت روابط دوجانبه برزیل و چین به سطحی بالاتر و همکاری همه جانبه نه تنها در زمینه هایی  مانند تجارت و سرمایه گذاری بلکه در دیگر عرصه ها مانند مباحث پولی و مالی و مبارزه با فقر در کنار همکاری در چارچوب پروژه کمربند و جاده و میانجی گری در بحران اوکراین موثر خواهد بود.با توجه به اینکه چین و برزیل به عنوان بزرگترین قدرت های اقتصادی آسیا و آمریکای لاتین به شمار می روند، هر دو مواضعی مشترک و نزدیک به هم در خصوص مقابله با  سیاست های یکجانبه آمریکا و تلاش برای مستقل کردن اقتصادهای خود از دلار آمریکا دارند . چین و برزیل هر دو از اعضای گروه بریکس بوده و در حال حاضر برزیل از بزرگ‌ترین شرکای تجاری چین محسوب می شود. ارزش مبادلات تجاری چین و برزیل تنها در سال ۲۰۲۲ به بیش از ۱۵۰ میلیارد دلار بالغ شد. اخیرا اعلام شد که این دو کشور  دلار را از مبادلات تجاری  خود حذف می کنند .این امر ضربه ای مهم به جایگاه دلار در نظام مالی جهانی و نیز موقعیت ایالات متحده در آمریکای لاتین محسوب می شود.

مواضع نزدیک و همسو پکن و برازیلیا درخصوص مهم ترین مسائل جهانی نظیر جنگ اوکراین

در عین حال پکن و برازیلیا مواضعی نزدیک و همسو در خصوص مهم ترین مسائل جهانی نظیر جنگ اوکراین دارند. در این راستا هدف از سفر لولا داسیلوا  ارائه پیشنهادهایی برای پایان یافتن جنگ روسیه و اوکراین اعلام شده است. تلاش‌های وی برای پایان یافتن جنگ در اوکراین در سفر به چین پیشاپیش از سوی کی‌یف به شدت مورد انتقاد قرار گرفته است، به ویژه پس از آنکه او در اظهاراتی گفت دولت کی‌یف باید از ادعای ارضی خود درباره شبه جزیره کریمه دست بکشد.

کشورهای غربی حداقل تا قبل از سفر اخیر امانوئل مکرون رئیس جمهور فرانسه به چین نیز طرح صلح چین را محکوم و آن را در جهت خواست‌های ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه ارزیابی کرده‌اند. گوئو کونهایی کارشناس چینی می گوید: ایده رئیس جمهوری برزیل برای ایجاد " باشگاه صلح " کشورهای بی طرف بسیاری را به همکاری و میانجی گری دعوت می کند. برزیل نقش سازنده چین را در کمک به حل و فصل سیاسی بحران ها به رسمیت می شناسد. بنابراین بسیار محتمل است که دو طرف همکاری و مشارکتی برای میانجی گری در جنگ اوکراین داشته باشند.

نویسنده: سید رضا میرطاهر

113

بیشتر بخوانید:

حذف دلار از مبادلات تجاری برزیل و چین؛ گام مهمی در راستای دلار زدایی از تجارت جهانی