اعلامیه بالفور نامهای بود که در سال 1917 توسط «آرتور جیمز بالفور» وزیر خارجه وقت بریتانیا خطاب به «والتر روتشیلد» سیاستمدار یهودیتبار و عضو مجلس عوام بریتانیا نوشته شد.
در این نامه وزیر خارجه وقت بریتانیا بر موضع مثبت دولت خود برای ایجاد خانه ملی برای یهودیان در سرزمین فلسطین خبر داد.
اعلامیه بالفور، یکی از بیانیههای ننگین تاریخ انگلستان است که به عنوان پیشزمینه تاریخی برای ایجاد یک کشور ملی برای یهودیان در سرزمین فلسطین شناخته میشود.
اعلامیه بالفور یکی از استعماری ترین اسناد بین المللی تاریخ
اعلامیه بالفور یکی از استعماری ترین اسناد بین المللی تاریخ است، زیرا به موجب آن یک دولت استعمارگر، سرزمین (فلسطین) را که مالک آن نبود، به نیابت از کسانی که مالکش بودند (فلسطینیان) به کسانی بخشید که اصلاً استحقاق آن را نداشتند (صهیونیست ها)، فاجعه ای که به نحو بی سابقه ای در تاریخ به اشغال یک سرزمین و آواره شدن یک ملت منجر گردید.
در پی صدور بیانیه بالفور که در چارچوب کمپین «اسکان مردم در میهن بدون ملت» نوشته شده است، مهاجرت عظیم یهودیان به سرزمینهای تاریخی فلسطین آغاز شد.
نامه معروف بالفور با عبارت "لرد روچیلد گرامی، بسیار خوشوقتم که از جانب دولت اعلی حضرت همدردی و همدلی خود را با خواستهها و آرزوهای یهودیان صهیونیست که به هیأت وزیران تقدیم و با آن موافقت شده است را ابلاغ کنم" آغاز و این چنین ادامه پیدا میکند: "دولت اعلیحضرت تأسیس وطن ملی برای ملت یهود در فلسطین را با علاقه دنبال میکند و برای فراهم کردن امکان برپایی آن تمام تلاش خود را خواهد کرد. باید به روشنی دانست که هرگز نباید کاری برخلاف و به زیان حقوق مدنی گروههای غیریهودی ساکن فلسطین یا حقوق و موقعیت قانونی یهودیان در دیگر کشورها انجام شود."
این نامه بعدا به تائید دولتهای ایتالیا، فرانسه و آمریکا نیز رسید.
پس از صدور این اعلامیه، مهاجرت یهودیان به سرزمین فلسطین بین سالهای 1920-1940 شتاب بیشتری گرفت و متعاقب جنگ جهانی دوم و پیامدهای آن برای یهودیان اروپا این مهاجرت ابعاد تازهای یافت.
«محسن صالح» مدیر مرکز تحقیقات «الزیتونه» با اشاره به وعده بالفور گفت: "انگلستان زمان اشغال فلسطین (1920-1948) بخش این وعده یعنی ایجاد وطن برای یهودیان را اعمال کرد. اما بخش متضرر نشدن فلسطنیان که آن زمان 92 درصد این سرزمین را تشکیل می دادند را اجرا نکرده است."
در حالی 106 سال از صدور این اعلامیه ننگین میگذرد که 85 درصد از جغرافیای فلسطین را رژیم اشغالگر قدس اشغال کرده است. این در حالی است که رژیم صهیونیستی از 26 روز پیش تاکنون حملههای همه جانبه علیه باریکه غزه را انجام میدهد.
نکته حائز اهمیت اینکه رژیم صهیونیستی حملههای کنونی علیه باریکه غزه را نیز با حمایت همهجانبه دولتهای غربی به خصوص آمریکا و انگلیس انجام میدهد. این دولتها نه تنها از برقراری هر گونه آتش بس در غزه جلوگیری میکنند بلکه هر نوع تلاش شورای امنیت برای متوقف کردن جنایتهای رژیم صهیونیستی را نیز به شکست کشاندهاند.
میزان حمایت آشکار از جنایتهای رژیم اشغالگر علیه مردم غزه به حدی است که «ریشی سوناک» نخست وزیر انگلیس، «پل بریستو» یکی از مشاوران حوزه وزارتی این کشور را به دلیل اینکه خواستار «آتشبس دائم» در غزه شده بود، از سمتش برکنار کرد.
نویسنده: سیدرضی عمادی
117