حدود هفده ماه از آغاز جنگ اوکراین می گذرد و در طول این مدت کشورهای غربی به سرکردگی آمریکا شدیدترین تحریم ها را به بهانه حمایت از اوکراین درجنگ علیه روسیه وضع کرده اند، حال آنکه تشدید تحریم ها تاثیر منفی بر اقتصاد کشورهای وضع کننده تحریم ها گذاشته و موجب افزایش بهای سوخت و مواد غذایی در اروپا و آمریکا شده است.
به گزارش خبرگزاری ایران پرس، «آنتونی بلینکن» وزیر خارجه آمریکا امروز (پنجشنبه) اعلام کرد: وزارت خانه های امور خارجه و خزانهداری آمریکا تحریمهایی را علیه 120 فرد و نهاد مرتبط با روسیه اعمال میکنند تا این کشور را به دلیل تهاجم غیرقانونی به اوکراین پاسخگو کنند و توانایی مسکو برای حمایت از عملیات های جنگی را کاهش دهند.
وی تصریح کرد: این تحریمها توانایی روسیه در دسترسی به کالاهای حیاتی و تواناییهای تولید و صادرات انرژی این کشور در آینده، استفاده از سیستم مالی بینالمللی را محدود و کسانی را که به روسیه در دور زدن تحریمها کمک می کنند، متوقف می کند.
«والی آدیمو» معاون وزیر خزانه داری آمریکا نیز در بیانیه ای اعلام کرد: تحریمهای جدیدی را علیه افراد و دهها سازمان مرتبط با روسیه و با هدف مسدود کردن دسترسی مسکو به کالاهایی که از جنگ این کشور علیه اوکراین حمایت میکنند، اعمال کرده است.
ادیمو اظهار داشت: تحریم های جدید همچنین برای «کاهش درآمد روسیه از بخش فلزات و معادن، تضعیف توانمندی های این کشور در بخش انرژی و کاهش دسترسی روسیه به سیستم مالی بین المللی» طراحی شده است.
تمدید تحریمهای اتحادیه اروپا علیه روسیه
همچنین وزرای خارجی اتحادیه اروپا از تمدید اقدامات محدودکنندهای که بخشهای خاص اقتصاد فدراسیون روسیه را هدف قرار میدهد، برای شش ماه دیگر و تا 31 ژانویه 2024 خبر دادند.
شورای اتحادیه اروپا در بیانیه ای اعلام کرد: این تحریمها که اولین بار در سال 2014 در پاسخ به اقدامات روسیه که اوضاع اوکراین را بیثبات کرد ارائه شد، از فوریه 2022 به طور قابل توجهی در پاسخ به حمله نظامی روسیه علیه اوکراین گسترش یافت.
در ادامه این بیانیه آمده است، این تحریم ها در حال حاضر شامل طیف گستردهای از اقدامات از جمله محدودیتهای تجاری، مالی، فناوری و کالاهایی با کاربرد دوگانه، صنعت، حمل و نقل و کالاهای لوکس میشوند.
علاوه بر تحریمهای اقتصادی علیه فدراسیون روسیه، اتحادیه اروپا در پاسخ به آنچه «اقدامات بیثباتکننده» روسیه علیه اوکراین مینامد، انواع مختلفی از اقدامات را انجام داده است.
این موارد شامل محدودیت در روابط اقتصادی با شبه جزیره کریمه و شهر سواستوپول و همچنین مناطق دونتسک و لوهانسک میشود. همچنین اقدامات محدودکننده فردی، مثل مسدود کردن داراییها و محدودیتهای سفر، علیه طیف گستردهای از افراد و اشخاص و در سطح دیپلماتیک انجام شده است.
اعمال و تمدید تحریم های جدید علیه روسیه در حالی انجام می شود که آژانس بین المللی انرژی به تازگی هشدار داد که قطع کامل صادرات گاز روسیه به اتحادیه اروپا، باعث بروز بحران گازی در این اتحادیه خواهد شد.
«ولادیمیر پوتین» رئیس جمهور روسیه 21 فوریه 2022 (دوم اسفند 1400) با انتقاد از بیتوجهی غرب به نگرانیهای امنیتی مسکو و تقویت حضور غرب در نزدیکی مرزهای مشترکش با اوکراین، استقلال جمهوریهای خلق «دونتسک» و «لوهانسک» را در منطقه «دونباس» به رسمیت شناخت.
پوتین سه روز پس از آن (5 اسفند 1400)، عملیاتی نظامی که آن را «عملیات ویژه» خواند، علیه اوکراین آغاز کرد و به این ترتیب روابط پرتنش مسکو - کییف به رویارویی نظامی و جنگ تغییر یافت.
117