«الهام علی اف» روز چهارشنبه در فرمانی «خلف خلف اف» معاون وزیر امور خارجه جمهوری آذربایجان را به عنوان نماینده ویژه در امور دریای خزر منصوب کرد.
در فرمان رئیس جمهوری آذربایجان آمده است، وزیران خارجه کشورهای ساحلی خزر نیز بر اساس توافق نشست 20 اوت خود در آکتائو قزاقستان، گروه کاری عالی رتبه «برای پیگیری امور حقوقی دریای خز»تشکیل داده اند.
جمهوری اسلامی ایران ، جمهوری آذربایجان ، قزاقستان ، ترکمنستان ، روسیه کشورهای ساحلی دریای خزر را تشکیل می دهند.
جمهوری آذربایجان در حالی اقدام به تعیین نماینده ویژه خود در امور دریای خزر می کند که نگرانی های زیست محیطی عمده ای در خصوص فعالیتهای این کشور در این دریاچه وجود دارد. وضعیت محیط زیست دریای خزر اکنون به وضعیتی نگران کننده تبدیل شده است و برخی از نواحی آن از نظر حیاتی به عنوان نواحی کشنده شناخته میشوند.
آلودگی و تخریب گسترده ای که ناشی از فعالیت های اکتشافی و استخراج نفت، ورود فاضلاب های شهری و صنعتی و همچنین صید بی رویه آبزیان دریای خرز است. همین امر موجب شده است که گونه های مختلف جانوری در این دریا با خطر کاهش چشم گیر و حتی انقراض رو به رو شوند.
پیش از این «مروارید قهرمانلو» رییس اتحادیه دفاع از حقوق کارکنان بخش نفت جمهوری آذربایجان گفته بود که پالایشگاه نفت باکو به علت فرسودگی تاسیسات، نقش مهمی در آلودگی محیط زیست باکو و دریای خزر دارد.
وی همچنین تاکید کرد: شرکت نفتی «بی پی» انگلیس و پالایشگاه ها ومجمتع های پتروشیمی جمهوری آذربایجان بارها به دلیل آلوده سازی محیط زیست جریمه شده اند، اما این جریمه ها تاثیری در اصلاح عملکرد این شرکت ها نداشته است.
این مهم نشان می دهد که کشورهای حوزه خلیج نبایستی صرفا بر روی ابعاد سیاسی دریای خزر تاکید کنند و به دنبال مشخص سازی حدود و قلمرو مشخص در آن باشند. بلکه بایستی به دریای خزر به عنوان یک میراث مشترک بشری نگاه کنند .
در همین راستا پاسداری از این میراث مشترک برای ادامه حیات جانداران آن و پایداری منابع موجود در آن امری ضروری است که با آلوده سازی آن قطعا حیات بشری پیرامون آن نیز با تهدید رو به رو می شود. همچنانکه خانم قهرمانلو در این زمینه گفته است: «به دلیل فعالیت شرکتهای نفتی حدود دو – سه سال قبل، مسأله آلودگی روستای «ان.ز.اس.» NZS و سایر روستاهای اطراف تحقیق شد و ویروسی عجیب در کودکان زیر سه سال در این روستاها آشکار شد.
از سوی دیگر سایر کشورهای اطراف دریای خزر بایستی بکوشند و با فشار برکشورهای آلوده کننده دریای خزر ساز و کاری را فراهم کنند که بتواند از حیات این میراث مشترک نگهداری کند و کشورهای حاشیه آن را مسئول و پاسخگوی تاثیرات فراملی آن بداند.114/112
نویسنده: منوچهر شفیعی
بیشتر بخوانید:
متن کامل کنوانسیون رژیم حقوقی دریای خزر+ ویدئو
گزارش: امضای کنوانسیون تعیین رژیم حقوقی دریای خزر