در همین ارتباط، رسانه های منطقه تظاهرات بزرگ ارامنه قره باغ را به صورت گسترده ای منعکس کرده اند. بر اساس خبرهای منتشر شده ارامنه ساکن در منطقه قره باغ روز یکشنبه (25 دسامبر) در اعتراض به بسته شدن کریدور لاچین از سوی جمهوری آذربایجان، در میدان رستاخیر شهر خانکندی مرکز منطقه قره باغ تجمع کردند و خواستار بازگشایی این گذرگاه شدند.
بسته شدن گذرگاه لاچین؛ علاوه بر اعتراض مقام های دولت ایروان از جمله «نیکول پاشینیان» نخست وزیر ارمنستان را در پی داشته است. به گفته مقام های ایروان، از زمان مسدوسازی گذرگاه لاچین، ارامنه قره باغ در محاصره قرار گرفته و امکان انتقال کالا و دارو به منطقه وجود ندارد.
با وجود این، مقام های باکو بسته شدن کریدور لاچین را منکر شده و عنوان می کنند که شهروندان غیرنظامی ارمنی می توانند از این مسیر تردد کنند. بسته شدن کریدور لاچین از سوی برخی شهروندان جمهوری آذربایجان به منظور پیشگیری از استخراج معادن طلا و مس در قره باغ - که از بیش از دو هفته پیش آغاز شده است - همچنان جریان دارد.
این موارد از جمله موضوعات تنش آفرین در روابط دو کشور همسایه در قفقاز جنوبی محسوب می شود که به اختلاف های طرف های متخاصم بر سر مالکیت منطقه قره باغ افزوده شده است.
واکنش های بین المللی به مسدودسازی دالان لاچین
ناگفته نماند که علاوه بر واکنش منفی مقام های ارمنستان، تمامی دولت های غربی و نهادهای بین المللی اقدام اخیر دولت الهام علی اف را در زمینه مسدودسازی دالان لاچین محکوم کرده اند. در همین زمینه، نیکول پاشینیان نخست وزیر ارمنستان اخیرا در جریان نشست کابینه دولت ایروان، تصریح کرد: "بحران انسانی ایجاد شده در قره باغ کوهستانی با واکنش بین المللی بسیار گسترده ای روبرو شده است. این مساله در شورای امنیت سازمان ملل به بحث گذاشده شده و کشورها و سازمانهای بینالمللی همچنان به تلاش برای شفاف سازی در مورد وضعیت ایجاد شده ادامه میدهند."
ارامنه قره باغ سال هاست که از بی اعتمادی به دولت الهام علی اف برای همزیستی با دولت جمهوری آذربایجان اظهارنظر می کنند، اما رفتارهای اخیر دولت الهام علی اف این حقیقت را به جامعه جهانی اثبات کرده است که امکان همزیستی مسالمت آمیز میان ارامنه قره باغ با دولت باکو وجود ندارد.
در همین ارتباط، «زاتولین» یکی از نمایندگان دومای روسیه در مصاحبه با Riafan.ru گفته بود: "بیانات الهام علی اف مبنی بر این که ارامنه قره باغ می توانند در جمهوری آذربایجان مانند دیگر آذری زبان ها زندگی کنند، خلاف واقع است."
به گفته این نماینده مجلس و صاحبنظر روسیه: "هیچ کس سخنان رئیس جمهوری آذربایجان را باور ندارد. الهام علی اف بارها رفتار واقعی خود را نسبت به مردم ارمنستان و ارامنه قره باغ نشان داده و اثبات کرده است."
به هر حال، تحرکات دو سال گذشته دولت الهام علی اف و متحدانش نشان می دهد که مقام های باکو خواستار برقراری صلحی با ارمنستان هستند که این کشور را هر چه بیشتر تضعیف کند و به سمت نابودی و اضمحلال ببرد.
در این میان، ممکن است که مقام های جمهوری آذربایجان چنین نیتی نداشته باشند، اما رفتارها و تحرکات اخیر مقام های دولت الهام علی اف نشان داده است که باکو در پی آن است تا موانع توسعه طلبی های ارضی ترکیه و دیگر اعضای سازمان پیمان آتلانتیک شمالی ناتو را در منطقه قفقاز بیش از پیش تسهیل کند.
آن چه که از تبلیغات روزانه رسانه های باکو مشخص است، مقام های دولت الهام علی اف چنین تصور می کنند که با وحدت با ترکیه و رژیم نژادپرست اسرائیل و حمایت های آمریکا می توانند خواسته های خود را در منطقه یکی پس از دیگری به پیش ببرند.
این تصورات نادرست در شرایطی در رسانه های باکو تبلیغ می شود که در نخستین گام ها نیز بیگانگان صرفا در پی کسب منافع برای خود بوده اند و هیچ گونه اولویتی برای مردم مسلمان جمهوری آذربایجان و حتی دولت الهام علی اف قائل نیستند، اما تبلیغات دروغین دولت الهام علی اف چنین تصور نادرستی را در میان افکار عمومی جمهوری آذربایجان تبلیغ می کنند.
نویسنده: محمدعلی طالبی
117