ایران پرس: روسای احزاب مخالف دولت رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری با توجه به بحران اقتصادی و مشکلات معشیتی مردم این کشور همچنان از سیاست های دولت ترکیه به شدت انتقاد می کنند.

تمل کرم الله اوغلو، رئیس حزب اسلامگرای سعادت با متهم کردن دولت اردوغان به دروغگویی در ارائه آمارها، وخامت اوضاع اقتصادی در کشور را در 27 سال گذشته بی سابقه خواند. این سیاستمدار ترک در عین حال اعلام کرد: کاهش ارزش لیر، افزایش لجام گسیخته نرخ تورم، بیکاری و افزایش شکاف طبقاتی، اوضاع اقتصادی ترکیه را به شدت بحرانی کرده است.

رئیس حزب سعادت ترکیه همچنین گفته است: شهروندان ترک که هر روز با یک خبر بد اقتصادی جدید روبرو می شوند، روزهای سختی را سپری می کنند و به نظر می رسد باید منتظر روزهای بدتری باشند.

تمل کرم الله اوغلو همچنین با انتقاد از انتشار آمارهای نادرست تصریح کرد: سازمان آمار ترکیه (ترک استات) چند روز پیش نرخ تورم در این کشور را 70 درصد اعلام کرد اما نرخ تورم در بخش مواد غذایی 89.10 درصد و در بخش حمل و نقل 105.86 درصد بوده است.

رئیس حزب سعادت ترکیه گفت:نرخ واقعی تورم در ترکیه را 121.82 درصد است که این رقم از ماه مارس سال 1995 میلادی بی سابقه است. 

طرح انتقادهای روسای احزاب مخالف از سیاست های دولت اردوغان در شرایطی مطرح می شود که رئیس جمهوری ترکیه اخیرا بار دیگر به مردم کشورش وعده بهبود اقتصادی داده بود.

منتقدان دولت آنکارا می گویند، در سه سال گذشته و در دوران تثبیت پایه های نظام سیاسی- اجرایی مورد نظر شخص رجب طیب اردوغان موسوم به نظام ریاستی، هر سال از میزان سطح رفاه و قدرت خرید مردم ترکیه ، به شکل محسوسی کاسته شده است. به طوری که در شرایط فعلی و در نیمه سال 2022 میلادی، بسیاری از مردم این کشور، زیر خط فقر قرار گرفته اند.

رسانه های مخالف دولت آنکارا اخیرا در گزارش های خود، تصریح کرده اند که بسیاری از مردم ترکیه توانایی تامین سه وعده غذا برای خود و خانواده خود را ندارند. این دسته از رسانه ها، هجوم شمار زیادی ازمردم ترکیه در صفوف خرید نان دولتی و یا دریافت نان از مراکز خیره را دلیلی محکمی بر این ادعای خود دانشته اند.

این در حالی است که بسیاری از این افراد پیش از این در زمره افراد قشر متوسط بالا در جامع ترکیه قلمداد می شدند. به همین دلیل، کارشناسان اقتصادی تلاش می کنند دلایل افزایش بیکاری و کاهش اشتغال در ترکیه را به اشکال مختلف بررسی کنند.

در این زمینه، بسیاری از کارشناسان ترک، مشارکت میلیون ها تن از پناهجویان سوری در اقتصادی ترکیه را از جمله دلایل اصلی بروز شرایط آشفته در بازار کار این کشور قلمداد می کنند.

در همین ارتباط، احمد تاش گتیرن از تحلیلگران سیاسی- اقتصادی محافظه کار ترکیه در تحلیل اقتصادی خود در روزنامه قرار، با انتقاد از محمود آسمالی، رئیس فعالان اقتصادی آناتولی، این فعال اقتصادی ترک را به تلاش برای فریب مردم ترکیه متهم و تصریح کرد: «روسای شرکت های بزرگ می گویند، متاسفانه بسیاری از مردم ترکیه، حاضر به انجام کارهای سنگین نیستند. به همین دلیل، مجبوریم بسیاری از فعالیت های صنعتی و تولیدی خود را به کارگران خارجی و به طور مشخص پناهجویان سوری بسپاریم.»  

اظهارات این فعال اقتصادی که به حزب حاکم ترکیه نیز وابسته است، به معنای آن است که پناهجویان و آواره های سوری یا دیگر آوارگان غیررسمی که اسامی آن ها در آمار کار و بیمه ثبت نمی شوند، با دستمزدی بسیار ناچیز در بخش های مختلف به کار گرفته می شوند تا هزینه تولید برای کارفرما و کارخانه دار، به میزان چشمگیری کاهش یابد.

به هر حال، مشارکت پناهجویان سوری و افغان در اقتصاد ترکیه، به زیان مردم این کشور پیش می رود و چنین به نظر می رسد که حزب حاکم ترکیه تلاش می کند با اعطای تابعیت به این جمعیت عظیم، آرای آن ها را درانتخابات 2023 میلادی به نفع شخص رجب طیب اردوغان جذب کند.

به همین دلیل، منتقدان دولت اردوغان معتقدند که حزب حاکم عدالت و توسعه به منظور پیروزی دوباره اردوغان در انتخابات سال 2023 میلادی، از هم اکنون تلاش می کند به بهانه مسائل سوریه و عراق، اهداف انتخاباتی خود را محقق سازد. اما تشدید بحران اقتصادی، ادامه اوضاع آشفته مالی دولت آنکارا، تداوم و تشدید وخامت اوضاع خانواده های ترک مردم و ناکامی های پی در پی دولت برای رفع مشکلات معیشتی مردم موجب شده است که تلاش های حزب حاکم ترکیه در این زمینه با موانع و بن بست مواجه شود.  

نویسنده: محمد علی طالبی خاکیانی

116