وزارت امور خارجه ترکیه در این بیانیه اعلام کرد، درخواست سران هفت کشور جنوب اروپا درباره توقف فعالیتهای آنکارا در زمینه اکتشاف منابع انرژی در شرق مدیترانه، جانبدارانه، به دور از واقعیت ها و مغایر با موازین حقوقی بین المللی است.
در ادامه بیانیه وزارت امور خارجه ترکیه آمئه است؛ بیانیه پایانی اجلاس سران این کشورها در مالت که بازتاب دهنده مواضع یونان و بخش یونانی نشین قبرس است از دیدگاه ترکیه هیچ ارزش، اعتبار و تاثیری ندارد.
وزارت امور خارجه ترکیه همچنین با متهم کردن بخش یونانی نشین قبرس به غصب حقوق ترک تباران این جزیره، تاکید کرد، آنکارا مصمم است از حقوق خود و حقوقی که بخش ترک نشین قبرس در خصوص منابع انرژی شرق مدیترانه از آن برخوردار است، دفاع کند.
هفت کشور جنوب اروپا روز جمعه در نشست سران این کشورها در مالت بار دیگر با اشاره به حفاری ها در آب های منطقه قبرس به ترکیه هشدار دادند "فعالیت های غیر قانونی خود را متوقف کند".در طول سال گذشته مسئله اکتشاف انرژی در این منطقه برای ترکیه از اهمیت بسیار بالایی برخوردار بوده است. به صورتی که اقدامات ترکیه موجب شکل گیری اختلاف شدید با اتحادیه شد.
ریشه اصلی این اختلافات در این مسئله است که ترکیه ، حاکمیت قبرس را به رسمیت نمیشناسد و از این رو خود را محق عملیات اکتشاف انرژی در این مناطق میداند.
«جان رابرتز» John Roberts، کارشناس امنیت انرژی در شورای آتلانتیک در این باره مینویسد: " ترکیه، دولت قبرس (بخش یونانی نشین) را برخلاف سایر کشورهای جهان به رسمیت نمی شناسد و حاکمیت آن را بر آبهای اختصاصی منطقه نمی پذیرد.
با چنین استدلالی، احتمال وقوع درگیری میان ترکیه با کشتی های اتحادیه اروپا و حتی شرکای آنکارا در سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) وجود دارد.
"دسترسی به منابع انرژی اهمیت بالایی در رشد کشورها دارد و کشف حوزه های جدید انرژی همواره جزو عواملی بوده است که قدرت نسبی کشورها را تحت تاثیر خود قرار داده است. ترکیه کشوری است که از نظر دسترسی به منابع انرژی به شدت به خارج از مرزهای خود وابسته است و کوشیده است در طول سالهای اخیر با تبدیل شدن به مرکز ترانزیت انرژِی از این وابستگی بهره ببرد.
اکنون کشف میدان گازی در منطقه مورد مناقشه با قبرس این نوید را به ترکیه میدهد که بتواند در بلند مدت مقداری از وابستگی خود به گاز را کاهش دهد. گرچه کارشناسان هشدار داده اند حتی اگر منابع طبیعی در این آبها کشف شوند، احتمالا دهها سال طول میکشد که این منابع دریایی مورد بهره برداری تجاری قرار گیرند.
بایستی دید که در نگاه دولت مردان ترکیه اهمیت در اختیار داشتن این میدانهای گازی در برابر دسترسی ارزان به گاز سایر کشورها تا چه مقدار بالا است. البته این احتمال نیز وجود دارد که ترکیه نه به خاطر منابع گازی موجود بلکه به دلیل رقابت با قبرس تمایل دارد مانع دسترسی آسان این کشور به این منابع شود.118
نویسنده: منوچهر شفیعی