به گفته سرتیپ «یحیی سریع» سخنگوی نیروهای مسلح یمن، ائتلاف متجاوز سعودی در سال 2019 میلادی شش هزار و 534 بار شهرهای مختلف و مراکز حساس و مراکز خدماتی را بمباران کرد.
در پنجمین سال جنگ ائتلاف سعودی علیه یمن نیز بر شمار کشته ها، زخمی ها و آوارگان این جنگ افزوده شد. سازمان بین المللی مهاجرت از آوارگی 400 هزار یمنی در سال 2019 به دلیل جنگ خبر داد و اعلام کرد؛ از آغاز جنگ در مارس 2015 تاکنون بیش از سه میلیون یمنی آواره شده اند.
بیماری های مختلف در پنجمین سال جنگ شیوع پیدا کرده و به گفته «یوسف الحاضری» سخنگوی رسمی وزارت بهداشت دولت نجات ملی وابسته به جنبش انصار الله یمن، در سال 2019 بیش از 650 نفر به بیماری آنفولانزای خوکی مبتلا و 125 نفر در اثر آن جان باختند.
علاوه بر این، در سال 2019 بیش از 854 هزار نفر به بیماری وبا مبتلا شدند که بیش از یک هزار شهروند در اثر این بیماری جان خود را از دست داده اند. همچنین بیش از چهار هزار نفر به بیماری دیفتری و بیش از یک میلیون و 20 هزار نفر نیز به بیماری مالاریا مبتلا شدند.
ادامه حمله ها و محاصره همه جانبه یمن از سوی ائتلاف سعودی سبب شد گرسنگی و سوء تغذیه نیز در این کشور روند تصاعدی داشته باشد، به نحوی که بیش از 23 میلیون یمنی از جمله بیش از 7.4 میلیون کودک به کمک غذایی نیاز دارند. سازمان صلیب سرخ جهانی اعلام کرد 3.2 میلیون زن و کودک به سوء تغذیه شدید دچار هستند.
سال 2019، سال ضربه های سخت ارتش یمن به ائتلاف سعودی
سال 2019، سال ضربه های سخت ارتش و کمیته های مردمی یمن به ائتلاف سعودی نیز بود. سرتیپ یحیی سریع در این خصوص گفت: "نیروهای یمنی در سال 2019 میلادی موفق شدند پهپادها را توسعه دهند و یگان پهپادی ارتش و کمیتههای مردمی یمن در این سال دستاوردهای زیادی به دست آوردند." به گفته یحیی سریع، اگر سال 2018 و 2017 میلادی سال موشک های بالستیک نامگذاری شده بود، سال 2019 میلادی سال موشک های بالدار بود که این موشک ها یکی از مهمترین سلاح های استراتژیک و بازدارنده ارتش و کمیتههای مردمی است.
سرتیپ سریع اظهار داشت: "یگان موشکی ارتش و کمیته های مردمی یمن در سال 2019 میلادی 110 عملیات علیه ائتلاف متجاوز سعودی انجام داد و 69 هواپیمای ائتلاف متجاوز سعودی در عملیات پدافند هوایی ارتش و کمیتههای مردمی یمن در سال 2019 سرنگون شد.
یگان تک تیراندازان ارتش و کمیتههای مردمی یمن نیز در سال 2019 میلادی، 16 هزار و 643 عملیات انجام دادند. در همین حال، نیروهای یمنی در سال 2019 میلادی بیش از هزار 226 عملیات نظامی ائتلاف متجاوز سعودی و مزدورانش را به شکست کشاندند."
پنجمین سال جنگ، سال پیروزی یمنی ها خواهد بود
«عبدالملک الحوثی» رهبر جنبش انصارالله یمن در آغاز پنجمین سال جنگ اعلام کرد که پنجمین سال جنگ، سال پیروزی یمنی ها خواهد بود.
بین ماههای اوت تا سپتامبر ارتش و کمیته های مردمی یمنی ضربه های سنگینی به عربستان سعودی وارد کرد. ابتدا روز یکم اوت، ارتش و کمیته های مردمی یمنی عملیات موشکی علیه الدمام در شرق عربستان انجام دادند.
ارتش و کمیته های یمن روز 17 اوت نیز بزرگترین حمله های پهپادی را علیه عربستان سعودی در میدان نفتی «الشیبه» در جنوب شرقی عربستان سعودی انجام دادند. این حمله ها در عمق 1200 کیلومتری عربستان سعودی انجام گرفت که برای نخستین بار بود که پهپادهای یمنی تا عمق 1200 کیلومتری عربستان پرواز می کردند. همچنین این حمله ها در 10 کیلومتری مرز عربستان سعودی و امارات متحده عربی انجام شد.
سومین حمله بزرگ نیز روز 17 سپتامبر 2019 علیه تاسیسات نفتی «بقیق» و «خریص» در شرق عربستان انجام شد. «عبدالعزیز بن سلمان» وزیر نفت عربستان پس از این حمله اذعان کرد که حمله های پهپادی به بقیق و خریص سبب توقف تولید بیش از پنج میلیون بشکه از نفت عربستان شد.
بلومبرگ در تحلیل این حمله و با توجه به جایگاه پالایشگاه های «بقیق» نوشت: "این حمله ها، عربستان را دچار سکته قلبی کرده است. این حمله سبب شد عربستان سعودی که درصدد واگذاری پنج درصد از سهام شرکت آرامکو بود، آنرا به تعویق اندازد چرا که آرامکو متحمل خسارت های شدیدی شد و ارزش آن سقوط کرد."
تشدید اختلاف ها میان امارات و عربستان سعودی
یکی از مهمترین رخدادهای جنگ یمن در سال 2019، تشدید اختلاف ها میان امارات و عربستان سعودی بود. امارات دومین عضو تاثیرگذار در ائتلاف سعودی علیه یمن در سال گذشته میلادی تصمیم گرفت در رویکرد نظامی خود در یمن تغییر و تعدیل ایجاد و نیروهای نظامی خود را از یمن خارج کند.
با این حال، امارات حساب ویژه ای بر روی شبه نظامیان وابسته به خود در جنوب یمن باز کرد. شبکه الجزیره قطر به نقل از منابع آگاه یمنی گزارش داد که نظامیان اماراتی صدها نفر از عناصر شورای انتقالی را به خارج از یمن منتقل کرده اند تا به آنها آموزش دهند. شبکه المیادین لبنان نیز گزارش داد که امارات متحده عربی 500 نظامی را از بندر عدن در جنوب یمن برای آموزش به ابوظبی انتقال داده است.
این وضعیت سبب شدت گرفتن درگیری ها میان نیروهای وابسته به عربستان و امارات در جنوب یمن شد. با ادامه درگیری ها میان نیروهای نیابتی عربستان سعودی و امارات متحده عربی، کاخ معاشیق، کاخ ریاست جمهوری دولت مستعفی «منصور هادی» مستقر در عدن، تحت کنترل نیروهای نیابتی امارات قرار گرفت و عملاً عدن دومین شهر بزرگ و راهبردی یمن سقوط کرد و در اختیار شورای انتقالی جنوب و نیروهای وابسته به آن قرار گرفت.
«معمر الریانی» وزیر اطلاع رسانی دولت مستعفی منصورهادی در واکنش به سقوط کاخ معاشیق و شهر عدن نوشت که دولت هادی در این مرحله سخت، روی ائتلاف عربستان سعودی حساب باز کرده بود.
پس از این درگیریها، عربستان سعودی باب مذاکره را با شورای انتقالی جنوب باز کرد که منجر به توافق 5 نوامبر 2019 شورای انتقالی جنوب و دولت مستعفی یمن شد. مطابق این توافق که در ریاض امضا شد، مقرر شد کلیه نیروهای نظامی تحت فرماندهی وزارت دفاع دولت هادی مجددا سازماندهی شوند، فعالیتهای تبلیغاتی رسانه ای طرفین علیه یکدیگر متوقف شود، شورای انتقالی جنوبی در مذاکرات با انصارالله مشارکت داده شود و 30 روز بعد از این توافق، دولتی با 24 وزیر تشکیل شود که مناصب وزارتی آن به شکل مساوی بین شمالی ها و جنوبی ها تقسیم شود.
این توافق در همان نخستین ساعات با واکنش های مختلفی مواجه شد و شمار زیادی از شخصیت های یمنی با انتقاد از آن عنوان کردند که توافق ریاض هرگز اجرا نخواهد شد. تا پایان سال 2019 نیز این توافق به دلیل اختلاف های شورای انتقالی جنوب و دولت مستعفی یمن اجرا نشد تا شکست سیاسی مهمی نیز در کنار شکست های نظامی برای عربستان سعودی در یمن رقم خورد.
نویسنده: سیدرضی عمادی
116