ایران پرس- «عباسعلی کدخدایی» سخنگوی شورای نگهبان قانون اساسی ایران در واکنش به مسدود کردن دامنه‌ سایت رسمی روزنامه "ایران" توسط وزارت خزانه‌داری آمریکا در فضای مجازی، نوشت: رژیم آمریکا علاوه بر ترور افراد و ترور اقتصادی (تحریم ها)، اینک به ترور رسانه ای نیز روی آورده و با مصادره دامنه رسانه های ایران، کارنامه تروریستی خود را سنگین تر کرده است. 

دفتر کنترل دارایی‌های خارجی وزارت خزانه‌داری آمریکا (اوفک)(OFAC) فوریه گذشته نیز دامنه farsnews.com متعلق به خبرگزاری "فارس" را مسدود کرد.

اوفک، پیش از این به بهانه اختیارات ضدتروریسم خود، علیه نهادهای قانونی مالی و اجرایی ایران اقدام کرده بود .آمریکا در عصری که روزانه بر دامنه ابزارهای نوین انتقال پیام و فعالیت رسانه افزوده می شود، وارد مرحله مسدود سازی دامنه‌های اینترنتی رسانه های ایران شده است.

تصمیم خزانه داری آمریکا در مسدودسازی دسترسی به دامنه اینترنتی رسانه‌های ایران در واقع اقدامی مغایر با اعلامیه جهانی حقوق بشر و آزادی بیان است. این اقدام خلاف ماده 19 اعلامیه جهانی حقوق بشر مصوب 1948 و همچنین مخالف گفتمان جریان آزاد اطلاعات است. براساس مفاد این ماده، جریان "اطلاعات و اندیشه‌ها" باید بدون هیچ گونه محدودیتی "از هر طریق" و "بدون توجه به مرزها" تولید و منتشر شود.

در این ماده آمده است که "هر کس حق آزادی عقیده و بیان دارد و حق مزبور شامل آن است که از داشتن عقاید خود بیم و اضطرابی نداشته باشد، در کسب اطلاعات و افکار و در اخذ و انتشار آن به تمام وسایل ممکن و بدون ملاحظات مرزی آزاد باشد."

عدم پایبندی به معاهدات بین المللی به یک سنت قدیمی آمریکایی ها تبدیل شده است. این رویه در دوران ریاست جمهوری «دونالد ترامپ» به رکورد کم سابقه ای رسیده است. خروج ترامپ از توافق‌های بین المللی در قریب به سه سال ریاست جمهوری وی سبب شده تا از این اقدامات وی تحت عنوان «دکترین خروج ترامپ» یاد شود.

توافق بین المللی اقلیمی پاریس، شورای حقوق بشر (اصلی‌ترین نهاد رسیدگی کننده به موضوعات حقوق بشری)، یونسکو، توافق چند جانبه هسته‌ای 2015 ایران، همکاری ترانس پاسیفیک، عهدنامه مودت 1955 ایران و آمریکا، معاهده 1987 منع موشک‌های هسته‌ای میان برد، پروتکل اختیاری حل و فصل اختلافات در کنوانسیون اختیاری الحاقی به کنوانسیون روابط دیپلماتیک 1961 وین و پیمان‌های تجاری از مواردی هستند که ترامپ با خروج از آن ها، تنفر خود از پیمان‌های بین المللی را آشکار ساخت.

اکنون نیز ساکت کردن جریان رسانه‌ای، به مجموعه اقدامات خلاف اصول بین الملل آمریکا در دوران ترامپ افزوده شده است. در حال حاضر، آمریکا از معدود کشور‌هایی است که کمترین تعداد معاهدات بین المللی حقوق بشری را به تصویب رسانده است. آمریکا تنها 5 معاهده از 18 معاهده حقوق بشری مصوب سازمان ملل را تصویب کرده است.

«اکبر نصراللهی» تحلیلگر مسایل رسانه می گوید: "در دنیای امروز دیگر نمی‌توان مانع دسترسی به اطلاعات شد. این امکان در اختیار تمام مردم دنیا قرار گرفته است تا از مسیر‌های گوناگون بتوانند به روایت‌های مختلف خبری و تحلیلی دسترسی پیدا کنند. این  مسدود سازی‌ها این مفهوم را القا می‌کند که آمریکایی‌ها به مرحله عجز و ناتوانی در "جنگ روایت‌ها" رسیده‌اند. آستانه تحمل آمریکایی‌ها بسیار کم است و با وجود دسترسی به هزاران رسانه و سایت و روایت جعلی و نادرست و یک‌طرفه از رخدادهای جهانی، تحمل شنیدن یک روایت مخالف را ندارند."

اگرچه مسدود و محدود کردن رسانه‌ها اقدامی نگران‌کننده است، اما می‌تواند یک فرصت استثنایی برای آشکار کردن ماهیت «تروریسم رسانه ای آمریکا» و شعارهای دروغین آمریکایی باشد.

آنگونه که سخنگوی شورای نگهبان اشاره کرد، معنای آزادی بیان در آمریکا، مسدود سازی رسانه های دیگر کشورها است.

نویسنده: نسرین خویی

116

بیشتر بخوانید:

کدخدایی: آزادی بیان در آمریکا، مسدود سازی رسانه های دیگر کشورها است

اقدام انفعالی آمریکا در مسدود کردن دامنه اینترنتی رسانه های ایرانی/ تحلیل

ایران تصمیم آمریکا در مسدودسازی رسانه‌های ایرانی را محکوم کرد 

مسدود شدن سایت روزنامه ایران توسط وزارت خزانه‌داری آمریکا