ایران پرس- همزمان با تشد ناامنی ها در افغانستان «جیمز متیس»، وزیر دفاع آمریکا در تماس تلفنی با «محمد اشرف غنی» رییس جمهوری افغانستان با اشاره به اینکه این کشور یکی از شرکای مهم و استراتژیک آمریکا است، بر افزایش همکاری های دوجانبه با افغانستان تاکید کرد.

وزیر دفاع آمریکا، همچنین با بیان این که آمریکا برای تامین امنیت افغانستان به تعهدات خود صادق است، افزود، آمریکا به وعده خود برای کمک به افغانستان عمل خواهد کرد.

اشرف غنی، نیز در این گفتگوی تلفنی بر انجام تعهد دولت خود درباره اجرای اصلاحات، به ویژه مبارزه با فساد و بر ضرورت تحکیم روابط با آمریکا برای برقراری امنیت در این کشور تاکید کرد.

همزمان با این گفتگوی تلفنی براثر انفجار خودروی بمب گذاری شده در نزدیکی ساختمان دیوان عالی افغانستان در کابل، دست کم بیست و پنج نفر کشته شدند.

پس از سفر اخیر وزیر دفاع آمریکا به کره جنوبی و ژاپن، گفتگوی تلفنی وی با رئیس جمهوری افغانستان بیانگر اهمیت و جایگاه این کشور در سیاست منطقهای واشنگتن است.

وخیم شدن اوضاع امنیتی افغانستان پس از امضای پیمان امنیتی کابل واشنگتن

با این حال از دیدگاه محافل سیاسی در افغانستان، آمریکا به رغم وعده هایش اقدام جدی برای تامین امنیت افغانستان صورت نمی دهد.

امضا پیمان امنیتی میان دولت آمریکا و دولت افغانستان که دو سال پیش و همزمان با آغاز به کار دولت محمد اشرف غنی صورت گرفت، این انتظار را در جامعه افغانستان ایجاد کرد که آمریکا در جهت تامین امنیت افغانستان و مقابله با گروههای خشونت طلب و تروریستی وارد عمل شود.

اما در این مدت نه تنها امنیت در افغانستان برقرار نشده بلکه با ظهور گروه تروریستی داعش در افغانستان اوضاع امنیتی این کشور پیچیده تر نیز شده است.

این بدان معنا است که آمریکا با مدیریت بحران در افغانستان ضمن آنکه می کوشد، گروههای تروریستی و خشونت طلب را به عنوان ابزارهای اعمال فشار خود در منطقه حفظ کند درصدد است ادامه حضور نیروهای آمریکایی و ناتو را در افغانستان توجیه و این کشور را به پایگاه منطقهای خود تبدیل کند.

آمریکا حدود ده پایگاه نظامی در افغانستان دارد و گفته می شود پایگاه هوایی بگرام یکی از مدرن ترین پایگاههای هوایی آمریکا در منطقه و حتی جهان است.

سرمایه گذاری آمریکا در ساخت این گونه پایگاهها بیانگر اهداف بلند مدت واشنگتن در منطقه از جمله ترانزیت افراط گرایی به آسیای مرکزی و قفقاز است که اجرای آن با ادامه خشونتهای کنترل شده در افغانستان میسر است .

بنابراین هر چند «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریکا، مقابله با داعش را اولویت برنامه های خود اعلام کرده و گفتگوی متیس با اشرف غنی هم بیانگر توجه دولت جدید آمریکا به تحولات افغانستان است با این حال مشکل می توان تصور کرد، دولت ترامپ نیز در جهت برقراری امنیت در افغانستان گامهای اساسی و جدی بر دارد.

ادامه و افزایش تولید و قاچاق مواد مخدر، آدم ربایی و انفجارهای پی در پی به همراه ترور و قتل عام مردم ماحصل 16 سال حضور نیروهای آمریکایی و ناتو در افغانستان است.

به همین دلیل محافل مختلف در افغانستان از جمله نمایندگان مجالس ملی و سنای افغانستان بارها خواستار بازنگری در پیمان امنیتی این کشور با افغانستان شده اند و براین نکته تاکید دارند که  ارتش و نیروهای امنیتی این کشور از توانایی لازم برای تامین امنیت افغانستان برخوردارند و دولت این کشور با اتکا به توانایی داخلی و توسعه همکاریهای منطقهای می تواند امنیت و ثبات را در افغانستان بدون اتکا به محافل غربی تامین کند.116/112