ایران پرس- پس از حدود 9 ماه، در نهایت دولت جدید لبنان به ریاست «سعد الحریری» تشکیل شد.

انتخابات پارلمانی لبنان در ماه مه 2018 پس از 9 سال برگزار شد. انتخابات پارلمانی لبنان باید در سال 2013 برگزار می شد، اما اختلاف های سیاسی و به خصوص انتخاب نشدن رئیس جمهوری برای مدت 30 ماه سبب تأخیر 5 ساله در برگزاری انتخابات پارلمانی شد.

پس از برگزاری انتخابات نیز «میشل عون» رئیس جمهوری لبنان برای بار دوم سعد الحریری را مأمور تشکیل کابینه جدید این کشور کرد، اما بار دیگر اختلاف های سیاسی به خصوص سهم خواهی گروهها و فرقه ها سبب بروز بن بست در مسیر تشکیل کابینه جدید لبنان شد.

تشکیل کابینه جدید حاوی چند نکته مهم است: 

نخست، کابینه جدید لبنان 30 عضو دارد که بیشتر وزارتخانه های کلیدی آن در اختیار چهره های نزدیک به مقاومت قرار گرفته است. از چهار وزارتخانه مهم (خارجه، دفاع، دارایی و کشور) سه وزارتخانه خارجه، دفاع و دارایی در اختیار جریان نزدیک به مقاومت قرار گرفت.

دوم، کابینه جدید شکست سعد الحریری بود. یکی از دلایل بن بست 9 ماهه در تشکیل کابینه جدید لبنان این بود که الحریری خواستار این بود که همه کرسی های وزارتی اهل سنت در اختیار جریان المستقبل قرار گیرد، موضوعی که با مخالفت قاطع گروههای سیاسی اهل سنت قرار گرفت. 

جریان المستقبل در انتخابات پارلمانی مه 2018 یک‌ سوم از کرسی‌ های پارلمانی خود را از دست داده بود. با این حال، برداشت الحریری این بود که گروههای اهل سنت فردی غیر از وی را به‌ عنوان نخست‌ وزیر معرفی نخواهند کرد و به همین دلیل نیز الحریری سقف مطالبه های خود را افزایش داده و بدون توجه به آراء مردمی سعی داشت سهمیه وزارتی اهل‌ تسنن را در انحصار خود داشته باشد.

در نهایت، اما نمایندگان سنّی مستقل به کابینه راه یافته و انحصار نمایندگی سنّی ها از دست الحریری خارج شد.

سوم، در کابینه ۳۰ نفره لبنان، نام چهار زن دیده می ‌شود و برای اولین بار نیز در این کشور یک زن عهده دار سمت وزارت کشور شده است.

چهارم، به نظر می رسد چالش های اقتصادی مهمترین چالش پیش روی سعد الحریری 48 ساله و کابینه وی است. بدهی ‌های لبنان حدود ۱۵۰ درصد تولید ناخالص داخلی برآورد شده است و دولت الحریری باید این بدهی را کاهش دهد.

بر همین اساس، سعد الحریری، نخست وزیر لبنان با بیان اینکه دولت جدید این کشور «دولت سرمایه گذاری» است، بر ضرورت تلاش برای حل مشکل های اقتصادی لبنان و تقویت بخش تولیدی در این کشور تأکید کرد.

پنجم، چالش های منطقه ای به خصوص معضل تروریسم و اقدام های اسرائیل در نقض قطعنامه 1701 شورای امنیت و تجاوز به حاکمیت لبنان نیز یکی دیگر از چالش های مهم پیش روی کابینه جدید لبنان است.

در همین راستا، سعد الحریری گفت: "ما با چالش های اقتصادی، مالی، اجتماعی، اداری و خدماتی مواجه هستیم. افزون بر آن، چالش های منطقه، اوضاع مرزها و تهدیدهای اسرائیل نیز فراروی ماست."

نکته پایانی این است که حل یا دست کم کاهش شدت مشکل ها بیش از همه نیازمند همگرایی در درون کابینه جدید لبنان است. بازگشت به فرقه گرایی و اولویت دادن منافع حزبی و فرقه ای بر منافع ملی می تواند چالش های پیش روی کابینه جدید را افزایش دهد.

نویسنده: سید رضی عمادی

116/118

بیشتر بخوانید:

استقبال اتحادیه‌اروپا از تشکیل دولت جدید لبنان

العالم: تشکیل کابینه جدید لبنان به‌منزله پیروزی حزب‌الله است

ایران تشکیل دولت جدید لبنان را تبریک گفت

کابینه لبنان پس از 9 ماه تشکیل شد