بانک جهانی در گزارش خود تاکید کرده که رشد اقتصادی کشورهای عربی حوزه خلیج فارس در سال 2017 با کاهش روبه رو بوده است و یکی از مهمترین عوامل آن نیز تکیه این کشورها بر درآمدهای نفتی و قیمت پایین این کالا در بازارهای جهانی می باشد.
در این گزارش آمده است: رشد اقصادی عربستان سعودی در سال 2017 به مرز شش دهم درصد می رسد و کویت نیز با یک کاهش چشمگیر رشد 2.6 درصدی را تجربه خواهد کرد.
مشکلات اقتصادی بحرین ناشی از کاهش قیمت نفت
بانک جهانی همچنین با اشاره به مشکلات مالی پیش روی دولت بحرین اعلام کرد: دولت بحرین به دلیل کمبود درآمدهای ناشی از کاهش قیمت نفت با مشکلاتی روبه رو است و رشد اقتصادی این کشور در سال های 2017 و 2018 تا مرز 1.9 درصد تنزل می یابد.
موسسه ضمانت سرمایه گذاری عربی نیز با انتشار گزارشی در پایگاه رسمی خود به ادامه روند کسری بودجه کشورهای عربی در سال 2017 اشاره کرد و اعلام کرد: کشورهای عربی با کسری بودجه 200 میلیارد دلاری مواجه هستند.
وضعیت کنونی اقتصاد کشورهای شورای همکاری خلیج فارس برآیند دنباله روی بیشتر آنان از سیاستهای نسنجیده عربستان در خصوص مسائل مختلف سیاسی و اقتصادی است. استفاده عربستان از سلاح نفت و کاهش قیمت آن برای ضربه زدن به بازیگران رقیب و مستقل از جمله سیاستهایی بود که پیامدهایش بیشتر متوجه خود این کشور و سایر کشورهای عربی حوزه خلیج فارس شد که اقتصاد تک محصولی وابسته به نفت دارند.
شکست سیاستهای ریاض و آمریکا در منطقه
در این چارچوب تصمیم عربستان و برخی کشورهای نفتخیز عرب در اواخر سال 2014 میلادی موجب کاهش بهای نفت شده و سبب شده است تا قیمت جهانی نفت به شدت کاهش یابد. به گفته تحلیلگران بین المللی، پس از شکست سیاستهای ریاض و آمریکا در منطقه به ویژه عراق، سوریه و یمن، عربستان به اتفاق آمریکا درصدد ضربه زدن به ایران، روسیه و عراق برآمدند اما این توطئه اکنون نتیجه عکس داده و به زیان کشورهای عرب حاشیه خلیج فارس تمام شده است.
هزینههای سرسامآور خوشگذرانی شاهزادگان کشورهای عربی ، پرداخت حقوق تروریستهای اجارهای در سوریه و عراق و نیز هزینههای جنگ آل سعود در یمن، سیاستهای ناکارآمد اقتصادی آنان و قراردادهای خرید کلان تسلیحاتی متعدد بیشتر کشورهای عربی حوزه خلیج فارس نیز در بدتر شدن وضعیت اقتصادی این کشورها نقش داشته است. در این زمینه هریک از کشورهای عربی حوزه خلیج فارس سالانه دهها میلیارد دلار خرید تسلیحاتی داشته اند.
این تسلیحات بیشتر صرف اقدامات مداخله جویانه در کشورهای منطقه از جمله تجاوزگری به یمن به سرکردگی عربستان شده است که تنها نتیجه اش تشدید ناامنی درمنطقه بوده است.
تاثیرات منفی بی ثباتی اقتصادی، مانع سرمایه گذاری در منطقه
بی تردید فضای ناامنی و بی ثباتی تاثیرات منفی بر عرصه های مختلف اقتصادی منطقه باقی می گذارد و مانع از سرمایه گذاری ها و برنامه ریزی ها برای رشد و پیشرفت اقتصادی در منطقه می شود و آن را با اختلال مواجه می کند.
از سوی دیگر نبود برنامه ریزی و آینده نگری و تکیه بر فروش نفت ، مشکل اصلی کشورهای عربی نفتخیر منطقه است. بی تردید مواجهه کشورهای عربی حوزه خلیج فارس با بحران اقتصادی بیشتر که بر نارضایتی عمومی در این کشورها دامن می زند این کشورها را که بدلیل سیستم بسته سیاسی و انحصارگرایی با بحران مشروعیت مواجه هستند در شرایط مخاطره آمیز تری قرار خواهد داد.
در مجموع گزارشهای مختلف از متزلزل تر شدن موقعیت کشورهای عربی حوزه خلیج فارس درعرصه های مختلف در سال 2017 حکایت دارد و این موضوع چشم اندازی تیره را برای این کشورها ارائه می دهد.118/110
بیشتر بخوانید:
شکست سیاست متنوع سازی اقتصاد در شورای همکاری خلیج فارس / تحلیل
مشکلات و موانع دولت رانتی عربستان سعودی در مسیر ریاضت اقتصادی
رایزنی های سیاسی، اقتصادی و امنیتی اردوغان در قطر و عربستان
عربستان در سراشیب مشکلات اقتصادی / تحلیل