ایران پرس- «ابومهدی المهندس»، نایب رییس تشکیلات بسیج مردمی امروز شنبه (12 اوت) گفت، «عراق هنوز نیازمند الحشد الشعبی است زیرا آزادی موصل به معنی پایان داعش نیست.»

الحشد الشعبی که متشکل از نیروهای مردمی عراق است با فتوای آیت الله سیستانی، مرجع عالی‎قدر شیعیان این کشور و پس از سقوط شهر موصل در 10 ژوئن 2014 تشکیل شد.

الحشد الشعبی طی سه سال گذشته و در جریان جنگ ارتش عراق با تروریستها، نقش برجسته ای داشته است.

از همین رو، پارلمان عراق روز 26 نوامبر 2016 با اکثریت آراء الحشد الشعبی را بخشی رسمی از نیروهای مسلح عراق اعلام کرد.

با این حال، مخالفان الحشد الشعبی حتی با وجود قانونی شدن این نیرو، همواره در پی تحت فشار قرار دادن دولت عراق برای انحلال الحشد الشعبی بودند و این تلاش اکنون نیز ادامه دارد. 

تلاشها برای انحلال الحشد الشعبی توسط دولت عراق

تلاش ها برای مجاب کردن دولت عراق برای انحلال الحشد الشعبی در قالب «ابهام آفرینی» و «اتهام زنی» به این نیرو پیگیری می شود.

مهمترین ابهام و اتهامی که علیه الحشد الشعبی به کار گرفته می شود، این است که این نیرو برای رقابت با ارتش عراق تشکیل شده است.

البته این ابهام و اتهام با توجه به فروپاشی ارتش عراق در اثر جنگ سال 2003 آمریکا به این کشور طرح می شود، اما این اتهام همواره توسط مقامات عراقی رد شده است. در همین راستا، «ابومهدی المهندس»، نایب رییس تشکیلات الحشد الشعبی تاکید کرد: «الحشد الشعبی هرگز نیرویی برای رقابت با ارتش عراق نیست و نیروهای ارتش، پلیس و الحشد الشعبی در عراق تکمیل کننده همدیگر هستند.»

 در واقعی قانونی شدن الحشد الشعبی توسط پارلمان عراق نیز به منزله تشکیل نیرویی موازی با ارتش عراق نبود بلکه به منزله تقویت ارتش با بهره گیری از نیروهای الحشد الشعبی بود.

ابهام و اتهام دیگری که علیه الحشد الشعبی به خصوص پس از آزادسازی موصل از اشغال تروریستها مطرح می شود، این است که به دلیل اختلاف میان دولت عراق و الحشد الشعبی و فرماندهان آن، دولت تصمیم به انحلال این نیرو گرفته است.

علت طرح این ابهام و اتهام نیز این است که مخالفان مدعی هستند، الحشد الشعبی قرار است به عنوان یک نیرویی سیاسی در خدمت برخی اشخاص و گروه هایی که عمدتاً رقیب نخست وزیر عراق هستند، به کار گرفته شود.

این اتهام در حالی مطرح می شود که به لحاظ ساختاری الحشد الشعبی زیر نظر نخست وزیر قرار دارد و در عین حال، نیروی مردمی امنیتی محسوب می شود که انگیزه و اهداف سیاسی ندارد.

بر این اساس، به نظر می رسد که طرح اختلاف میان نخست وزیر و الحشد الشعبی، سناریویی برای مجاب کردن حیدر العبادی در انحلال این نیرو است.

در همین راستا، نیز «ابومهدی المهندس»، نایب رییس تشکیلات الحشد الشعبی با بیان اینکه رابطه الحشد الشعبی با دولت ، بسیار خوب است، گفت:

"رابطه الحشد الشعبی با نخست وزیر، رابطه سرباز با فرمانده است."

نتیجه اینکه؛ مخالفان الحشد الشعبی درصدد القای این موضوع هستند که با پایان یافتن عملیات مبارزه با تروریسم در عراق، ماموریت الحشد الشعبی نیز پایان یافته و بقای آن به منزله انجام وظایف غیرامنیتی و ورود به حوزه سیاست است.

ضرورت های تداوم فعالیت الحشد الشعبی

این در حالی است که تداوم فعالیت الحشد الشعبی به دو دلیل یک ضرورت است:

نخست؛ آغاز عملیات بازسازی مناطقی که تحت اشغال داعش قرار داشتند.

دوم؛ مطابق قانون 26 نوامبر 2016 پارلمان عراق؛ الحشد الشعبی بخشی از قوای امنیتی این کشور را تشکیل می دهد که فعالیت آن محدود به زمان خاصی نیست. 

سید رضی عمادی

116/110

بیشتر بخوانید:

دولت سوریه آماده همکاری با الحشد الشعبی عراق

شفقنا: مشروعیت همیشگی الحشد الشعبی در عراق

سخنگوی الحشد الشعبی: این نیروی قانونی به فعالیت خود ادامه خواهد داد