به گزارش ایران پرس به نقل از روزنامه القدس العربی، در زمانی که 3 دولت در لیبی برای به دست گرفتن کنترل امور این کشور با همدیگر می جنگند، نزدیک به 350 هزار آواره در چند شهر گرفتار اوضاع بسیار نامناسبی هستند چرا که از سال 2013 تاکنون هیچ کمک های دولتی دریافت نکرده اند.
با آغاز انقلاب مردمی لیبی که سرهنگ معمر قذافی را در سال 2011 سرنگون کرد ، خروج آوارگان از شهرهای مختلف این کشورِ نفت خیز نیز آغاز شد و هم اکنون آوارگان در اردوگاه ها ، مدارس و ساختمان هایِ در دست ساخت زندگی می کنند و برخی از مردم هم در خانه های نیمه ویران به سر می برند و برخی نیز در خانه های خویشاوندان خود زندگی می کنند.
مارتین کوبلر فرستاده سازمان ملل متحد به لیبی اوت 2016 اعلام کرد که حدود نیمی از مردم این کشور یعنی بیش از 2 میلیون و 400 هزار نفر نیاز به کمک های بشردوستانه دارند که در میان آنها نزدیک به 350 هزار آواره وجود دارد .
کوبلر گفت : حدود 300 هزار کودک در لیبی به علت درگیری مسلحانه گروه های رقیب و متخاصم از تحصیل محروم هستند.
هیأت سازمان ملل در لیبی دسامبر 2016 اعلام کرد که در سال 2017 نیاز به 151 میلیون دلار برای تأمین ضروری ترین نیازهای نزدیک به 940 هزار نفر از مردم این کشور دارد.
حقوق پایمال شده
یوسف جلاله وزیر مشاور امور آوارگان و پناهندگان در دولت وحدت ملی که جامعه جهانی این دولت را به رسمیت شناخته است ، اعلام کرد : همه مصوبات دولت های متوالی مربوط به بحران های و مشکلات غیرمنتظره بود و هیچ کدام از این دولت ها برای تدوین قانون رسیدگی به امور آوارگان تلاش نکردند آوارگانی که حقوق شان به علت رقابت های سیاسی پایمال شده است .
جلاله در مصاحبه با خبرگزاری آناتولی گفت : دولت وحدت ملی آمار دقیقی درباره تعداد آوارگان ندارد. رسیدگی به امور آوارگان اولین اولویت ماست و تلاش خواهیم که در نزدیک ترین زمان ممکن آنها را به خانه هایشان برگردانیم .
جلاله افزود : آوارگان از سال 2013 هیچ کمکی (دولتی) دریافت نکرده اند . اوایل سال 2014 حدود 50 میلیون دینار (38 میلیون دلار) بودجه برای رسیدگی به امور آوارگان اختصاص داده شد ولی این بودجه هزینه نشده است.
در سال های 2011 و 2012 حدود 62 میلیون دینار (48 میلیون دلار) در قالب کمک های نقدی به آوارگان پرداخت شد .
مرکز دیده بان حقوق بشر لیبی (غیردولتی) هم اعلام کرد : مردم شهرهای ورشفانه(غرب) بنغازی(شرق) ، سرت (شمال مرکزی) و ککله(جنوب) بدترین اوضاع را در مقایسه با مردم دیگرشهرهای لیبی دارند.
دیده بان حقوق بشر لیبی افزود : حدود 260 هزار نفر در ورشفانه ، 27 هزار نفر در بنغازی ، 13 هزار نفر در سرت و 12 هزار نفر در ککله در تأمین مایحتاج خود با مشکل مواجه هستند.
گرانی اجناس و کمبود نقدینگی
سالم القمودی رئیس مؤسسه خیریه غیردولتی " الطاهر الزاوی " درباره نقش سازمان های جامعه مدنی در کمک به آوارگان گفت : سازمان های جامعه مدنی نَه تنها مواد غذائی و غیره در میان آوارگان توزیع می کنند ، بلکه خواستار تدوین قانونی برای رسیدگی به امور آنها نیز شده است .
القمودی در مصاحبه با خبرگزاری آناتولی گفت : سازمان های جامعه مدنی در لیبی با توجه به افزایش بی سابقه قیمت اجناس و کمبود نقدینی بانک های از هیچ تلاشی برای تأمین غذا و دیگر نیازهای آوارگان دریغ نمی کنند.
سازمان های جامعه مدنی لیبی برای کمک به آوارگان با برنامه جهانی غذا و دیگر سازمان های بین المللی همکاری می کنند . برنامه جهانی غذا سال 2016 کمک هائی در میان بیش از 5 میلیون و 500 هزار نفر توزیع کرد و این در حالیست که جمعیت لیبی بیش از 6 میلیون و 500 هزار نفر است .
صندوق کودکان سازمان ملل متحد (یونیسف) هم به بازسازی 20 مدرسه در مناطق اوباری و سبها (جنوب) پرداخت و محوطه های تفریحی در داخل اردوگاه آوارگان تاورغاء (شمال غربی) احداث کرد.
مشکلات جسمی و روحی
زندگی سخت آوارگان باعث دچار شدن آنها به مشکلات جسمی و روحی شده است . تحقیقات بیمارستان بنغازی نشان می دهد که 87 درصد از آوارگان از افسردگی ، استرس ، ترس و روان پریشی و کابوس های شبانه رنج می برند.
دکتر ابوالقاسم عبدالله جبران می گوید : در میان آوارگان بیماری هائی همچون قند خون ، فشار خون ، حساسیت در ناحیه سینه ، آنفلوانزا ، التهاب مجاری ادرار، اختلالات دستگاه گوارش و بیماری های پوستی مسری بسیار شایع است .
عبدالرزاق مصطفی مسئول اطلاع رسانی اردوگاه آوارگان " الفلاح " در مرکز طرابلس پایتخت لیبی در مصاحبه با خبرگزاری آناتولی گفت : آوارگان خصوصاً آوارگان اردوگاه ها از سرمای شدید ، گرمای شدید و وسعت اندک محل اقامت خود رنج می برند.
مشکلات متعدد
خدیجه عمر الورفلی رئیس کمیته حقوقی مرکز توسعه لیبی (غیردولتی) نیز اعلام کرد : اوضاع آوارگان بسیار نامناسب است و حقوق آنها پایمال می شود زیرا از داشتن سرپناه بهداشتی و مناسب و امن ، غذای مناسب ، آب آشامیدنی ، البسه ، لوازم پخت و پز و دیگر ضروریات زندگی محرومند.
الورفلی گفت : آوارگان هیچ منبع درآمد و شغلی ندارند و از امکانات آموزشی و درمانی محرومند.
امیدی به بهبود اوضاع آوارگان لیبی در آینده نزدیک نیست زیرا درگیری مسلحانه بین گروه های رقیب همچنان ادامه دارد و وجود 3 دولت رقیب هم به این نابسامانی ها دامن زده است. هم اکنون 2 دولت به نام های دولت وحدت ملی و دولت نجات ملی در شهر طرابلس مستقر هستند و یک دولت موقت نیز در شهر البیضاء مستقر است. دولت موقت با رأی مجلس نمایندگان واقع در شهر طبرق (شرق) تشکیل شده است.133/111